Orijentacija u vremenu i prostoru – zašto nam je bitna?

Trenutno pregledavate Orijentacija u vremenu i prostoru – zašto nam je bitna?
  • Autor objave:

Prenosimo s portala Logoped.hr

Tehnike koje povezuju boravak u prirodi s razvojem govora, izražavanja i orijentacije u vremenu i prostoru.

Autor: , 24. siječnja 2018.

http://logoped.hr/orijentacija-vremenu-prostoru-zasto-nam-bitna/

Autorice članka i popratnih zadataka: Sanja Lanc i Maja Vincek Slunjski

Naš život događa se u nekom vremenu i prostoru. Je li možda Vaše dijete brojilo koliko dana ima do blagdana ili koliko traju zimski praznici? Imate li nekog prijatelja koji vozeći auto skrene u pogrešnu ulicu jer nije dobro razumio uputu da na drugom semaforu skrene desno? Jeste li se ikad tijekom obilaska novog grada trebali snaći uz pomoć karte?

Organizacija u vremenu je veoma bitna vještina jer će osobu pratiti tijekom cijelog života. Djeca s jezičnim teškoćama, ali ne samo ona, teško ovladavaju ovim pojmovima. Obratite pažnju na pojmove kao što su PREKJUČER/PREKSUTRA, VEČER/NOĆ, mjeseci u godini, desetljeće ili stoljeće. Odraslima jasno, ali djeci vrlo zbunjujuće.

Prostorna orijentacija je sposobnost da vidimo sebe u odnosu na prostor koji nas okružuje. Kada dijete razvija sposobnost prostorne orijentacije, ono postaje svjesno svog položaja u odnosu na stvari oko njih. Djeca kod koje nije razvijena ova vještina možda će teško pratiti upute ili kopirati riječi s ploče na papir. To također može uzrokovati teškoće s razlikovanjem slova “b” i “d” ili “m” i “n”. Prostorna svjesnost kod većine djece se prirodno razvija, no neka djeca imaju poteškoće s tom vještinom te postoje različite vježbe kojima ih možemo razvijati.

Za vježbu su nam ponuđeni i određeni radni zadaci. Linkom otvorite “vrata kutije” i zavirite u sadržaj.