Vučići u Lici

Trenutno pregledavate Vučići u Lici
  • Autor objave:

Nakon ljeta neizvjesnosti, u neobičnim okolnostima započela je nova školska godina, a sa njom i naš novi programski ciklus. Večina je članova jedva dočekala izlet, dok su se oni nestrpljivi, odnosno oni koji su očito samo zbog izleta i bili upisani u izviđače, s početkom školske godine iz udruge ispisali. Želimo im bolju zabavu u nekoj drugoj udruzi, a mi smo si sredinom rujna priuštili baš lijepi izlet u Liku.

Petnaest poletaraca, troje istraživača i deset brđana ličku je avanturu započelo obilaskom špilje Samograd, na području Perušića, u sastavu Pečinskog parka Grabovača. Za ovaj iznimno bogat i lijep speleološki lokalitet mnogi još ne znaju, no tko ga jednom posjeti zaljubi se u ljepotu i geološku raznolikost ove špilje. Stoga smo smatrali da je izuzetno bogatstvo našoj djeci pružiti priliku da je obiđu i dožive.

Speleološki objekti su najvažnije obilježje ovog prostora. Na području značajnog krajobraza “Risovac-Grabovača” zasad su poznata 24 speleološka objekta, od kojih je pet lokaliteta zaštićenih u kategoriji geomorfoloških spomenika prirode. Među njima je i špilja Samograd, jedina je turistička špilja na području parka u koju je moguće uči samo u pratnji vodiča parka.

Špilja se nalazi u ponikvi u koju se ulazi betonskim stepenicama s rukohvatom, dok se u samoj špilji nalazi oko osamsto isklesanih stepenica starih više od stotinu godina. Temperatura u špilji prosječno iznosi oko 8 Celzijevih stupnjeva, pa je i uz odjeću dugih rukava u špilji prilično hladno, a i klizavo.

Područje Grabovače predstavlja bogatu bioraznolikost, raznolikost geolokaliteta i elemenata krajobraza, stoga je na putu do ulaza u pećinu, dokle prethodi dvadesetak minuta uspona, moguće naučiti razne zanimljivosti i karakteristike biljaka ove regije. Poučna staza fauna pruža informacije o zaštićenim i ugroženim vrstama.

Do pečine i niska temperatura u njoj otvorili su nam apetit, pa smo jedva dočekali doći do Lovinca gdje su nas vrlo lijepo dočekali u izletištu Cvituša, mjestu koje nudi najbolju hranu u cijeloj Lici! Uz odličnu ličku juhu, koju su probali i neki od poletaraca i istarživača, njima se ipak više svidjela pizza, odnosno više njih različitih okusa, među kojima je teško odabrati najbolju.

A onda nas je gazda još počastio palačinkama! Tko bi mu nakon toga zamjerio što organizacijski nismo uspjeli odraditi vožnju zipline-om. Za to vjerojatno ne bismo imali niti vremena, ali smo se zato stigli poigrati na prekrasnoj livadi u sklopu izletišta.

U autobusu smo razmjenili znanja i saznanja o Lici koju smo imali domaću zadaći istražiti na internetu. Neki su si dali puno truda i znali su odgovor gotovo na svako pitanje, dok su drugi imali priliku saznati koliko na poručju Like ima nacionalnih i parkova prirode, koji su tu gradovi i koje rijeke protječu; koje su od njih ponornice i što to znaći, koje su se znamenite osobe rodile i svojim životom proslavile Liku … i još mnogo toga.

A kada smo već saznali koje rijeke Likom teku, za kraj izleta odlučili smo jednu i posjetiti. Stoga smo obišli Vrilo Gacke, odnosno prekrasne vodenice na izvorima istoimene rijeke. Da, nisam pogriješio, na izvorima, jer rijeka Gacka izvire na više mjesta i ulijeva se u jedan tok.

Po duljini Gacka je treća ponornica na svijetu. Njezin je izvorni tok dugačak 32 km, no nakon izgradnje Hidroelektrane Senj skraćen je na 11 km. Zbog blagog pada nadmorske visine tok joj je miran i zavojit. Voda Gacke izuzetno je čista i bogata kisikom, pa se u njoj mrijeste i obitavaju pastrve.

Djece se osobito dojmio doživljaj mlinova u staroj vodenici na Gackoj, dok je kruh od samljevenog kukuruznog brašna, iako bez dodatka, mnogima bio kao kolač nakon ručka. Bio je ovo jedan prekrasan, ležeran i vrlo edukativan izlet, no vrijeme je tako brzo protjecalo dasmo se kući vratili tek oko 21 sati.

Zavirite i u našu Fotogaleriju: http://www.tus-tur.hr/galerija-fotografija/galerija-fotografija-2020/?album=14&gallery=199