Turopoljsko srce Barbare Novosel

Trenutno pregledavate Turopoljsko srce Barbare Novosel
  • Autor objave:

Na svečanoj akademiji povodom Dana Grada Velike Gorice i njegove nebesne zaštitnice sv. Lucije dodijeljene su Nagrade Grada zaslužnim Velikogoričanima. Među njima je i Barbara Novosel, članica Turopoljske udruge skauta “TUR”, koja je hrabro i prisebno priskočila u pomoć unesrećenom prijatelju Marku Raku, također članu naše udruge, i tako mu vjerojatno spasila život. No, sasvim je sigurno da je svojim postupkom ublažila posljedice ove situacije i bolesti koja ju je uzrokovala po Markovo zdravlje.15492033_638776949627848_6293183903302850686_n

15492147_638777152961161_7357278709762606708_n

15541464_638776999627843_4418895914558274916_n

Barbara od prvog trenutka govorio kako je samo primijenila ona znanja koja je stekla na skautskim aktivnostima, pa stoga i priznanje grada Barbari, kao i ono Alenu Konjeviću, prije pet godina, doživljavamo kao priznanje svima nama – Turovcima, i na njih svi trebamo biti ponosni … kao i na Barbaru!

15391113_638777576294452_8711722896029934973_n

Svim dobitnicima od srca čestitamo, jer priznanja su zaista zaslužili!

U obrazloženju nagrada i priznanja stoji:

Stjepan Vitez – Nagrada Grada Velike Gorice s likom Nikole Škrlca Lomničkog

Gospodin Stjepan Vitez od svoje mladosti bavi se kulturnim, društvenim i političkim radom radi unapređenja života zajednice u kojoj živi te u onoj u kojoj je radio. Posebno se ističe u svezi očuvanja tradicijskih vrijednosti Turopolja. Omiljeni je gost u dječjim vrtićima i školama gdje predstavlja POT te upoznaje djecu s poviješću i važnosti POT-a, a naročito Turopoljskog banderija čije ratno odijelo mu nikada nije teško odjenuti. Njegovo životno iskustvo, smirenost i staloženost u komunikaciji s ljudima neprocjenjiva je vrlina koja ne može ostati nezapažena.

Najbolje ga je opisati kao narodnog pjesnika koji na svaku situaciju i prigodu osmisli poneki stih. Znamo ga kao humorista, dramskog pisca, voditelja, glumca, vatrogasca, pajdaša koji ima srca, duha i vizije, u njegovim riječima čuvaju se tradicija i humor koji su upravo tako pomiješani i zanimljivi onima tko ih čita i sluša. Aktivan je član DVD-a Kobilić, dugogodišnji je član i ŽEV NBD Velika Gorica, član je i udruge umjetnika Spark Velika Gorica, a radom i djelima uključen je u sve humanitarne akcije. Ušao je u antologiju velikogoričkog pjesništva. Radovi su mu predstavljanji u časopisima „Luč“ i „Kaj“, „Znameniti Turopoljski leksikon“, „Hrvatski književnici u anegdotama“, u „Zborniku“ prigodom obilježavanja 400 godišnjice klasične gimnazije u Zagrebu. Bio je sudionik i Velikogoričkog glazbenog festivala te pobjednik prvog sa pjesmom „Baro, vina daj“.

vitez01.jpg

Velimir Šandor – Nagrada Grada Velike Gorice „Zlatna turopoljska podgutnica“

Iako ga ne treba posebno predstavljati Velimir Šandor kao član Atletskog kluba osoba s invaliditetom Uspon iz Velike Gorice nastupa na državnim i međunarodnim natjecanjima u bacanju diska. 2015. godine se uvrstio u sam svjetski vrh svoje kategorije tjelesnog oštećenja plasiravši se na treće mjesto svjetske rang liste. U lipnju 2015. pobjeđuje na Otvorenom prvenstvu Njemačke u Berlinu s daljinom diska od 14,89 metara. Početkom srpnja na Otvorenom prvenstvu Hrvatske pobjeđuje s daljinom od 16,14 metara te na Otvorenom prvenstvu Češke u Olomovcu, koncem kolovoza, s daljinom od 15,87 metara. Kao rezultat pobjedničkog niza ulazi u Hrvatsku atletsku reprezentaciju osoba s invaliditetom Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

12. lipnja 2016. na Europskom atletskom prvenstvu za osobe s invaliditetom u talijanskom Grossetu kategorija F52, s novim osobnim rekordom od 18,53 metra osvojio je srebreno odličje. 8. rujna 2016. na 15. ljetnim paraolimpijskim igrama u Rio de Janeru osvaja brončano odličje s 18,24 metra. To su prve paraolimpijske, svjetske i evropske medalje za jednog sportaša s invaliditetom Velike Gorice i Zagrebačke županije.

