Izviđački virtualni izleti

Trenutno pregledavate Izviđački virtualni izleti
  • Autor objave:

Kad već ne možemo otići na izlet, možemo ih dobro osmisliti i prikazati PowerPoint prezentacijama.

Izviđači su prije dva tjedna dobili zadatak istražiti i predstaviti svojim prijateljima, roditeljima i javnosti parkove prirode i nacionalne parkove u Hrvatskoj. Dobili su jasne zadatke, odnosno podatke koje trebaju obraditi i prikazati u prezentaciji, no malo ih je koji su čitali s razumijevanjem i koji su pokazali sposobnost zadatak odraditi onako kako je od njih očekivano.

Pristiglo je 15 prezentacija, od tridesetak koje smo očekivali, a među njima smo izabrali one bolje i odlučili ih učiniti ih dostupnima vama, javnosti.

Uživajte u virtualnim izletima Turovaca!

Prikazali smo ih u PDF formatu, kako bismo zaštitili autorska prava naših malih autora 🙂

Linkovi su s desna slici.

NP BRIJUNI

 

 

 

 

 

NP KORNATI

 

 

 

 

NP PAKLENICA

 

 

 

 

NP PLITVIČKA JEZERA

 

 

 

 

 

PP KOPACKI RIT

 

 

 

 

 

 

PP MEDVEDNICA

 

 

 

 

PP PAPUK

 

 

 

 

 

PP ZUMBERAK

 

 

 

 

Na kraju, podsjetimo sve one čiji radovi nisu javno objavljeni i sve vas, da možete usporediti uradak s očekivanjima, što je i kako trebalo napraviti.

Naputak za rješavanje zadatka:

Kako ne biste NP s preko 1000 endemskih vrsta, jedan od najljepših u svijetu, predstavili s 15 suhoparnih i svima poznatih podataka, potičem vas da ovu prezentaciju osmislite kao cjelodnevni izlet, na kome ćete svoje prijatelje voditi, prikazati im i predstaviti sve zanimljivosti koje na tom izletu možemo vidjeti. Dakle idemo na virtualni, CJELODNEVNI izlet u Nacionalni park ili Park prirode.

Što to znači? Na izlet ćemo poći u određeno vrijeme, s određenog mjesta i određenim prijevoznim sredstvom. To može biti autobusno ugibalište, autobusni kolodvor, željeznički kolodvor u Zagrebu ili stanica u Velikoj Gorici, odnosno zračna luka, znamo gdje je.

Za putovanje računajte da nam je za 100 kilometara puta potrebno oko sat vremena, osim ako idemo zrakoplovom. Tada pronađite na stranicama zračne luke koliko traje let do određene destinacije. Možemo putovati dijelom zrakoplovom ili vlakom, a putovanje do parka nastaviti autobusom … ili pješice. Tada računajte da nam je za svaki kilometar prijeđenog puta potrebno oko 10 minuta.

Važno je da nam objasnite gdje se uopće taj park nalazi (u Slavoniji blizu Osijeka, blizu Orahovice … u Istri … u Primorju … u Dalmaciji ili u Dalmatinskoj Zagori …), oko 20 kilometara sjeverno od grada … Važno je da nam prikažete plan puta (autoputom A1 u smjeru …, preko Like ili Gorskog kotara … kroz Slavoniju preko Osijeka, Daruvara …), duljinu puta i planirano trajanje. Također, predstavite nam kraj kojim prolazimo (što je značajno u Lici, što u Gorskom kotaru … Zeleni vir, Vražji prolaz, Delnice, Plitvička jezera, Memorijalni centar Nikola Tesla, Vransko jezero, Đakovo s katedralom, Osijek s Tvrđom … dakle, znamenitosti koje smo mogli posjetiti da smo se zaustavili u tom kraju. O njima ne treba detaljno, nego ih spomenuti i reći koliko su značajne za taj kraj.

Uffff… nije to samo skinuti “copy-paste” s nekog portala i gotovo sam!

Kada dođemo do samog parka, napišite kako se njime možemo kretati: elektro vlakovima i brodovima, pješice, biciklima, kajacima … provedite nas stazama koje nude sami parkovi na svojim stranicama …

… pokušajte saznati što više atraktivnih lokacija u samom parku (ornitološki rezervat, botanički park, pojedino jezero sa znamenitostima, pojedini slap ili pritoka rijeke, otok u jezeru ili otoci u okruženju, stari gradovi i utvrde u prostoru parka, špilju, ponornicu …), …

… saznati koje su endemske biljne vrste ili životinje znamenite za taj prostor (ne zamarajte se nabrajanjem desetaka vrsta, nego izdvojite one najzanačajnije te izbjegavajte njihove latinske nazive), napišite što više značajnih, a osobito manje poznatih detalja o njima (dakle, treba malo istraživati!), napišite gdje se možemo odmoriti, gdje jesti, koji su etno-gastronomski specijaliteti tog kraja koje treba probati (žabe, zmije, janjetina, šaran na rašljama, pastrva, smuđ, brancin, tuna, fish-paprikash, palenta, purica z mlincima …), …

… stavite neki recept koji vam se čini da najbolje dočarava kako se spravlja taj specijalitet … možete staviti link na taj specijalitet, možete staviti link na etno-glazbu toga kraja, video-klip koji nas vodi kroz nacionalni park ili park prirode (to ne znači da u tom slučaju vi ne morate napisati nešto o znamenitostima koji se u tom filmiću spominju), u trajanju do 3 minute!!!

E, tek sad je ufffff……!!!

Predstavite nam etno-kuću ili muzej (kuća Velebita, rodna kuća rijeke Kupe …) u tom parku, način života toga kraja u prošlosti, neke etno-eksponate … pojasnite nam kojim se govorom i narječjem u tom kraju govori … ikavicom, ekavicom, čakavicom, štokavicom … što je to uopće?

Na kraju, nemojte propustiti istaknuti znak pojedinog parka, odnosno javne ustanove koja njime upravlja.

Dakle, napravite što zanimljiviju priču sa što više manje poznatih podataka i detalja koji predstavljaju taj kraj. Najbolje i najcjelovitije radove ćemo prezentirati na odredskoj internetskoj stranici, a nije to jedina nagrada koju smo predvidjeli za one koji naprave kvalitetnu prezentaciju. Ako vam je za pripremu dobre prezentacije potrebno više vremena od predviđenih pet dana, slobodno je pošaljite kasnije. Vrijeme vam ne treba biti ograničeno, ali više od dva tjedna za ovakvu prezentaciju vam zaista nije potrebno. To bi značilo da je netko stalno odgađao nešto što je mogao pomalo, polako i u roku napraviti.

Sve to ja istražim i pripremim za svaki naš izlet, pa kad sami napravite pripremu za jedan, virtualni, znat ćete cijeniti trud koji vaši voditelji ulože u pripremu svakog pojedinog pravog izleta, koji potom trebaju još i odraditi!