PROLJETNA AVANTURA U TUROPOLJSKOM LUGU

Trenutno pregledavate PROLJETNA AVANTURA U TUROPOLJSKOM LUGU
  • Autor objave:

Članovi Izviđačkog odreda „Tur“ proveli su uskršnje školske praznike na petodnevnom proljetovanju u Turopoljskom lugu. Kroz šetnje, učenje, igru i zabavu upoznavali su bogatstvo flore i faune ovog živopisnog prirodnog rezervata, kao i povijest, kulturu i tradiciju Turopolja.

Simboličnim prolaskom kroz Krčka vrata, čijom izgradnjom su još davne 1779. godine Turopoljci obilježili pobjedu čovjeka nad do tada neukročenom prirodom, velikogorički izviđači su zakoračili u avanturu petodnevnog otkrivanja tajni čarobnog biljnog i životinjskog svijeta u Turopoljskom lugu. U njemu su proveli uskršnje školske praznike, u razdoblju od 26.-30. travnja 2011. godine, na proljetovanju koje je za svoje članove organizirao Izviđački odred „Tur“. Ustupanjem na korištenje objekta Čardak, u kome su izviđači noćili, pomoć i podršku provedbi planske aktivnosti velikogoričkim su izviđačima pružile Hrvatske šume, Šumarija Velika Gorica, a u provedbi programa edukacije djece i mladih pridružili su im se  i mnogi drugi pojedinaci i udruge.

Petodnevnom boravku u prirodi odazvalo se 28 izviđača iz Velike Gorice i četvero njihovih prijatelja, članova Odreda izviđača „Savski gaj“ iz Zagreba. Netom nakon obilježenog blagdana Svetog Jurja, koga se u Turopolju posebno štuje, izviđači su zapalili svečanu vatru, kao svojevstan jurjevski krijes, uz koji su novi poletarci i izviđači položili obećanje, odnosno izrekli zavjet te su oko vrata stavili izviđačke marame koje su zaslužili.

Sveti Juraj je zaštitnik sa širokim patronatom. Osim vitezova i vojnika, ratara i pastira, stoke, zemlje, usjeva i zelenila, a što je javnosti manje poznato, Sveti Juraj ili Saint Georg je i zaštitnik skauta, dakle i hrvatskih izviđača.

Uz obećanje da će voljeti i upoznavati svoju domovinu, posebno svoj zavičaj, mladi su izviđači naučili ponešto o govedu Tur i njegovim povijesnim staništima u turopoljskim šumama te su upoznali autohtonu Turopoljsku svinju, čije jedno jato obitava upravo u lugu.

U naselju Kuče dočekao ih je gospodin Branko pl. Berković te ih je upoznao s poviješću naselja Kuče (u nedavnoj povijesti jednog od najvećih naselja u ovom kraju), ustrojem i životom Plemenite opčine turopoljske te im je živo prenio turopoljsku riječ kroz stihove narodnog pjesnika Imbre Lučića. Upoznao ih je i sa životom te djelom Franje pl. Lučića, hrvatskog skladatelja, orguljaša i glazbenog teoretičara rođenog upravo u Kučama, kojemu je na staroj školi u tom mjestu postavljena spomen ploča.

Šetnja kroz lug do Selečkog mosta, kao i sam prelazak mosta, oštećenog i zatvorenog za sav promet nakon jesenjih poplava na području Posavine i Turopolja, bili su za izviđače prava staza izazova. Tu su saznali zašto suvremena košnja pašnjaka ugrožava staništa ptice Kosca i kako je moguće očuvati ovu vrstu od izmiranja.

Saznali su da u šumi hrasta lužnjaka, koji prevladava u Turopoljskom lugu, ima čak dvostruko više različitih vrsta ptica i vodozemaca nego u drugih tipovima šuma, veći broj sitnih sisavaca, ali i manji broj gmazova. Sudionici proljetovanja obišli su i lokalitet Vratovo u “srcu” Turopoljskog luga, jedini močvarni nepošumljeni kompleks, izuzetno bogat rijetkim i ugrozenim vrstama leptira, šišmiša i žaba.

O životu vodozemaca izviđače su poučili članovi Hrvatskog društva za biološka istraživanja i Hrvatskog herpetološkog društva, dok su ih s bogatstvom biljnog svijeta, prvenstveno šumskog fonda, upoznale pradstavnice Odjela za ekologiju Hrvatskih šuma. Naučili su i kako pružiti prvu pomoć unesrećenom, slučaju poderotine, prijeloma, udara groma ili ugriza zmije.

Oblačno i kišovito vrijeme pokvarili su jedino priliku da djeca posjete pčelinjak obitelji Antolčić te da probaju vrcati med. No, i unatoć tome Dario Frangen, predsjednik Pčelarske udruge Turopolje, održao je djeci zanimljivo predavanje o životu pčelinje zajednice. Potom su združenim snagama umijesili i ispekli ukusne medenjake, kojima su u petak na večer počastili roditelje koji su im se pridružili na zabavnoj večeri, uz izviđačke pjesme, skečeva i roštiljadu.

Na kraju proljetovanja konačno im se nasmiješilo sunce. Od turopoljskog luga su se oprostili uz zaključak kako će ovom prosotru posvetiti puno više pažnje i vremena u svojim budućim planovima i aktivnostima.

U Velikoj Gorici, 02.05.2011.

Alen Konjević, starješina

Ova objava ima 2 komentara

  1. Alen Becar

    na proljetovanju u turopoljskom lugu bili je pre dobro

  2. marijdil

    Pa Alene jesi li to ti? Gdje je ostatak patrole?

Komentari su zatvoreni.