Zrakoplovno-tehnička škola Rudolfa Perešina – Nagrada Grada Velike Gorice „Zlatna turopoljska podgutnica“

Zrakoplovno-tehnička škola Rudolfa Perešina obilježava 40. obljetnicu djelovanja ove jedinstvene škole u Republici Hrvatskoj. Škola njeguje jedinstven i prepoznatljiv brend, te je kroz 40 godina tradicije djelovanja osposobljavala mnoge generacije stručnjaka u području zrakoplovne industrije, od kojih su danas mnogi zaposlenici svih značajnih zrakoplovnih subjekata na području Velike Gorice, od MZLZ-a, Hrvatske kontrole zračne plovidbe, Zrakoplovno tehničkog centra, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, Croatia Airlinesa.

Veliki broj učenika zaposlen je diljem svijeta te samim time su i veliki promotori Grada Velike Gorice, kao sjedišta zrakoplovne škole. Učenici i djelatnici kroz svoj zapaženi rad promiču i potiču kod novih generacija interes prema zrakoplovstvu. Ostvaruju višegodišnju suradnju sa svim subjektima u zrakoplovstvu na području Grada Velike Gorice i šire i potpisnici su Povelje prijateljstva – Grad zrakoplovstva. Škola nosi ime Rudolfa Perešina te kroz svoje djelovanje promiču domoljublje i uspomenu na lik i djelo Rudolfa Perešina. Nositelji su ministrovog priznanja za razvoj i promidžbu odgojno – obrazovnog sustava Republike Hrvatske u svijetu i Priznanja za uspješan i kreativan rad.

Tihomir Horvat – Nagrada Grada Velike Gorice „Zlatna turopoljska podgutnica“

Tihomir Horvat, rođen je u Zagrebu 3. rujna 1946. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u Zagrebu, gdje je započeo i svoju potragu za izazovima znanosti na Farmaceustko-biokemijskom fakultetu. Diplomirao je 1971. Svoju prvu priču objavio je 1974. u «Večernjem listu». Zaredale su kratke priče za djecu i odrasle, romani za djecu, scenski igrokazi, radio igre za velike i male, radio priče za djecu, popularno znanstveni članci vezani uz ekologiju i prirodu, scenariji za televiziju itd.. Surađivao s Hrvatskom televizijom gdje je za redakciju Dječjeg i obrazovnog programa napisao niz scenarija na temu biljnog i životinjskog svijeta, narodnih običaja i života. Iz ljubavi prema baštini Turopolja i goričkog kraja napisao je roman za mlade „Frka u Šćitarjevu“. Roman je dobio „Književnu nagradu Mato Lovrak“ 1999. godine. Od 2001. godine član je Društva hrvatskih književnika. Upustio se i u istraživanje Bunskog kraja, Vukomeričkih gorica i problema zaštite prirode i narodnog blaga toga kraja, te napisao roman „Pustolovine puha Ocija i djevojčice Tonke. Roman je nagrađen 2012. godine „Književnom nagradom Anto Gardaš“. Gospodin Horvat danas živi i uživa mirovinu u Krušaku, kraj Velike Bune.

Barbara Novosel – Nagrada Grada Velike Gorice Turopoljsko srce

Barbara Novosel, kao 11 godišnja djevojčica, iskazala se svojom iznimnom požrtvovnošću i hrabrošću pomažući unesrećenom dječaku Marku Raku. Pomoć ove Velikogoričanke ne bi trebala biti neuobičajena, ali uvažavajući činjenicu da ima tek 11 godina, ovaj događaj učinio ju je vrijednim divljenja.

-Šetala sam psa u Ulici Bratstvo i vidjela da netko leži. Dotrčala sam do dječaka, vidjela sam da se trese i dozivala ga, ali nije odgovarao. Prepalo me to što sam shvatila da ga poznajem, ali sam se koncentrirala i odmah reagirala. Nakon što sam pozvala jednog vozača u pomoć, prenijeli smo dječaka u hlad. Pozvonili smo ljudima koji žive u blizini mjesta događaja da nam daju vode, pitali su me jesam li zvala hitnu pomoć, rekla sam da jesam, a potom smo obavijestili dječakove roditelje. Ubrzo je odveden u bolnicu.“ „Svi me hvale i čestitaju mi, a napravila sam najnormalniju stvar, uvijek bih i svakome pomogla-rekal je tada Barbara. koja je svojom prisebnom i hrabrom reakcijom spasila život dječaku Marku, te s pravom možemo biti ponosni na njezin herojski čin.

