Prvom akcijom “Nitko da ne dođe, do prijatelj drag” IO “Tur” obilježio 20 godina djelovanja

Trenutno pregledavate Prvom akcijom “Nitko da ne dođe, do prijatelj drag” IO “Tur” obilježio 20 godina djelovanja
  • Autor objave:

Unatoč bojazni da će proslava visokog jubileja Odreda proteći nedostojno, jer je djelovalo da će odaziv dragih prijatelja “debelo” podbaciti, prva akcija “Nitko da ne dođe, do prijatelj drag” učinila nas je vrlo ponosnim i zadovoljnim. U njenoj pripremi i provedbi sudjelovalo je 60 osoba, a u natjecateljsko-memorijalnom dijelu sudjelovalo je 140 sudionika, izviđača iz desetak izviđačkih udruga, mladih članova Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica i članova Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ribnica. Hvala im svima od srca!

Kao datum osnutka Izviđačkog odreda “Tur” uzet je 23.10.1992. godine, kada je održan prvi sastanak nekoliko tada osnovanih patrola i jata. Deset dana prije okruglog dvadesetog rođendana, 13.10.2012. Odred koji danas čini 58 članova, kroz koji je do sada prošlo više od 1.000 mladih velikogoričana, koja za njih godišnje organizira petnaestak kvalitetnih i zanimljivih izleta diljem Hrvatske, koji za sobom ima prvo samostalno ljetno i zimsko logorovanje, samostalno zimovanje, više akcija na kojima su sudjelovali članovi drugih prijateljskih izviđačkih odreda (Zagrebačke izviđačke olimpijade i dvije uspješne Turijade), koji redovito sudjeluje u tradicijskim aktivnostima u lokalnoj zajednici (Turopoljsko Jurjevo), aktivnostima za mlade u lokalnoj zajednici (“Zajedno više možemo”, Međunarodni dan mobilnosti, ranije Svjetski dan kretanja), a već godinama tradicionalno velikogorički izviđači u župne crkve na području grada uoči Božića donose Betlehemsko svjetlo, s porukom mira, ljubavi i tolerancije … organizirao je i proveo novu akciju za izviđače i mlade iz lokalne zajednice.

Svojih 20 godina postojanja Izviđački odred „TUR“ je, umjesto svečanošću za uzvanike odlučio obilježiti natjecateljsko-memorijalnom akcijom koju smo n azvali „NITKO DA NE DOĐE, DO PRIJATELJ DRAG“, potaknuti stihom pjesme „Moj grob“ Ivana Gorana Kovačića.

Njome izviđački svijet i lokalnu zajednicu želimo podsjetiti na nekadašnjeg izviđačkog starješinu, Velikogoričanina iz Kurilovca, Tihomira Tomašića – Tihicu, koji se 1991. godine kao mladić sa 28 godina pridružio Hrvatskim oslobodilačkim snagama, u čijim redovima i obrani grada Vukovara. Tu je ranjen i iz Vukovarske bolnice odveden na Ovčaru, gdje je 19.11.1991. godine pogubljen od ruke agresora.

Naša je želja da ona postane tradicionalna izviđačka akcija koja će nas redovito podsjećati na Tihicu, njegovo ime i djelo zadržati živim i u vremenima koja su pred nama, te da sudionici svake godine upoznaju drugo područje grada Velike Gorice, te kulturu i tradiciju Turopolja.

Želja nam je bila, i u tome smo u potpunosti uspjeli, ovom Orijentacijsko-memorijalnom akcijom ukazati našim gostima na snagu lokalne zajednice, povezanost njenih udruga i institucija, njihovu spremnost i želju za suradnjom te mogućnost zajedničkog djelovanja u ovakvim prigodama.

Akciju smo organizirali u Dječjem tjednu Grada Velike Gorice, iz razloga što je Izviđački odred „Tur“ udruga koja već 20 godina učenicima osnovnih i srednjih škola na području Grada Velike Gorice nudi te uspješno provodi programe prevencije, odgoja, obrazovanja i kreativnog provođenja slobodnog vremena.

