Ekologija i duhovnost na Žumberku

Trenutno pregledavate Ekologija i duhovnost na Žumberku
  • Autor objave:

Uoči Svjetskog dana šuma i Svjetskog dana voda pitam se jesmo li mogli odabrati ljepši dan i ljepše područje za izlet od Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje? Između dva hladna (još uvijek) zimska razdoblja, nakon kišnih dana u nizinama i snijega u gorju, pa čak i na Žumberku, kao da smo znali da će 19.03.2016. biti prekrasan sunčan dan. Unatoč tome, visoka temperatura s glavoboljom spriječila je desetak članova prijavljenih za ovaj izlet, dok ih je nekoliko s istim simptomima ipak odlučilo poći, tako da nas se u konačnici na Žumberak zaputilo šezdesetdvoje.

ZUMBERAK (10)

ZUMBERAK (8)

Na putu prema parku prirode saznali smo za sačuvane tragove život na ovom području stare čak tri tisuće godina! Doznali smo zbog čega se Dolina kardinala tako naziva, no naš smo redoviti mjesečni izlet u ožujku započeli s vrha, dakle iz Sošica i s Budinjaka. U jedan autobus već odavno nestanemo, tako da smo poletarce poslali najprije na Stazu kneževa (koja je još uvijek bila djelomično pod snijegom) kroz šumu na Budinjaku, gdje su razgledali arheološko nalazište u sklopu eko-centra. Za to su vrijeme izviđači u Sošicama razgledali  rimokatoličku kapelu Uznesenja Blažene Djevice Marije koja već stotinama godina ravnopravno stoji uz veću, grkokatoličku Crkvu Sv. Petra i Pavla.

ZUMBERAK (18)

Nedaleko od njih smješten je samostan časnih sestara Bazilijanki, koje su s radošću ugostile naše male skaute te ih uz priču o životu na Žumberku u prošlosti provele kroz svoju prekrasnu i iznimno vrijednu etnografsku zbirku. O tome kako su grkokatolici doselili u ovo područje kao senjski Uskoci još davne 1530. godine i koja je razlika, odnosno sličnost između rimokatolika i grkokatolika čuli smo još na putu prema Žumberku.

ZUMBERAK (21)

ZUMBERAK (38)

Iznenadili smo se kad nas je pred mjesnom knjižnicom i čitaonicom, bez prethodne najave, dočekao Velikogoričanin Željko Ličko, koji je zajedno s domaćim “vikendašima” osnovao udrugu “Žumberačke vile Sošice”, a koja je osnovala i opremila knjižnicu i prostor za druženje mještana.

ZUMBERAK (33)

Na Budinjaku smo prošetali šumom u kojoj smo vidjeli tumule, u koje su čak tisuću godina prije Krista na ovom području pokapali mrtve, proplenke na kojima su Latobici strateški podizali svoja naselja i špilje, takozvane “Židovske kuće” u koje su se Uskoci skrivali pred Osmanlijama.

ZUMBERAK (7)

ZUMBERAK (12)

Pronađen je tu i velik broj sjekira koje svjedoče o životu na Žumberku još u kamenom dobu, oko 6000 godina prije Krista, keltske kovanice i grobovi u koje su još u 1. stoljeću pokapali pokojnike u urnama, nakon spaljivanja njihovih tijela (preteča današnjem kremiranju).

Nakon toga poletarci i izviđači su zamijenili lokacije obilaska.

ZUMBERAK (31)

Susret dviju skupina Turovaca na Budinjaku

Izviđači su nakon ručka obišli najveći žumberački slap Sopot, nedaleko Sošica, a poletarci su za to vrijeme posjetili etno postav u samostanu časnih sestara Bazilijanki u Sošicama. Sopotski slap je najveći na Žumberku i jedan od najviših u Hrvatskoj. Nalazi se na početku rijeke Kupčine. Visok je 40 metara, a pada preko tri kaskade od dolomitnih stijena. Na dnu slapa je stari mlin koji više ne radi, a nakon slapa voda teče na jug u dolinu Kupčine.

ZUMBERAK (57)

ZUMBERAK (55)

Prateći Kupčinu i mi smo se ponovno zaputili u Dolinu kardinala. Razgledali smo sakralne objekte na Žumberku i podno gorja, na putu do Krašića. Posjetili smo i crkvu u Krašiću, u kojoj je Blaženi Alojzije Stepinac služio svoju prvu svečanu misu i sobu u župnom dvoru u kojoj je proveo posljednje godine i dane svog mučeničkog života.

ZUMBERAK (60)

ZUMBERAK (64)

ZUMBERAK (66)

Na kraju smo se zaustavilu u selu Brezarić, u kojem je rodna kuća Blaženog Alojzija Stepinca, u koju smo ušli i na taj način zaključili ovaj izlet prožet ekologijom i duhovnošću.

Preporučamo da posjetite i Galeriju fotografija s ovog izleta: http://io-tur.hr/galerija-fotografija/galerija-fotografija-2016/?album=11&gallery=159