Marina Drašković(JKOI Fuji) – Nagrada Grada Velike Gorice Turopoljsko srce

Marina Drašković, diplomirana ekonomistica i uspješna judašica iz Velike Gorice, svoj natjecateljski put na tatamiju zaključila je 2008. godine, no završetkom karijere nije napustila sport. Novi izazov bilo joj je treniranje novog vala mladih judaša i judašica, a zahvaljujući tom sportskom putu otvorila je i Judo klub osoba s invaliditetom, Fuji. Marina, trenira djecu s cerebralnom paralizom, Down sindromom, intelektualnim teškoćama, motoričkim teškoćama i autizmom. Fuji je prvi registrirani judo klub za osobe s invaliditetom u Hrvatskoj. U radu kluba sudjeluje oko 30 djece s cerebralnom paralizom, Down sindromom, intelektualnim teškoćama, motoričkim teškoćama i poremećajima autističnog spektra. Klub ima odličnu suradnju sa Centrom za odgoj i obrazovanje Velika Gorica čiji štićenici također u njemu treniraju.

Osnivanjem Judo kluba osoba s invaliditetom „Fuji“ stvoreno je mjesto gdje djeca s teškoćama, uz sve benefite koje im trening donosi, dobivaju osjećaj pripadnosti i sigurnosti. Stvoreno je mjesto gdje ih nitko ne izdvaja zbog njihovog invaliditeta, gdje su svi jednaki i gdje se njihov trud i zalaganje nagrađuje njihovim napretkom. To mjesto, zahvaljujući Marini Drašković koja svojim nesebičnim djelovanjem i radom s najosjetljivijim pojedincima našeg društva – djeci s teškoćama u razvoju, koja često nemaju adekvatnu pomoć, znači svjetlo na kraju tunela, koje im daje snagu i vjeru da mogu napredovati, te im pomaže da pomaknu neke svoje granice.

Rajko Bundalo – Povelja Grada Velike Gorice za životno djelo

Gospodin Rajko Bundalo, rođen 1949. u selu Hašani, općina Bosanska Krupa, Bosna i Hercegovina. Nakon završene Realne gimnazije u Banjoj Luci, studira glumu na Akademiji kazališne umjetnosti u Zagrebu. Po završetku studija postaje redovni član glumačkog ansambla Zagrebačkog kazališta mladih gdje ostaje aktivan pune 42 godine do umirovljenja 30. prosinca 2014. Za svoj rad dobio je niz priznanja, izuzetno je prepoznatljiv i po svojoj duhovnoj aktivnosti, kako na literarnom tako i na audio vizualnom planu. U svom pisanom opusu ostavio nam je 11 knjiga: Ljubav nikad ne prestaje, Mir vama, Pogled, Sinovi, Obitelj, Žena, Ovi dolaze, Lijepe priče, Raskajani, Život biraj i Križni put kroz koje se obraća čitateljima tematizirajući goruće problema čovjeka današnjice, prvenstveno mladih i obitelji koji su izloženi brojnim kušnjama, sve s ciljem da budu razoreni.

bundalorajko.jpg   (foto: O57 Info)

Na poseban je način pronio i proslavio ime našega Grada s pet nezaboravnih serija emisija na Radio Velikoj Gorici što ih je vodio od početka do svršetka Domovinskog rata, a jednom serijom nastavio i u poraću. Ukupno 238 nedjelja. Mnogima je to bila slamka spasa u ta okrutna vremena. Moglo bi se reći da je djelovao hrabro kao čuvar ljudskog smisla i osobnog dostojanstva. Snimke tih emisija s imenom Radio Velike Gorice obišle su, osim Azije, sve kontinente. Jedna cijela serija je reemitirana u hrvatskom terminu na radiopostaji u Sydneyu. Osim spomenutih djelovanja i djela, kao veoma susretljiv čovjek utješio je mnoge naše ljude, a i širom svijeta, u njihovoj životnoj nevolji.