U provedbi akcije pomogle su nam brojne udruge i ustanove koje djeluju u Gradu Velikoj Gorici i s kojima Izviđački odred „Tur“ već godinama dobro surađuje:  Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika Gorica, Muzej Turopolja, Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, Gradska knjižnica Velika Gorica, Župa Navještenja Blažene Djevice Marije, Udruga sportaša s invaliditetom USPON, a pomoć u provedbi akcije pružili su nam i Osnovna škola Eugena Kvaternika, Gradska četvrt Pleso, Udruga veterana Domovinskog rata – Velika Gorica, članovi Planinarskog društva Velika Gorica te roditelji članova Odreda i nekada aktivni izviđači.

Uz mlade članove GD Crvenog križa Velika Gorica i članove DVD-a Ribnica, na akciji su sudjelovali članovi Izviđačkih udruga: OI “Samobor”, IK “Javor” – Osijek, OI “Savski gaj” – Zagreb, OI “Spider” – Duga Resa, OI “Vladimir Nazor” – Karlovac, OI “Bijeli javor” – Koprivnica.

Sudionici su se na ulicama našeg grada kretali i natjecali u grupama od 5-10 članova, obučeni u memorijalnu majicu s likom Tihomira Tomašića, sastavnim dijelom logotipa akcije. Upravo zahvaljujući tome mnogi su naši sugrađani uočili da je toga dana grad bio pun izviđača!

Sudionicima je predzadatak bio naučiti ponešto o Turopolju, te sa sobom ponijeti fotoaparat kako bi se slikali pred svakim od značajnih lokaliteta koje su trebali posjetiti i svijeću/lampaš koju su zapalili na grobu Tihomira Tomašića na Gradskom groblju.

Kako je tijekom jutra kiša srameći padala sudionici su se okupili pred odredskom prostorom u dvorištu Centra za djecu, mlade i obitelj. U njemu je postavljena izložbe radova djece, sudionika radionice izložene povodom Dječjeg tjedna, a mi smo uz to postavili fotografije koje svjedoče o aktivnosti Izviđačkog odreda “Tur” kroz 20 godina djelovanja te o životu i izviđačkim danima Tihomira Tomašića.

Nakon prijave ekipa i pozdravne riječi starješine, ekipe su u 10 sati krenule na trasu. Svaka druga u istom pravcu: neparne prema vatrogasnom domu, a parne prema Gradskoj knjižnici.
Prilikom posjeta kapeli Svetog Lovre ekipe su u kontaktu s građanima trebale saznati od kada se kapela tu nalazi i što se u prošlosti nalazilo na livadi pored kapele. Bilo je tu staro gradsko groblje.Članovi DVD-a Velika Gorica posebno su zabavili sudionike, koji su imali priliku razgledati Veliku Goricu s tornja vatrogasnog doma. Osim toga, na vatrogasnom poligonu trebali su pod kantama pronaći crijevo, spojiti ga na sustav, napuniti “brentaču” te pumpajući je mlazom vode pod tlakom kroz rupu na “zidu” napuniti posudu. Maštovito i veselo.

Sljedeća postaja: Muzej Turopolja i Park Franje Lučića. Sudionici su imali priliku obići stalni postav Muzeja Turopolja, a u sklopu zadatka složiti arheo-puzzle od dijelova razbijene glinene zdjelice. Pokazalo se da su svi bili vrlo uspješni. Nekim je zdjelicama nedostajao pokoji dio, nakima je tek pokoja zraka sunca uspjela prodrijeti kroz rupice, no sve su ekipe bile ponosne na zdjelicu koju su ponijeli kući kao suvenir s akcije.

U provedbi zadatka pomogli su im zaposlenici muzeja. U okruženju muzeja ekipe su trebale pronaći spomenik Srebrnom cvijetu asocijacije Entetnte Florale i saznati za što je Velika Gorica dobila ovo priznanje, te pronaći bistu Franji pl. Lučiću i napisati sve što su o njemu saznali: da je bio glazbenik, skladatelj (koji je između ostalog napisao i skladao Turopoljsku himnu), orguljaš, muzikolog i glazbeni pedagog, ali i župan Plemenite opčine turopoljske. U njegovo vrijeme širila se kultura po cijelom Turopolju, počele su se otvarati škole i knjižnice, a i gospodarstvo je procvalo.

