Botaničko-zoološka avantura 2012.

Trenutno pregledavate Botaničko-zoološka avantura 2012.

Družinsko-odredski izlet?! E pa da … Članovi družina”Hrast” i” Žir” odlučili su ovu sunčano-kišnu subotu provesti u istraživanju Botaničkog i Zoološkog vrta u Zagrebu. Kao i obično sastali smo se na autobusnom ugibalištu OŠ Jurja Habdelića  i oko osam sati naša avantura je otpočela. „Lanići“ „Zmajevi“ i „Akela“ prvo su se upustili u istraživanje Botaničkog vrta.Podijelili smo se u tri ekipe:  Sova, Medvjed i Dabar.  Prije negoli smo krenuli odigrali smo se nekoliko igara iza spomenika prvom hrvatskom kralju Tomislavu. Nakon što smo se razbudili i razgibali uputili smo se prema vrtu.

 

Jelena je pripremila 22 pitanja koja su bila povezana sa biljkama koje su nastanjene u vrtu. Kao zadatak imali smo pronaći i odgovoriti na tražena pitanja uz pomoć informativnih panoa te naravno fotografirati se uz određene biljke.  Tako smo saznali koje je najviše, a koje najstarije drvo u Botaničkom vrtu i u svijetu te saznali još mnogo toga o mnoštvu biljaka u vrtu. Nakon što smo manje-više uspješno riješili sve zadatke odlučili smo se odmoriti, okrijepiti kojim sendvičem i gutljajem soka, a onda i malo zapjevali.

Red pjesama pa red igre i došlo je vrijeme kada smo se morali oprostiti od Botaničkog vrta i uputiti prema  Zoološkom vrtu. Razočaranje je kratko trajalo, do ulaza u Zoološki vrt. Na samom ulazu opet zadatak. Mario je sastavio 30 pitanja na koje su članovi morali pronaći odgovore. Ovoga puta ne na informativnim tablama nego direktno kod zaposlenika i osoblja Zoološkog vrta. Tako su se mogla čuti pitanja poput: „Jeli zebra crna s bijelim prugama ili bijela s crnim prugama?“ Budući da smo imali poprilično malu satnicu od odgovaranja smo odustali, ali tek do patrolnih sastanaka. Članovi su kao domaći zadatak dobili pronaći odgovore kod kuće i usporediti ih na patrolnim sastancima.

Prisustvovali smo i hranjenju morskih lavova koje nas je sve ostavilo bez daha. U svega tri minute čuvar u Zoološkom vrtu pokazao nam je kako su morski lavovi vjerne i pametne životinje, a uz priču saznali smo ponešto o životnom vijeku, načinu prehrane i razmnožavanju. Upoznali smo se tako i sa nojevima, emuima, mnogim vrstama zmija među kojima treba istaknuti i hrvatske otrovnice poskoka i riđovku. Naravno slikali smo se i pokraj kraljeva savane, moćnih lavova.

Nakon trosatnog obilaska i istraživanja Zoološkog vrta uputili smo se prema dječjem igralištu unutar Parka Maksimir. Pa opet red pjesme (ovoga puta uz nekoliko pridruženih članova koji su se prisjećali svojih starih izviđačkih dana) pa red igre i tako smo nažalost dočekali vrijeme polaska. Uputili smo se prema busu koji nas je vjerno čekao na autobusnom ugibalištu u blizini Maksimira. Konačno smo sjeli … Usput smo pokupili drugu družinu koja je bila u Botaničkom vrtu i uputili se prema našem sastajalištu. Kod kuće je najljepše…

Sve u svemu, ovo je bio jedan izlet koji nas je potaknuo na razmišljanje o biljnim i životinjskim raznolikostima u svijetu te važnosti očuvanja vrsta. Svaki naš postupak utječe na biljni i životinjski svijet. Neki pozitivno, neki negativno. Danas smo naučili kako je važno da prije nego što nešto učinimo dobro “izvažemo” kako će to utjecati na naš okoliš, biljke i životinje.

„Budi pripravan!“

Viđenje Žirove družine:

Mario je vrlo detaljno napisao kako je lipanjski foto-safari doživjela Hrastova družina. Jednako uzbudljivo, no obrnutim redoslijedom događanja bilo je i nama, članovima jata i patrole iz Žirove družine.

U zagrebačkom ZOO-loškom vrtu nastojali smo doći do odgovora: – Čime se hrane južnoamerički tapiri, koliki im je životni vijek u Zoološkom vrtu; koliko vrsta majmuna u njemu živi (pet), koliko može težiti patuljasti vodenkonj (do 270 kg), koliki je raspon krila snježne sove (do164 cm !), kolika je dužina tijela anakonde (čak 230 cm), a uz to smo se slikali pored labudova, sisavaca, pored najvećeg drveta u Zoološkom vrtu, a slikali smo i sebe u kavezu Homo sapiensa – najopasnije životinje na svijetu.

Ah da, vidjeli smo i SIH-ovce koji su Zborovanje u prostoru Policijske akademije iskoristili za obilazak zoološkog vrta. Mnogi baš nisu socijalizirani, pa nas niti unatoč maramama oko vrata, koje su nam bile zajedničke, nisu imali potrebu pozdraviti. S Đebovcima smo se ipak uspjeli i poslikati 🙂

Razgledali smo staklenik i prekrasan biljni svijet u njemu. Crtali smo cvijet magnolije, pronašli zaštićene cvjetove: visibabu i šafran, a ljubazna zaposlnica Botaničkog vrta u Zagrebu pomogla nam je doći do odgovora u kakvim staklenicima obitava bilje kod nas (Tropskom i hladnom-drvenom). Pojasnila nam je kakva su to muška stabla i predstavila nam je paviljon u botaničkom vrtu.

“Želite li saznati više – posjetite Zoološki i Botanički vrt u Zagrebu ili se pridružite Velikogoričkim izviđačima” (Poručuje Dora, 9,5 godina).

Povremeno nas je poškropila kišica, no to nas nije spriječilo da uživamo u sladoledu i dobro se zabavimo.

I na kraju …. POČELO JE ODBROJAVANJE DANA DO LOGOROVANJA NA KRKU.

Tko se još nije prijavio – krajnje je vrijeme !

 

Mario Dilberović

Moje ime je Mario Dilberović. Rođen sam u Vinkovcima ratne 1993. godine. U izviđačima sam od drugog razreda osnovne škole i sada već mogu reći da je to moj način života, a ne samo hobby.