Jeste li znali (?): Močvarna smeđa žaba u travnju poplavi

Trenutno pregledavate Jeste li znali (?): Močvarna smeđa žaba u travnju poplavi
  • Autor objave:

Tijekom sezone parenja, u ožujku i  travnju, mužjaci na kratko mogu poprimiti plavu boju.

Močvarna smeđa žaba živi u nizinama srednje i južne Europe sve do Sibira. Obitava na vlažnim livadama ili močvarnom zemljištu. Močvarnu smeđu žabu moguće je naći u Turopolju i na prostoru čudesne šume Žutica, na području Ivanić-Grada i općine Križ.

Ako smo vas zainteresirali za ovaj jedinstveni prirodni fenomen našeg zavičaja, više pročitajte u člancima:

https://zeleni-prsten.hr/web/plavezabe-2/

https://zg-magazin.com.hr/plava-zaba-fenomen-sume-zutica/

Močvarna smeđa žaba (Rana arvalis) živi u nizinama i naseljava vlažne livade i močvarna zemljišta.

Kao što joj ime kaže – smeđa je!

Osim ove, u Hrvatskoj su prisutne još tri vrste smeđih žaba: livadna smeđa žaba (Rana temporaria), šumska smeđa žaba (Rana dalmatina) i lombardijska smeđa žaba (Rana latastei).

Ako ste gledajući ove slike močvarne SMEĐE žabe, pomislili da vam nisu dobro podešene boje na monitoru – znajte: monitor je dobar, a upravo je boja Rana arvalis ono što ju čini posebnom!

Zapravo, veliki dio godine i nije toliko posebna, ili točnije, posebna je svega par dana i to samo mužjak. Cijela priča započinje krajem zime, kod nas negdje od početka do sredine ožujka, kada dnevne temperature dosegnu 15-17˚C, a to naravno ovisi o godini.

Tada se okupljaju u velikom broju radi parenja. Mužjaci močvarne smeđe žabe izgledaju kao i ženke, ali tih dana postupno mijenjaju boju, iz te normalne smeđe-crvenkaste sa tamnim pjegama, u tamno-ljubičastu, sve do u konačnici – nebeskoplave. Što je intenzivnija plava boja mužjaka, to će više ženki baciti oko na momka, čime će dotični osigurati potomstvo.

Mužjak može zbog stresa (ukoliko se uplaši) izgubiti boju u svega par minuta, ali ženku ne ispušta čak ni ako ga uzmete u ruku. “Zagrljeni” ostaju sve dok ženka ne položi jajašca. Osim boje, mužjaci se služe i glasanjem karakterističnim samo za ovu vrstu.Parenje se uglavnom odvija u plitkim privremenim lokvama i kanalima u šumi ili njenoj neposrednoj blizini. Takva vlažna močvarna staništa kod nas su karakteristična za područja poplavnih nizina velikih rijeka (Sava, Drava i Dunav). Močvarna smeđa žaba se može naći u Turopolju, Lonjskom polju…

Na popisu je zaštićenih vrsta u Republici Hrvatskoj.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=_yeYiF3fNl4