Na logorovanje bez slatkiša i grickalica!

Trenutno pregledavate Na logorovanje bez slatkiša i grickalica!
  • Autor objave:

Slatkiši su pokvarljivi na suncu i privlače mrave, pčele i ose. Zbog toga nije pametno da dijete skriva zalihu slatkiša u šatoru!

Tragom upita pojedinih roditelja, osjećam se pozvanim još jednom, nakon što smo o tome razgovarali na susretu roditelja i skautskih voditelja, pojasniti zašto ZBOG SIGURNOSTI DJECE, za koju mi preuzimamo odgovornost na logorovanju, NIJE DOPUŠTENO PONIJETI SLATKIŠE NA LOGOROVANJE.

Naime, svjesni smo da je cijena od 900,00 kn, koliki je prilog roditelja za svakog sudionika logorovanja, vrlo mala za 13 dana boravka na skautskoj aktivnosti, ali poštovani roditelji, vjerujte mi, vašoj djeci ništa neće nedostajati, pa tako niti slatkiša.

Jelovnikom je predviđeno pet obroka dnevno, od čega najmanje jedan kuhani, te po jedan obrok tijekom dana koji sadrži voće i kekse. Biti će i nekoliko rođendana, kada ćemo se zasladiti kolačima, a voćne salate i slastice radit će na radionicama vaša djeca uz pomoć programskih voditeljica i tete kuharice.

No, osim što im slatkiši i grickalice neće nedostajati, napomenimo kako isti mogu biti vrlo opasni na logorovanju.

ant-on-candy

Krenimo od bombona. Ove slatke poslastice na visokoj temperaturi se površinski otapaju, a računajte da će u šatoru biti desetak stupnjeva toplije nego na otvorenom (a ljetne temperature u hladu iznose i do 38 Celzijevih stupnjeva!). Šećer nije pokvarljiv, ali rastopljen i zalijepljen za papirić od bombona izuzetno je mirisom atraktivan insektima i bubama (pčelama i osama). S obzirom da djeca preko dana ne smiju boraviti u uzavrelom šatoru, bombone jedu prije spavanja, a tada papirić od bombona ostave ispod kreveta, u džepu šatora ili pod vrećom za spavanje. Do jutra su mravi već uselili u šator, a vjerojatno i izgrizli dijete na spavanju. JEDNOM KADA MRAVI USELE U ŠATOR, IZ NJEGA NEĆE ISELITI kada iznesemo hranu. Tada je jedino rješenje oprati cijeli šator i premjestiti ga, a to nije mali posao!

498547-louise-stuart

Čokolada će se na suncu i visokoj temperaturi sigurno rastopiti već prije prve noći. Djeci je to baš “cool” i vole polizati rastopljenu čokoladu s ambalaže. Onda su prsti fino packavi, pa se poliže i njih, bez obzira što smo malo prije toga dizali šator, na čijim se centralama bakterije množe već 40-tak godina … ili smo skinuli cipele koje cijeli dan gaze po blatu ili prašini … ili … u svakom slučaju ruke prije toga nismo oprali. Ono što nismo uspjeli polizati obrisat ćemo u hlače ili u plahtu ispod vreće za spavanje. Čokolada fino miriše i fina je slatka. Mravi će to sigurno znati prepoznati. 

preuzmi

Sendviče koje djeca ponesu od kuće prvi dan obvezno moraju izvaditi iz ruksaka i pojesti ih s prijateljima. Neovisno je li u njima trajna, polutrajna ili kratkotrajna salama, na tempereturi od 50 Celzijevih stupnjeva će započeti proces kvarenja, a isti sendvič idući dan više nije jestiv. Može samo privući mrave, pokvariti želudac vašem djetetu ili će se oko njega razviti neplemenite plijesni koje će ugroziti zdravlje i sigurnost vašeg djeteta. Žao mi je što ne mogu naći fotografiju zelenog sendviča koji sam slikao 2008. godine na Pašmanu, u šatoru, u istoj vrećici s četkicom za zube, koju je dijete vjerojatno koristilo svakodnevno. Užas, zar ne?

apple_with_ants-resized-600

Djeci ponekad zatreba nešto slatko, pa roditelji znaju sakriti u ruksak kutiju keksa. Kako ne bih morao biti “Babaroga” koja će ih već idući dan na smotri šatora pronaći i oduzeti, molim vas da ih u ruksak ne stavite. Zašto? Tijesto za kekse se često radi s maslacom, koji je termoosjetljiv i pokvarljiv. Keksi na visokoj temperaturi postaju opasni, jer masnoće užegnu. Ako su keksi s čokoladnom ili lješnjak kremom na oblatnama, razmislimo što se događa s kremom na visokim temperaturama. Takvi su keksi već drugi dan nejestivi i pokvarit će želudac vašeg djeteta, ako do tada već nisu privukli mrave. Možda ih djeca već prvu večer pojedu u šatoru, ali hoće li mrvice od keksa obrisati o hlače, pidžamu ili vreću za spavanje? Hoće li ih otresti na pod šatora? One su opet pozivnica mravima: “Dobrodošli u naš šator! Izvolite jesti, a slobodno gricnite i nas!”.

