Logorovanje Turovaca popratili su i mediji

Trenutno pregledavate Logorovanje Turovaca popratili su i mediji
  • Autor objave:

Pročitajte kako su naše ovogodišnje logorovanje popratili lokalni mediji:

VG danas:

www.vgdanas.hr/Dogadjanja/Clanak/16015/vukomericke-gorice-nova-skautska-oaza.aspx

(označiti link /zacrniti/ pa desnik klik na mišu te birati “idi na http//: …”)

04.08.2016

Vukomeričke gorice nova skautska oaza

Pripreme za logorovanje počele su puno prije kada je Cerovski Vrh ponovno oživjela dječja cika i veselje. Kako se bližio datum početka logorovanja voditeljima udruge postalo je jasno da će za potrebe smještaja djece morati osigurati dodatni broj šatora. Odaziv je svakoga dana bio sve veći, a u konačnici logorovanju se odazvalo 58 članova udruge, desetak više nego prethodnih godina. No, to ne čudi s obzirom da je i broj članova udruge značajno porastao unazad godinu dana, za što su zaslužne mnogobrojne i zanimljive aktivnosti te odlični mladi voditelji.

tur velika.jpg
– Osim kupnje novih šatora i obnove postojeće opreme trebalo je nažicat dovoljno spremnika za vodu, dogovoriti korištenje vode za piće i tuširanje, organizirati izlete, prijevoz, osmisliti program i prirediti sav potreban materijal, dogovoriti angažman suradnika u provedbi programa– doznajemo od Alena Konjevića, predsjednika udruge.

– Osobitu zahvalnost iskazujemo Stjepanu Kosiću iz Mjesnog odbora Cerovski Vrh koji nam od prvog dana pomaže u organizaciji i pripremi ovogodišnjeg logorovanja. Mještani su nas odlično prihvatili i rado nam pomažu. Kažu kako ih vesele dječji glasovi i pjesma koja svake večeri odjekuje okolišem. U pripremi i provedbi logorovanja pomogli su nam i VG Vodoopskrba, koja nam je odobrila korištenje vode iz magistralnog vodovoda, DVD Cerovski Vrh koji nam je vodu dovozio i brinuo da uvijek imamo dovoljnu količinu vode za piće, kuhanje i kupanje, kao i više roditelja naših članova koji su nam pomogli u kupnji šatora, osiguranju spremnika za vodu i transportu opreme na Cerovski Vrh. Drva nam je donirala pilana Hermanović iz Vukomerića i time omogućila provedbu programskih aktivnosti i druženje uz vatru svake večeri – ističe Konjević.

tur velika 1.jpg
Program, koji se pokazao osobito zanimljivim djeci, osmislio je Mario Dilberović, vođa ovogodišnjeg logorovanja, koji je neumorno koordinirao provedbu programa u suradnji s predvodnicima patrola i voditeljima programskih radionica.

Prvo odvajanje od roditelja

Među sudionicima logorovanja bilo je i djece koja su se po prvi puta odvojila od svojih roditelja krenuvši u novu životnu pustolovinu. Naravno, pala je i poneka suza, kažu iz udruge, no uz razumijevanje i podršku roditelja, topli zagrljaj voditelja i utjehu, suze su zamijenili osmjesi.
tur velika 2.jpg
– Odvajanje je kontinuirani je proces koji se često ponavlja tijekom odrastanja i života uopće. Počinje već polaskom u jaslice ili vrtić. Sigurno okruženje i društvo na koje smo navikli primorani smo mijenjati i kada polazimo u osnovnu, odnosno u srednju školu, a konačan čin osamostaljenja je početak samostalnog života, iseljenjem iz roditeljskog doma ili stupanjem u brak. Ukoliko se mladi naviknu na izdvajanje iz obitelji, sve ove situacije koje ih čekaju u životu za njih će biti manje stresne. Djeca su ovisna o roditeljima koji za njima pospremaju, no ovdje se oni uče brinuti o sebi, svojim stvarima i higijeni, uče djelovati u grupi, konfliktne i problemske situacije rješavati, a ne se od njih micati. Uče donositi odluke i poštivati autoritet osoba koje od njih znaju više i žele im dobro- rekao nam je Alen Konjević, predsednik Udruge.

