Jurjevske svečanosti u Lukavcu

Trenutno pregledavate Jurjevske svečanosti u Lukavcu
  • Autor objave:

Uz spomen na našeg nebeskog zaštitnika, ovogodišnje Turopoljsko Jurjevo obilježio je prijem tridesetak novih članova u punopravno članstvo Odreda.

Blagdan svetoga Jurja, koji se u našem kraju osobito obilježava, proslavljen je u subotu 21. travnja u Starom Gradu Lukavcu u organizaciji Plemenite opčine turopoljske. Bogat i raznovrstan program te lijepo vrijeme privukli su brojne posjetitelje.

Ovogodišnje Turopoljsko Jurjevo započelo je prije podne Izložbom konja i kočija i 2. svjetskim prvenstvom u pripremanju kotlovine, ali i izradom Jurjevskog krijesa, koga su unatoč velikoj vrućini strpljivo i marljivo sagradili brđani i roveri Turopoljske udruge skauta „Tur“. Nastavljeno je poslijepodnevnim kulturno-umjetničkim i društvenim programom, radionicama za djecu, seoskim igrama, pokaznim kampom i vježbovnim poligonima turopoljskih skauta, folklornim programom, sajmom domaćih proizvoda, vožnjom kočijama, smotrom povijesnih hrvatskih vojnih postrojbi. U čast 25 godina Turopoljskog banderija, uz dvadesetak  povijesnih vojnih postrojbi iz raznih krajeva Hrvatske, ove su godine stigle i postrojbe iz Mađarske te iz Tomislavgrada u Bosni i Hercegovini.

Svečanost je završila paljenjem jurjevskog krijesa, a potom druženjem posjetitelja uz koncert Miroslava Škore i nastup grupe Harmonija.

Za nas, skaute, svečanost proslave Turopoljskog Jurjeva završila je okupljanjem oko svečane vatre, Jurjevskog krijesa, gdje je obećanje položilo 25 poletaraca, čime su se oni i ceremonijalno pridružili svojim starijim prijateljima u Odredu i s kojima su od sada jednaki i po tome što od Jurjeva s ponosom nose odredsku skautsku maramu oko svoga vrata.

Njih šestero ovom je prigodom prešlo iz kategorije poletaraca u kategoriju izviđača, dok im se pridružilo još četvero vršnjaka, koji do sada nisu bili poletarci. Zavjetovali su se da će voljeti i upoznavati domovinu; živjeti u skladu sa svojom vjerom ili duhovnim uvjerenjima; cijeniti prirodu i njena bogatstva; da će poštivati slobodu i prava svakog čovjeka; nesebično pomagati drugima te da će živjeti i raditi sukladno izviđačkim Zakonima. Time su iskazali svoju nešto veću zrelost i odgovornost te su oko vrata stavili odredsku maramu nešto veće dužine.

Ponosni su bili i roditelji, no žalosti nas što neki nisu iskazali razumijevanje za naša pravila i prosudbu programskih voditelja.

Tijekom dana družili smo se i igrali u šumici iza dvorca te na otočiću nasuprot ulaza u dvorac gdje smo složili vježbovne poligone te smo javnosti pokazali kako se podižu šatori, vežu čvorovi, slaže svečana vatra ili kako se šalju poruke signalizirajući zastavicama.

Kako je bilo na ovogodišnjem Turopoljskom Jurjevu pogledajte u Galeriji fotografija:

http://io-tur.hr/galerija-fotografija/galerija-fotografija-2017/?album=10&gallery=171

Na fotografijama koje sam stavio u našu galeriju posebno zahvaljujem fotografima: Zlatku Srbelju, Davidu Joliću, Mariju Žilcu i našem Mariu Dilberoviću.

“Došel je, došel, zeleni Juraj”

S Jurjevom su došli i novi poletarci. Na središnjoj proslavi Turopoljskog Jurjeva u Lukavcu obećanje je položilo 25 poletaraca, a deset članova dalo je zavjet i tako su pristupili kategoriji izviđača.

Osim svete Lucije, Turopoljci s posebnim štovanjem i brojnim običajima slave dan sv. Jurja, odnosno Turopoljsko Jurjevo, kao praznik proljeća i početak gospodarske godine.

Povijest Turopolja velikim je dijelom obilježena ratovima, pa stoga ne treba čuditi što je upravo ovaj rimski vojni časnik, rođen u Palestini u 3. stoljeću, koji je zbog svoje kršćanske vjere pogubljen i kasnije proglašen svetim, dakle sveti Juraj, proglašen zaštitinikom Turopolja.

Ovog je sveca, kao svog nebeskog zagovornika i zaštitnika prigrlio i skautski pokret, odnosno njegov osnivač Robert Baden Powell.

Baš kao što Škoti slave dan svojeg sveca zaštitnika, sv. Andrije, Engleska 23. travnja, slavi sv. Georgea. Običaj slavljenja sv. Georgea prerastao je početkom petnaestog stoljeća u velik engleski nacionalni praznik (Engleska je upravo zastavu sv. Georga uzela za svoju nacionalnu zastavu), no nakon što je tri stoljeća kasnije, 1707., stvorena unija Engleske i Škotske, taj je običaj gotovo posve iščeznuo, a posljednjih godina ponovno se obnavlja.

Poznato je da je Skautski pokret 1907. godine „rođen“ upravo u Engleskoj, a osnivač, lord Robert Baden Powell bio je vojnik, kao i sam Juraj. Stoga ne treba čuditi niti zašto je upravo za sveca zaštitnika skauta izabrao upravo Svetog Jurja. No, zašto?

Zato što su njegove osobine ono što bi trebalo opisivati svakog izviđača:

  • odgovornost,
  • istinoljubivost,
  • predanost dužnosti,
  • hrabro srce,
  • plemeniti duh,
  • predanost pomaganju drugima.

Podsjetimo se još jednom riječi našeg Zavjeta ili Obećanja, proučimo zakone izviđača i promislimo malo o osobinama koje bi trebale opisivati svakog izviđača. To je ono što bismo trebali, odnosno što želimo biti.