Ulicama Varaždina 2012.

Trenutno pregledavate Ulicama Varaždina 2012.
  • Autor objave:

Već tradicionalno, listopadni izlet organizirali smo u Varaždin, iako ove godine nismo sudjelovali na akciji “Ulicama Varaždina”, već na inačici ove akcije koju smo od milja nazvali “Pamti pa vrati”.

Zapamtili smo gdje se što nalazi u ovom predivnom baroknom gradu, pa smo se vratili na razgledavanje Starog grada, gradskih ulica i građevina koje predstavljaju različite umjetničke i građevne stilove. Ono po čemu se Varaždin razlikuje od drugih gradova, njegova je izuzetna spomenička i umjetnička baština s najočuvanijom i najbogatijom baroknom urbanom cjelinom. Uz kompleks Starog grada na relativno malom prostoru ostale su očuvane palače, značajne javne zgrade, vrijedne kuće i vile u stilu baroka, rokokoa, klasicizma, secesije te jedna od najstarijih europskih gradskih vijećnica.

Bogatstvo sakralne baštine ispričalo nam je priču o Varaždinu kao Gradu zvonika, ali i ljudima koji su ga stoljećima gradili, a anđeli na oltarima, zidovima i slikama svojom su nam dobrotom zahvalili na svakom pogledu. Tako i pogledu na postav oko 4.500 izložaka u Entomološkom odjelu Gradskog muzeja Varaždin, koji zorno prikazuje biologiju kukaca.

U klasicističkoj palači Hercer od 1954. godine čuva se vrijedna i jedinstvena zbirka najvećeg varaždinskog prirodoslovca, gimnazijskog profesora te utemeljitelja i prvog kustosa toga Odjela Franje Košćeca. Predstavljena je u stalnom postavu pod naslovom Svijet kukaca, koji je koncem 90-ih godina prošloga stoljeća obnovljen, a prema stručnjacima i publici koja ga posjećuje jedan je od najljepših takve vrste u Europi.

Posjetili smo i Varaždinsko groblje stvarano vizionarskom dušom arhitekta Hermana Hallera. Ono nije samo počivalište mrtvih već izvanredan primjer parkovne arhitekture i spomenik prirode. Za posjetitelja to je pravo odmorište u kompoziciji breza, cvijeća, trava i mali botanički vrt koji čini čak 7.000 stabala i grmova čempresa, javora, jasena, crvene bukve, šimšira, magnolija i breza. Šišanjem tuja u geometrijski pravilna tijela ovo je groblje poprimilo obilježja francuskog parka, koga ne bi smio zaobići niti jedan posjetitelj grada Varaždina.

Drugi dio dana proveli smo u Varaždinskim toplicama, na ručku i kupanju na bazenima. Poletarci su se propisno iživjeli u vodi, ostavljajući tragove na leđima nepotopivih predvodnika i voditelja. Prekrasno vrijeme omogućilo nam je prekrasan i vrlo ispunjen izlet za pamćenje.

FOTOGRAFIJE POTRAŽITE U GALERIJI