Opekline

GAŠENJE VATRE NA ČOVJEKU

Osobe sa zapaljenom odjećom često u panici trče čime se vatra još više rasplamsava. Potrebno je leći na zemlju i valjati se.
Vatru na čovjeku možemo gasiti dekom, kaputom, vodom i protupožarnim aparatima na halone ili prah (NaHCO3), pazeći da ne prskamo u oči.
Ne smije se koristiti protupožarni aparat na ugljični dioksid (CO2).

POSTUPAK:

  • Skinuti odjeću natopljenu vručom tekućinom ili kemikalijom. Komadi tkanine koji su zaljepljeni za kožu ne smiju se nasilno odvajati već ih treba obrezati škarama.
  • Brzo hlađenje opečene površine vodom najvažnija je mjera prve pomoći koja bitno poboljšava konačni ishod ozljede. Opečeni dio tijela treba što prije uroniti u vodu ili tuširati. Voda mora biti hladna, ali ne ledena. Hlađenje treba trajati najmanje deset minuta. Malu djecu ne ostavljajte predugo u hladnoj vodi jer može doći do pothlađivanja tijela.
  • S opečene ruke odmah skinuti prstenje, narukvice i sat, prije nego koža natekne. Ako se zbog otekline prsten više ne može skinuti, treba ga prerezati.
  • Opekline se pokrivaju gazom i zavojem vrlo labavo, bez zatezanja.
  • Ako je opečena velika površina ruke ili noge, imobilizirajte ozlijeđeni ud.
  • Ako je prijevoz do bolnice dugotrajan, dajte ozlijeđeniku da pije tekućinu (aklohol je zabranjen).

Mario Dilberović

Moje ime je Mario Dilberović. Rođen sam u Vinkovcima ratne 1993. godine. U izviđačima sam od drugog razreda osnovne škole i sada već mogu reći da je to moj način života, a ne samo hobby.