Marica Čunčić – Nagrada Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića

Dr. sc. Marica Čunčić rođena je 1951. godine u Velikoj Gorici. Osnovnu školu pohađala je u Kučama i Vukovini, maturirala je na IV. gimnaziji u Zagrebu, diplomirala jugoslavenske jezike i književnost 1975., magistrirala na stilistici hrvatskog jezika 1978. i doktorirala na glagoljskoj paleografiji 1987., sve na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njezina prva radna mjesta profesora hrvatskog i engleskog jezika bila su u Pučkom sveučilištu i Srednjoj obrtničkoj školi u Velikoj Gorici 1975.-1976. Od 1977. zaposlena je na Staroslavenskom institutu u Zagrebu, gdje od 2005. obnaša dužnost ravnateljice. Bila je vanjska suradnica na Papinskome institutu za srednji vijek u Torontu i predavačica na nekoliko fakulteta u SAD-u i Kanadi te na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. Sada je zamjenica voditelja Znanstvenog centra izvrsnosti za hrvatsko glagoljaštvo, čiji nositelj je Staroslavenski institut. Glavna je i odgovorna urednica časopisa Slovo. Za vrijeme Domovinskog rata, kao član Društva bivših studenata hrvatskih sveučilišta u Torontu, bila je glavna urednica njihovih časopisa Gaudeamus na engleskom jeziku koji je ujedinio slična društva u kanadi i SAD-u i utjecao na članove federalnog i pokrajinskog parlamenta i druge političare da razumiju rat i priznaju Hrvatsku.

maricacucncic1.jpg

Utemeljiteljica je i voditeljica Zajednice i Programa Injigo koji se sastoji od duhovnih vježbi sv. Ignacija u svakodnevnom životu od 30 tjedana i duhovnih vježbi u šutnji od 3 do 30 dana. Uređivala je i vodila emisiju „Duhovna radionica“ na Hrvatskom katoličkom radiju i 37 emisija „Molitveno iskustvo“ na Radio Mariji sa uglednim gostima iz Hrvatske i inozemstva.

Zlatarnica Prahir d.o.o. – Nagrada Grada Velike Gorice „Krčka vrata“

Dražen Prahir, iskusni zlatar, hrabro je pokrenuo proizvodnju vjenčanog i zaručničkog prstenja, koju danas uspješno nastavljaju njegovi sinovi Tomislav i Hrvoje. Kontinuiranost u ulaganje i razvitak ove tvrtke, od otvaranja prve poslovnice 1996. godine do proširenja i obnavljanja poslovnice 2009., potom otvaranja nove poslovnice Silver, 2011. godine i otvaranja još jedne poslovnice u Zagrebu 2013. dokazuje da su uvijek u korak s vremenom. Činjenica da danas Prahir zapošljava 40 osoba doprinosi Gradu Velikoj Gorici kao Gradu s jednom od najmanjih stopa nezaposlenosti.

Zlatarnica Prahir svoje poslove je od Velike Gorice proširila na izvoz u inozemstvo, te postigli iznimna dostignuća u gospodarskoj djelatnosti uz uspješno zapošljavanje i promociju obrtništva Grada Velike Gorice. Karakteristika ove tvrtke je i u činjenici da ima vlastiti dizajn i proizvodnju, za što koristi vrhunsku tehnologiju obrade i izrade nakita. Time su stvorili prepoznatljiv hrvatski brend što je doprinijelo i gospodarskom razvoju i prepoznatljivosti samog Grada Velike Gorice.

Darko Stanilović – Nagrada Grada Velike Gorice s likom Nikole Škrlca Lomničkog

Darko Stanilović rođen je 03.12.1960. u Velikoj Gorici. Osnovnu školu završio je u Velikoj Gorici, srednju u Zagrebu i stekao zvanje elektrotehničar. Čitavi svoj radni vijek radio je u Industrogradnji d.d.. Po gašenju firme odlazi u mirovinu. Od rane mladosti aktivan je su svom mjesnom odboru Lukavec. Bavi se društvenim i volonterskim radom, kako kroz politički rad, tako i kroz sportski. 1992. godine izabran je za predsjednika NK Lukavec, a 1995. godine na njegovu inicijativu započinje izgradnja ŠRC-a Lukavec, koji je u potpunosti uređen, te je jedan od najljepših u Gradu Velikoj Gorici. Za svoj volonterski, društveni i športski rad primio je mnoga priznanja i nagrade: jedna od brojnih ih je ona koju je dobio 2014. godine kada je primio Zlatnu plaketu za 25 godina nesebičnog rada i promicanja sporta Grada Velike Gorice. Gospodin Darko Stanilović na mjestu predsjednika Mjesnog odbora Lukavec odrađuje svoj peti mandat, a drugi mandat kao vijećnik Gradskog vijeća Grada Velike Gorice.

stanilovic091.jpg

Tekst i fotografije preuzeli smo s portala VG Danas:

http://www.vgdanas.hr/…/…/oni-su-zaduzili-veliku-goricu.aspx