Život vode u našem gradu

Trenutno pregledavate Život vode u našem gradu
  • Autor objave:

Povodom Svjetskog dana voda članovi Izviđačkog odreda “Tur” upoznali su vode u svom gradu, od vodocrpilišta, jezera Čiče do pročistača otpadnih voda.

Da je voda prirodno bogatstvo kojim Hrvatska obiluje i da nam je zadatak racionalnim i ispravnim korištenjem vodu sačuvati za generacije koje će nas naslijediti nije se dovoljno podsjetiti samo povodom Svjetskog dana voda, nego o tome moramo govoriti i stjecati pozitivne navike svakoga dana. To je posebno bitno u radu s djecom i mladima, koje ne smijemo propustiti poučiti kako i malim mjerama možemo pridonijeti očuvanju voda.

S tim ciljem zaputili smo se 28. ožujka 2015. na izlet kojim smo željeli upoznati najmlađe članove Odreda s vodama u našem gradu. Promjenljivo vrijeme s kišom prethodnih dana potaknulo nas je da šetnju uz kanal Sava-Odra od Velike Gorice do Rakitovca, gdje su nas trebali dočekati roditelji i prirediti nam ručak, brzinski zamijenimo s nešto kraćom pješačkom rutom i to se pokazalo kao pun pogodak. Opet smo pokazali da smo najbolji kada smo primorani improvizirati 🙂 .

dsc_0061

Pomoć smo zatražili od djelatnika VG Vodooprivrede koji su nam vrlo rado izašli u susret, pa čak i predložili kako da izlet izviđača učinimo još atraktivnijim. Zbog toga moram posebno zahvaliti direktoru Stjepanu Raku, koji nam je pomogao idejom i pomoći u organizaciji izleta … i koji je poletarce i mlađe izviđače, njih tridesetak, počastio ukusnim kiflicama i bombonima na velikogoričkom vodocrpilištu. Tamo nas je dočekala teta Ivana, koja nas je povela do jednog od pet bunara koji vodom opskrbljuju grad Veliku Goricu i dio grada Zagreba. Osim što smo imali jedinstvenu priliku vidjeti kako radi pogon za crpljenje pitke vode s dubine od 20-40 metar ispod razine zemlje, Ivana nas je iznenadila brojnim zanimljivim podacima o bogatstvu podzemnih voda na području našeg grada. Saznali smo da se trenutno koriste samo dva od ukupno pet bunara na ovom vodocrpilištu, jer za više vode sada nema potrebe. U trenutku kada smo posjetili vodocrpilište Velika Gorica kroz cijevi je protjecala voda kapacitetom 226 litara u sekundi (!), a što je gotovo maksimalna brzina protoka vode koju su građani dvaju gradova u tom trenutku očito naveliko trošili. Saznali smo da je velikogorička voda iznimno čista te da nema potrebe za njenim filtriranjem niti za kloriranjem u maksimalno dozvoljenoj količini.

dsc_0015

dsc_0035

U obilasku vodocrpilišta pridružilo nam se i nekoliko roditelja, kojima smo se dužni zahvaliti na pomoći da ovaj izlet uspije. Oni su nas svojim vozilima odvezli do vodocrpilišta, a potom do jezera Čiče, odakle smo se u Veliku Goricu vratili pješice.

11106533_10204818076906398_805273106_n

11082871_10204818074786345_1759491458_n

dsc_0098

Šetnjom uz jezero Čiče, koje je u statusu rudnika iz kojega se vadi šljunak za gospodarske potrebe, poletarcima i izviđačima smo ukazali na važnost racionalnog korištenja vode prilikom tuširanja, pranja ruku i posuđa. Poučili smo ih i na koji se način ispravno gospodari šljunčarama, poput ove u Novom Čiču te da one po završetku eksploatacije moraju biti uređene na prikladan način i pretvorene u jezero u kojima je omogućen život podvodne flore i faune, a građanima sigurno korištenje vode u svrhu sporta, rekreacije i turizma.

