Ljetni bivci za poletarce u Kravarskom

Trenutno pregledavate Ljetni bivci za poletarce u Kravarskom
  • Autor objave:

Ovogodišnje ljetne višednevne aktivnosti započeli su poletarci trodnevnim bivkom u Kravarskom Gladovcu.

Za logorovanje Šumski cvijet u kolovozu, kao sastavnice Šumske škole za mlade voditelje Saveza izviđača Hrvatske, prijavilo se trinaest Turovaca uzrasta izumeđu 4. i 8. razreda osnovne škole. Mlađima smo, temeljem stećenih iskustava, odlučili ponuditi dva vikend bivka, čime su i oni ostvarili ukupno šest dana višednevnih aktivnosti ovog ljeta.

Za one koji naše vikend bivke žele doživjeti vizualno, evo poveznice na Fotogaleriju: https://www.tus-tur.hr/galerija-fotografija-2023/?album=18&gallery=247

Prvi bivak, na kome je sudjelovalo deset poletaraca i pčelica, odnosno vučića i šestero programskih voditelja, održan je od 7.-9. srpnja u Kravarsko  Gladovcu, a završio je u nedjelju druženjem s roditeljima i brđanima uz roštiljadu i zajedničku gozbu.

Za neke od sudionika bilo je ovo prvo izdvajanje iz obitelji, a za mnoge i prvi višednevni boravak na otvorenom, u šumi. Bio je ovo doživljaj pun novih iskustava, osobnih i grupnih obveza, kojima smo nastojali potaknuti svijest da je svaki od članova bitan kotačić u našem sutu. Djeca su u subotu sama se priredila obrok. Naravno, uz nadzor i vođenje odraslih voditelja. Vjerojatno i to prvi put u životu.

Očistili su luk, narezali meso za gulaš, priredili osnovu za gulaš u kotliću,a za to vrijeme ogulili su krumpire i priredili povrče za gulaš koji su sami kuhali čak tri sta! Mijenjali sju se oko kotlića, a uz to pjevali, igrali se i stjecali nova znanja. Jedno od njih je bilo kako prirediti i zapaliti vatru. Trebalo je već prve večeri podići sve šatore, sklopiti krevete i prirediti šator za noćenje.

Bilo je toliko uzbudljivo, ali i strašno zamisliti da bi noćili sami, bez roditelja, na otvorenom! Za mnoge je to bilo prvi put i uzbuđenje je bilo teško obuzdati, umiriti prije spavanja. A onda je uzbuđenje zamijenio strah. Kada je naš mali tabor utonuo u plitki san, u mraku šatora i tišini noći bile su mnoge načuljene uši. Osluškivale su nepoznate i zastaršujuće zvukove prirode. Čak i iglica bora kada padne na šator zvuči glasno. Pod korakom dežurnog pucaju grančice, a čuje se i pucketanje vatre u taborskom krugu. Iz daljine odzvanja lavež pasa, iz šume se čuje korak lisice i povremeno glasanje ptice. Noć u šumi prepuna je tajnovitih i nepoznatih zvukova. Na one gradske toliko smo već naviknuli da ih nismo ni svjesni. Uzbudljiva je bila ta prva noć izvan tihe sigurnosti roditeljskog doma! Noć u prirodi za mnoge je bila sasvim novi doživljaj. Nekima je trajala vjećno, a neki su jedva dočekali jutro puno novih izazova.

Prva smotra šatora, urednosti i održavanja higijene. Trebalo je biti strpljiv i poslušati savjete starijih članova. Dani su bili vrući i šator u tim uvjetima ne pruža dobru zaštitu. Spas se tražio u hladu krošnjio drveća. Zaštita je bila nužna i od sunca i od dosadnih komaraca koji ovog ljeta grizu i po danu i po noći. Večer uz vatru stoga godi, jer dim tjera komarce, ali umor nakon brojnih i iscrpljujućih dnevnih aktivnosti drugu je noć ućini puno mirnijom. Većanina sudionika lakše je i prije zaspala te mirnije doćekala jutro kada su nam došli roditelji.

A oni su došli u prazan taborski krug.  Punih ruku mesa za roštilj i hladnih napitaka, ali za koga? Gdje su im djeca? Djeca su nedjeljno prijepodne provela na pješaćkom izletu šumom te su tek iza podnevna u krug tabora ušetala iz šume, u koloni i uz pjesmu, na oduševljenje roditelja! A tu ih je dočekalo pečeno meso na roštilju, osvježavajuće salate i njihovi roditelji koje su jedva dočekali.

Slično je bilo i na drugom bivku, od 21.23.07.2023. koji je uslijedio nakon razrone oluje koja je počinila značajnu štetu na objektima i raslinju, kako na širem zagrebačkom području, tako i u okruženju te u Slavoniji. Zbog toga su, a i temeljem prognoze koja je nagovijestila novo pogoršanje vremena, neki od roditelja bili u strahu za sigurnost djece te su otkazali sudjelovanje na drugom bivku. Vrijeme nije bilo osobito lijepo, ali nije bilo niti katastrofalno. Tek malo vjerta i dvije-tri kratkotrajne kiše natjerale su nas da predviđeni program prilagodimo vremenu.

Poletarci su sami priređivali namirnice i kuhali svoj obrok i ovoga puta. Radili smo pljeskavice s pire krumpirom i sataraš ili kimchi, kako ga tko vidi i zove. U kotlić smo zgurali tikvice, patliđane, krastavce, rajčice i papriku i dobili odličan povrtni prilog.

Na drugom bivku bilo je šestero poletaraca i jednako toliko odraslih programskih voditelja. Svjesni dječjih strahova i u interesu sigurnosti i ugode djece odlućili smo umjesto pod šatorima noćiti u u čvrstom objektu. Djeci je i to bilo odlično, jer svih šestero u jednoj sobi bilo je idealno društvo za večernje priče, šale i druženje. Prije toga družili smo se i oko vatre, svi zajedno, pekli kobasice na štapu i marshmallows-e (sljezove kolačiće).

Nedjelja je na oba vikend-bivka bila lijepa i sunčana. Unatoč iznimnoj vručini lijepo smo se podružili i pogostili, razijenili informacije, porazgovarali, poigrali zajedno s roditeljima, pospremili opremu i na kraju se umorni, siti i zadovoljni raziliši, nakon ugodnih, poučnih i zabavnih vikenda.