Čips je također pržen u ulju, koje ga čini finim masnim. Ukusan je i hrskav kada je zatvoren u najlonskoj vrećici. U njoj se, kao i u šatoru čips i ulje koje ga čini masnim dodatno zagrijava i žegne. Mijenja mu se okus i hranjiva vrijednost, koja je mala i kada čips nije pokvaren.

Energetske pločice uglavnom sadrže sušeno i ušečereno voće, čiji šećer ga eventualno veže sa žitnim sjemenkama. Šećer je mamac za insekte i bube, kao i omot koji će biti odložen na pod šatora … stoga neću ponavljati već rečeno.

Djeca će svaki dan za užinu dobiti kekse, koje će pojesti u prirodi, u hladu ili u blagovaonici, gdje će se služiti i ostala hrana, koja će biti čišćena i pod kontrolom odgovornih osoba. Redovito ćemo jesti i voće.

Želite li djeci priuštiti nešto slatko, molim vas da ne razmišljate samo o svom djetetu, jer mi sve dijelimo. Slobodno kupite slatkiše za sve, a na logorovanju će nas biti oko 50, pa ćemo ih staviti u kuhinju na hladno i njima počastiti svu djecu na večernjim druženjima ili za vrijeme strogo odmora. Još zdravije i poželjnije je voće koje nam možete pokloniti. Stajat će na hladnom, pa ćemo se dodatno počastiti. Sušeno voće je još najzahvalnije, ali ono bi vas moglo skupo koštati.

Na logorovanju ćemo slaviti i nekoliko rođendana. Roditelji nam mogu dati na čuvanje novac, kojim ćemo u dućanu, na sam dan rođendana kupiti tortu, sladoled i/ili sok, a kojima će slavljenik počastiti sve nas. Možete i sami toga dana donijeti kolače ili palačinke (za sve 🙂 ).

Voda-flaširana-voda-640x408

U šatoru nije dopušteno držati niti napitke u bočicama. Slatki napitci, osim što mogu kapnuti ili proliti se i tako privući mrave, kao i vode se na visokoj temperaturi griju (što nije ugodno za piti) i kvare (što može dovesti do otrovanja želuca). Suha Cedevita i drugi dehidrirani, instant pripravci su također slatki i mirisni te će mrvice na podu privući neželjene podstanare. Djeca ih rado konzumiraju i na suho, a ako je nešto dehidrirano, znači da prikuplja vlagu iz organizma, točnije iz želuca, a što može izazvati grčeve i bolove u želucu! Pripravci se rastapaju u vodi kako bi ih se konzumiralo, ali djeca ne razmišljaju zašto. Razmišljajte vi.

Čokoladno ili trajno mlijeko na visokoj temperaturi također mogu ugroziti zdravlje vašeg djeteta.

Tijekom cijelog dana će kod kuhinje biti kuhanog svježeg čaja ili napravljenog razrijeđenog soka/sirupa, koje dijete može popiti i tako utažiti žeđ ili natočiti u bočicu kada (i samo kada!) s patrolom ide na izlet. Bočice neće moći natezati po rukama tijekom dana, jer osim što im ruke trebaju za nešto korisnije, sok ili čaj se može proliti u logorskom krugu i u njega namamiti ose i pčele, a onda smo nadrapali!

Sve što eventualno nisam naveo u ovom članku, a pada vam na pamet, molim vas da se čujemo i konzultiramo je li to dobro i sigurno za djecu. Iza nekih od nas je već 30-tak logorovanja, iza nekih malo manje, pa ako nas nije naučilo iskustvo naučili su nas iskusniji od nas. Na svako pitanje naći ćemo pravi odgovor.

Najzad, i mi želimo zaštititi sebe, kao organizatore, i otkloniti i najmanju sumnju da je nešto pošlo na krivo zato što mi nismo poduzeli ono što smo trebali. Zbog toga je angažirana i profesionalna kuharica, kojoj neće biti dobra reputacija nečija sumnja da je djecu “potrovala” lošom hranom.

Hvala na razumijevanju.

“Budi(e)mo Pripravni” na sve, ali planirajmo samo najbolje!

Alen Konjević, starješina

accuform-signs-pat232-plastic-tent-style-tabletop-sign-legend-no-food-or-drink-allowed-thank-you-for-not-smoking-5-width-x-3-1-2-height-red-on-white_241065