IMG_0834

Kako bismo zaokružili životni ciklus vode koja protječe kroz naša kućanstva: od bunara do slavine, slivnika, kanalizacije i dalje, kako bi je ponovno vratili u prirodu, izlet smo nastavili posjetom pročistaču otpadnih voda grada Velike Gorice. Tu nas je dočekala teta Andreja koja nas je provela pogonima pročistača i detaljno nam pojasnila kako radi ovaj uređaj za biološku i mehaničku obradu otpadnih voda. Izgrađen je još davne 1976. godine i kako bi barem djelomično pratio razvoj grada i rast broja stanovnika, od tada je nekoliko puta dograđivan, čime je povećavan njegov kapaciteta. No, sada već stari uređaj za pročišćavanje voda suočava se i sve teže nosi s izazovima koje mu nosi suvremeni način života, velik broj stanovnika i komunalni sustav koji traži modernizaciju. U njega se danas sliva oko 90 litara u sekundi otpadnih voda iz brojnih naselja na području grada. Osim fekalnih voda, u njega se slivaju i vode s deterdžentima kojima peremo posuđe, rublje, automobile i sebe same te oborinske vode koje za obilnih kiša opterećuju pogon i razblažuju koncentraciju hranjivih tvari kojima se hrane bakterije koje pročišćavaju otpadnu vodu. Nakon više faza separacije masnoća, taložnog i krupnog otpada u vodi, te pročišćavanja u preljevnim spremnicima, prihvatljivo pročišćena voda u konačnici se odvodi u korito rijeke Save nizvodno od Zagreba.

IMG_0848

Vidjeli smo i osjetili miris otpadnih i fekalnih voda u separatorima i spremnicima velikogoričkog pročistača, a od Andreje smo saznali da im je vrlo drago ugostiti grupe djece i pokazati im kako radi pročistač. Na žalost škole na području našeg grada gotovo nikada ne dovedu učenike na ovaj objekt, pa čak i studenti Medicinskog fakulteta na njemu borave začepljenih nosova. Mi nosove nismo čepili i stoga smo posebno ponosni što smo našim članovima omogućili da vide kako rade bunari iz kojih u naše domove dobivamo vodu za piće i kako radi pročistač otpadnih voda koje dolaze iz naših domova i zahvaljujući tom vodoprivrednom objektu ponovno mogu neškodljivo završiti u prirodi.

DSC_0008

IMG_0871

No, ni to nije bilo sve. Obišli smo pogone Zrakoplovno-tehničkog centra u kojem se već desetljećima uspješno servisiraju vojni avioni i helikopteri, ali i protupožarni zrakoplovi, takozvani Kanaderi (Canadair-i) koji su i sada tamo u pripremi za predstojeću protupožarnu sezonu. Vidjeli smo ove plemenite gorostase koji svakog ljeta štite naše šume i nisko raslinje u priobalju. Saznali smo da u svom trupu mogu ponijeti i više od pet tona vode koju u cilju gašenja požara i sprečavanja širenja požara ispuštaju iz zraka, a sakupljaju je niskim preletom iznad površine vode, najčešće mora.

dsc_0185

IMG_0813

Ovaj je izlet bio izuzetno sadržajan i edukativan. Šetnju oko jezera Čiče naši su predvodnici obogatili s nekoliko pokusa kojima smo ispitali svojstva i ponašanje vode u različitim situacijama. Unatoč neugodnom vjetru, godilo nam je proljetno sunce i šetnja po svježem zraku (osim u okruženju pročistaća otpadnih voda 🙂 ). Umorni od vjetra i šetnje vratili smo se u Veliku Goricu nakon pet sati i oko pet kilometara pješačenja. Mnogi od nas potom su zaspali kao bebe.

IMG_0875

No, ne svi. Predvodnici su prihvatili poziv tate Brckovića, kome na ovom jedinstvenom doživljaju posebno zahvaljujemo, te su se odvažili sjesti u kabinu motorne jedrilice i iz zraka razgledati jezero Čiče i grad Veliku Goricu. Vjerujem da im je ovaj doživljaj ispunio dan dvostrukim zadovoljstvom.

Više fotki uskoro u Galeriji fotografija.

11076276_10206203445101990_4108385906794077245_n

11076211_10206203438941836_1949627235642970001_n

Kratki video na pročistaču otpadnih voda