Promatrajući Župnu crkvu Navještenja Bl. Djevice Marije sudionici su trebali saznati naziv crkve, lik koje svetice predstavlja kip iznad ulaza u crkvu (Svete Lucije, zaštitnice Turopoljaca), prepisati Natpis s grba Plemenite opčine turopoljske na latinskom i prevesti ga.

Na dijelu Šetališta F. Lučića od crkve do kraja Pleške ulice u nastavku odvijao se brzinski dio staze, duljine 1 km koji su ekipe trebale prijeći za točno 7 minuta.

Na Stadionu SRC Velika Gorica članovi Sportskog društva osoba s invaliditetom USPON sudionicima su omogućili da se stave u poziciju osobe s invaliditetom te da iz invalidskih kolica bacaju koplje i gađaju metu lukom i strijelom. Kraća poslijepodnevna kiša prekinula je ovu iznimnu aktivnost koja je oduševila velik broj ekipa.

U prostoru Društvenog doma u naselju Pleso ekipe su se natjecale u savladavanju prepreka na poligonu, a nakon što su ogladnjeli na ovoj igri uslijedio je ručak: odličan grah s kobasicom i špekom. McDonalds je sve sudionike počastio sokom. Hvala lijepo!

Na Pleškom polju smještena je Kapela Ranjenog Isusa, čokoladna ili crkva u polju, kako je nazivana u prošlosti, a što su sudionici također trebali saznati, kao i da je izgrađena  1758. godine.

Svi sudionici su se poklonili žrtvi Tihomira Tomašića, pomolili se i zapalili svijeću na njegovu grobu.
Ekipe su se slikale ispred Spomenika hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu s područja grada, u društvu branitelja, članova Udruge veterana Domovinskog rata Velika Gorica. Minutom šutnje odali su počast svim hrvatskim braniteljima, a na ovom mjestu posebno Velikogoričanima poginulim u Domovinskom ratu.
U Kokotovom naselju čekala ih je zavrzlama, gdje su na svakom raskrižju u naselju trebali pronaći i otisnuti žig u svoju natjecateljsku knjižicu.
Nasuprot Crkvi Bl. Alojzija Stepinca,  s obzirom da je kiša navlažila šatore, nisu ih trebali podići, nego nacrtati i pjesmom, predstavom ili recitacijom zabaviti kontrolore.

Sudionici su imali priliku praktično pokazati svoje stečeno znanje iz prve pomoći na livadi u Cvjetnom naselju. Mnogi nisu znali kako izraditi nosila za ozlijeđenu osobu pomoću štapova i šatorskog krila, koja su trebali prenijeti kroz “minsko polje”, odnosno kompasom pronalazeći pravi put.

Gradskoj knjižnici Velika Gorica sudionicima su ponuđeni tekstovi više autora koji opisuju Turopolje. Iz njih su trebali prepisati jednu rečenicu koja ga najljepše predstavlja. U provedbi aktivnosti pomogli su im djelatnici Gradske knjižnice.
Zadnja postaja puta za sve ekipe bila je u Parku dr. Franje Tuđmana – prvog hrvatskog predsjednika, gdje su se sudionici poigrali do svečanog završetka akcije. Tu su se okupili i svi kontrolori, prijatelji izviđači iz više nekadašnjih velikogoričkih odreda, a riječi pohvale organizatoru iskazale su Arijana Mataga-Tintor, savjetnica u Gradskom odjelu za društvene djelatnosti, školstvo i predškolski odgoj i Snježana Tomašić, sestra našeg Tihomira Tomašića, kome smo akciju posvetili.
Sprijećen drugim obvezama gradonečelnik Dražen Barišić nije mogao doći na zatvaranje akcije, ali nam se pridružio nedugo nakon početka. Obišao je odredsku prostoriju, razgledao izložbu fotografija postavljenu u prostoru Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, pozdravio goste iz Osijeka i zaplesao s izviđačima.

Kao dokaz prisustva na svim kontrolnim stanicama i izvršenja zadataka, sve su ekipe organizatoru trebale ostaviti fotografije koje su same snimile tijekom akcije i na lokalitetima gdje je slikanje bilo predviđeno zadatkom.

Druženje je nastavljeno u odredskoj prostoriji u Kurilovečkoj ulici.