Jankovac razotkrio ljepotu Papuka

Trenutno pregledavate Jankovac razotkrio ljepotu Papuka
  • Autor objave:

Jedan je dan i samo jedan izlet premalo da bi se otkrile sve ljepote i bogatstvo Papuka, ali ovo je tek prvi izlet, na kome smo uživali u Park-šumi Jankovac.

Već dvije godine planiramo izlet s ciljem upoznavanja Parka prirode Papuk i kada smo odlučili na njega konačno poći, pokazalo se da je 13. svibnja ipak nesretan broj, iako je to bila subota. Nismo uspjeli dobiti niti mali, a kamo li dovoljno velik autobus za 7o-tak osoba koje su se za izlet prijavile. Odgodili smo ga za dva tjedna i na izlet na Papuk pošli 27. svibnja 2017. kada je interes i odaziv članova i roditelja bio još i bolji. Dakle, sudjelovalo nas je ukupno 77, među kojima je bilo 11 članova obitelji naših članova udruge. Time nastavljamo našu odličnu suradnju i ugodna druženja.

Kako nam je bilo pogledajte u kratkom video-uratku:

Do Papuka nam je trebalo nešto manje od četiri sata vožnje autobusom, odnosno s njih dva! Posljednji kilometri po dobro utabanom tucanikom posutom šumskom putu malo nas je pokolebao i potaknuo da se zamislimo: “jesmo li uopće na pravom putu?”. Šumskoj cesti nikad kraja, no najzad, nakon pola sata vožnje došli smo pred Planinarski dom Jankovac.

DSC_0911

Istoimena Park-šuma za posjetitelje je najbolje uređeni dio Parka prirode, koji se dići iznimnim bogatstvom flore i faune, a posebnost je to što sadrži geološke tvorevine iz gotovo svih razdoblja geološke prošlosti Zemlje.

Parkom prirode proglašeni su gorski šumski predjeli planine Papuk. Zbog vrijednog geološkog nasljeđa 2007. godine ovaj park prirode postao je dijelom europske i svjetske asocijacije geoparkova, ali i prvi geopark u Hrvatskoj.

DSC_0951

I prije nego što je Papuk proglašen Parkom prirode, Jankovac je bio zaštićen prirodni rezervat – park-šuma. Ime je dobio po Josipu pl. Jankoviću, pripadniku slavonske vlastelinske obitelji Janković. Skladna prirodna cjelina sastoji se od doline, obronaka obraslih šumom, potoka i umjetnih jezera koje je napravio grof Janković. Na kraju doline je 35 metara visok slap Skakavac, jedinstven po svojoj ljepoti u cijeloj Slavoniji. Naravno da smo iskoristili priliku da se poslikamo ispod slapa koji nas je očarao svojom elegancijom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Iznad izvora potoka je špilja koju je grof Janković uredio za svoju grobnicu, u kojoj je pokopan je 1861. godine. Drvenom konstrukcijom smo se uspeli do špilje u kojoj je i danas položen mramorni sakofag.

DSC_0963

U osamnaestom je stoljeću na Papuku je bila i staklana, jer su bujne bukove šume omogućavale njezin rad. Jedna od sirovina za dobivanje stakla bio je pepeo nastao izgaranjem bukve, uz kvarc i vapno.

Iako zvuči nevjerojatno Papuka je u davnoj prošlosti bio otok u Panonskom moru, prije više od desetak milijuna godina. Priroda je sačuvala dokaze o tom vremenu. Brojni fosilni ostaci milijunima godina kasnije pričaju nekadašnju morsku priču Slavonije. Otoci Panonskog mora danas su planine.

Jankovac je zaštićena Park–šuma zbog izuzetnih prirodnih ljepota, a u njoj je izgrađena ‘Grofova poučna staza’ koja prolazi najljepšim dijelovima šume. Tu nas je iznenadila ogromna staklena kugla, koju smo morali popipati.

18788790_678746968999171_1194169302_n

Park prirode Papuk poznat je i kao bogato nalazište arheoloških lokaliteta i spomenika kulturno – povijesne baštine koji ukazuju na kontinuitet naseljavanja ovih prostora još od mlađeg kamenog doba. Papuk je slavonski planinski raj. Guste šume panonske bukve ovdje zrak čine neprestano svježim i odmaraju ga od vrućine slavonske nizine.

Jedna od najvažnijih prirodnih vrijednosti Parka prirode Papuk je geološka raznolikost. Najveći dio gore izgrađuju stijene paleozojske starosti i više od 400 milijuna godina, a predstavljaju ujedno i najstarije stijene u Hrvatskoj. Vode obiluju ribama i riječnim rakovima,  a šume i danas jelenima, srnama, divljim svinjama i lisicama.

DSCN4718

Osim razgledavanja ljepota Park-šume Jankovac upoznali smo pravila geocachinga, zanimljive igre koji smo počeli igrati na Papuku, a možemo je igrati i po našem gradu, bližoj i daljoj okolici, po cijeloj Hrvatskoj i po cijeloj Europi! Cilj je određivanjem točnih koordinata pronaći skrivenu kutijicu i u njoj skriveni predmet zamijeniti svojim. Potom u računalo ili mobitel unijeti koordinate i tako zabilježiti da smo pronašli ovaj skriveni predmet.

Igra je ovo koja zabavlja na tisuće mladih ljudi diljem Europe, a orijentacija i kretanje ono je po čemu je atraktivna i brojnim skautima.18788366_678747015665833_461262850_n

Osim toga, nas uzbuđuje i igra, a ni nje nije nedostajalo na Papuku. Poigrali smo se na igralištu, čekajući ručak u Planinarskom domu. Sam ručak većini je bio odličan, osim onima koji ne vole grah, a takvih je naravno bilo među nama. Za njih smo ispekli pomfrit, pa ni oni nisu dan proveli samo na sendvičima.

Iako je bila gužva na ručku, iako ručak nije bio ono što smo očekivali, iako je možda bilo i sadržajnijih izleta … svi ćemo se složiti da je bio odličan doživljaju prošetati Jankovcem, kroz šumu i po svježem zraku, uživati u lijepom vremenu i dobrom društvu. Sve to nas je iscrpilo, kao i dug put, pa smo se mirni, ali zadovoljni vratili s izleta kojim smo zaokružili ciklus Parkova prirode u panonskom bazenu Hrvatske.

Uz Sjeverni Velebit sada ćemo se orijentirati prema parkovima prirode i nacionalnim parkovima u jadranskom dijelu Lijepe naše (što lijepe – prekrasne!).18741811_678746928999175_1956842610_n