Naglasio je kako je ovdje riječ o prirodnom načinu života, gdje djeca imaju punu slobudu i žive život punim plućima.

tur velika 3.jpg
-Mi smo im ovdje kao roditelji. Brinemo se o njima, pazimo ih, utješimo ako im je teško, zagrlimo, a djeca i roditelji u nas imaju povjerenja. Zajedno s njima se i ludiramo, no uz to ih nastojimo naučiti redu, odgovornosti i mnogim životno korisnim vještinama. Oni koji su odrasli s nama svoje iskonsko znanje prenose na mlađe članove. Povjerenje roditelja u skautske voditelje osobito je važno jer samo međusobnim uvažavanjem i aktivnom suradnjom možemo postići očekivani odgojni učinak. Mobiteli na skautskim aktivnostima nisu dopušteni, a kako odvajanje djeci prvih dana teško pada roditeljima sugeriramo da s djecom ne komuniciraju izravno, nego da informaciju potraže od voditelja. Na taj načinodržavamo red i kontrolu nad djecom, a roditelje nastojimo uvjeriti da ne trebaju brinuti za mališane jer su u dobrim rukama- istaknuo je Alen i dodao kako se kroz dobru suradnju može prevladati svaki problem, suze i strah.

Osim svakodnevnih sportskih susreta, djeca su na radionicama naučila samostalno pripremiti zdravi obrok, pružiti prvu pomoć u potrebi, izraditi sapun, radili su i replike rimskog posuđa od gline. Uz pomoć voditelja naučili su izraditi sušilo za rublje, podići jarbol za zastavu te se orijentirati u prirodi i kretati uz pomoć topografske karte.

tur velika 4.jpg
Tema ovogodišnjeg logorovanja bili su rimljani. Nazivi patrola bila su imena rimskih božanstava. Svaka je smislila svoj poklik, a sudionici su svojim ponašanjem i zajedništvom mogli zaraditi „rimske novčiće“, koje su jednom tjedno mogli trampiti za slatkiše, sladoled i sok. Pokazalo se to odličnom motivacijom za najmlađe.

-Djeca su ozbiljno zagrizla za osvajanje srebrnih i zlatnih rimskih novčića koje mogu zaslužiti aktivnim sudjelovanjem na radionicama, pomaganjem u kuhinji, održavanjem urednosti svojih šatora te pohvalama voditelja aktivnosti. Novčići se zarađuju na veliko, ali i gube za svaku nepodopštinu, neizvršavanje radnih zadataka i neodržavanje reda u šatoru- kažu iz Udruge.

Sportski susreti – najdraži dio dana

Sportsko, odnosno natjecateljsko poslijepodne djeci je najdraži dio dana, no s velikim zanimanjem sudjeluju i u radionicama vezanja čvorova, pružanja prve pomoći i orijentacije. S velikim veseljem interesom djeca su se družila s članovima Hrvatskog herpatološkog društva, s kojima su istraživali i upoznavali faunu Vukomeričkih gorica. Uspjeli su pronaći i dodirnuti kurnjaču, guštera, daždevnjaka, žabe, jelenka i mnoge druge vodozemce, gmazove i kukce. Šumari su ih upoznali s biljnim svijetom ovoga kraja, a uz pomoć i vođenje astronoma i njegovog teleskopa proučili su konstelaciju zvijezda na ljetnom nebu.

tur velika 5.jpg
Načela parmakulture, odnosno života u skladu s prirodom, izučili su na recikliranom imanju ZMAG-a u Vukomeriću, gdje su stariji skauti prenoćili u zaklonu, koji su sami izradili uoči kiše. Posjetili su i dva seoska imanja, družili se s lokalnim stanovništvom, a bili su i na dva izleta u Pokupsko, gdje su razgledali toplanu koja kao gorivo koristi biomasu, te su upoznali ratni put 153. brigade Hrvatske vojske i povijest ratovanja u Pokuplju. Izleti su, naravno, obogaćeni kupanjem u rijeci Kupi na središnjoj plaži koja postaje središtem okupljanja i zabave u ovom kraju.
tur velika 6.jpg
Radionice, sportske i ostale aktivnosti bile su vidljive na svakom koraku, a kako to rade turopoljski skauti rado su navratili pogledati i lokalni stanovnici.

-Posebno samo zadovoljni radom i redom koji smo uspostavili na logoru. Treba imati u vidu da na ovom logorovanju većina sudionika nije starija od 11 godina, ali djeca su odlično prihvatila svoj novi način života, aktivnog života u prirodi – zadovoljno komentiraju iz udruge.

Kronike VG: