Poletarci na Guliverovim putovanjima

Trenutno pregledavate Poletarci na Guliverovim putovanjima
  • Autor objave:

Poletarci i pčelice imali su priliku upoznati moreplovca Gullivera i njegovu pustolovinu na otoku Liliputu.

Kazališnu predstavu u gradskom kazalištu Žar ptica pogledalo je 38 poletaraca u pratnji programskih voditelja. Prije predstave smo se zagrijali na dječjem igralištu te odigrali par izviđačkih igara.

Svidjeli su nam se maleni Liliputanci koji su imali neobične običaje, odjeću i više od nekoliko naziva za jaje ( nazivi su ovisili je li taj dan bio sunčan ili kišni, jesu li bili sretni ili tužni….). Scenografija, muzika, veseli Liliputanci i Gulliver omogućili su nam da na jedan trenutak otiđemo u drugi svijet, svijet mašte. 

Na jednom otoku usred oceana, kojeg nema ni na jednom zemljovidu i kojeg nitko ne spominje na nastavi zemljopisa, živi mali narod Liliputanaca.

A onda je došao stranac…

Jednoga jutra, olujno more na njihovu obalu izbaci velikog diva koji svojim dolaskom živote malih Liliputanaca preokrene naglavačke. Taj na prvi pogled zastrašujući div zove se Gulliver i zapravo je dobroćudan, trapav i ovim susretom jednako preplašen kao i oni.

Susret Gullivera i Liliputanaca susret je pun nesporazuma i obostranog čuđenja. I naravno: svatko misli da je njegov način ispravan, da su njegovi običaji normalni i da je drugi u krivu.

Jer tako se to kod nas radi!

Gulliver upoznaje običaje, jezik i život u Liliputu i s vremenom pridobije poštovanje i povjerenje njegovih stanovnika, ali idiličan suživot nije dugog vijeka…

Izvorno su “Gulliverova putovanja” irskog književnika Jonathana Swifta pisana kao satira namijenjena odraslim čitateljima. Ali, kako to uvijek biva s pričama, jednom kada im pisac udahne život, one se same otisnu na putovanje kroz vrijeme i prostor u potrazi za svojom publikom. Tako je Swiftova priča o velikom divu među malim ljudima diljem svijeta prije svega oduševila dječju publiku.

I naš je Gulliver za njih veliki div, ali je prije svega stranac. On je drugačiji među istima i kao takav u potrazi za razumijevanjem. Njegov susret s Liliputancima je susret s drugačijim, čudnim, neshvatljivim i nepoznatim: kako za njega, tako i za njih, zbog čega se na trenutak čudimo malo njemu, malo njima.

Gulliver je doputovao u Žar pticu u vrijeme kada nam je prijeko potrebna priča o prihvaćanju drugačijih od nas.