Novo upoznavanje Varaždina

Trenutno pregledavate Novo upoznavanje Varaždina
  • Autor objave:

Prvi vikend u studenom iskoristili smo za izlet u barokni Varaždin. 

U cilju upoznavanja Republike Hrvatske, svih njenih regija, kulture, tradicije, povijesti, jezika i gastronomije, barem pet puta godišnje odlazimo na izlet u neki od hrvatskih gradova ili područja koja se mogu podičiti svojim znamenitostima. Tako samo za destinaciju svoga izleta u studenom odabrali Varaždin, grad koji jako dobro poznajemo, ali u njemu već dugo nismo bili.

Na ovaj izlet pošli smo s dva autobusa, jer interes za izlet iskazao je veliki broj novih članova, poletaraca, ali i onih većih koji su na dobre izlete jednostavno navikli. U autobuse nas se potrpalo 77, među kojima i dvije gošće (mama i sestra).

Kako bi se lakše i brže kretali gradom podijelili smo se u više grupa, a svaka od njih dobila je svoje radne zadatke. Valjalo se kretati po karti grada i pronaći više znamenitih objekata, palača, crkvi i samostana o kojima je trebalo ponešto naučiti, saznati i zapisati. Saznali smo tako zašto Varaždin još zovu i gradom anđela, a posjetili smo i muzej anđela u središtu grada.

Kako bi bolje upoznali povijest ovog drevnog grada, koji je u jednom dijelu povijesti bio hrvatskom prijestolnicom, obišli smo povijesni odjel gradskog muzeja u Starom gradu, tvrđavi koja na svakoj fotografiji izgleda prekrasno, a obišli smo i Entimološku zbirku “Svijet kukaca”, za koju su poletarci pokazali veliko zanimanje. Na kraju dana, koji je vrlo brzo prošao, obišli smo znamenito varaždinsko groblje.  

Za razliku od drugih, Varaždinsko groblje stvarano vizionarskom dušom Hermana Hallera, nije samo počivalište mrtvih već izvanredan primjer parkovne arhitekture i spomenik prirode. Ono je za posjetitelja pravo odmorište u botaničkom vrtu i nježnoj igri svjetlosti i sjena. Staro Varaždinsko groblje jedno je od najljepših groblja u Europi i stoga bi bila prava šteta da ga i mi ovom prigodom nismo obišli.

Kući smo se vratili s mrakom i s lijepim dojmovima s ovog prekrasnog izleta.