Izviđači su zdrava životna navika

Trenutno pregledavate Izviđači su zdrava životna navika
  • Autor objave:

Povodom Svjetskog dana zdravlja dan smo proveli u prirodi, na susretu poletaraca Igrajmo se zdravo i natjecanju za izviđače Đeboree.

Nakon cjelonoćne kiše za očekivati je bilo da će dosta poletaraca odustati od programskog susreta poletaraca u Zagrebu, na akciji “Igrajmo se zdravo”, koju naši prijatelji iz Udruge skauta Savski gaj tradicionalno organiziraju povodom Svjetskog dana zdravlja. Odustalo ih je svega petero, tako da je u pratnji brđana i programskih voditelja na izviđačkoj akciji u Remetinečkom gaju i Laništu sudjelovalo šezdesetdvoje Turovaca. Istodobno, u susjednom Trnskom natjecale su se četiri ekipe Turovih izviđača. Organizator ovog natjecanja naši su dragi prijatelji iz Odreda izviđača “NB Đebo”. Proljetno sunce i ovog nas je vikenda ogrijalo, zarumernilo naša lica, a svježi zrak omogućio nam je lak i ugodan san.

Toga vikenda u Turovskim majicama bilo nas je čak osamdeset. I ove godine bili smo najbrojniji sudionici ovih dviju aktivnosti. Nama je i ova činjenica dovoljna, no naši su Balvani nastavili tradiciju te smo se s Đeboreea i ove godine vratili s peharom, za najbolji rezultat na natjecanju u vezanju čvorova. U istoj disciplini dvije ekipe Žohara osvojile su drugo i treće mjesto.

U ukupnom plasmanu, od 32 natjecateljske ekipe, koliko je ove godine nastupilo na Đeboreeu, naše su se ekipe plasirale na odlično 6. i 8. mjesto (Žohari i Žohari 2) te na 11. i 25. mjesto (Balvani i Balvani 2).

Natjecateljske ekipe su pomlađene, pa je mnogim natjecateljima ovo bilo prvo sudjelovanje na natjecanju. Na temelju stečenog iskustva nadamo se da će dobiti motivaciju i želju za još aktivnijim vježbanjem te poriv da na predstojećim natjecanjima ostvare dobar plasman u više disciplina, a natjecali su se u podizanju šatora, izradi zaklona, poznavanju izviđačke organizacije, teoriji pružanja prve pomoći, signaliziranju zastavicama, vezanju čvorova i paljenju vatre.

Poletarci su sudjelovali u brojnim novim, jednostavnim i zanimljivim igrama, a mjesta gdje su bile priređene pronalazili su u paru s ekipama iz drugih izviđačkih odreda. Tako su naši poletarci imali priliku natjecati se s drugima, upoznati ih i steći nove izviđačke prijatelje.

Lijepo je bilo na zajedničkom otvorenju dviju izviđačkih aktivnosti vidjeti na okupu čak 450 izviđača iz više udruge u okruženju grada Zagreba, od Krapine, Karlovca, Zagreba i Velike Gorice do Siska.

Pred nama je još jedna interna i tradicionalna “masovka”, okupljanje u Lukavcu povodom Turopoljskog Jurjeva, gdje ćemo uz pomoć roditelja i uz poslijepodnevno druženje djece i roditelja i ove godine izraditi Jurjevski krijes. Uz njegov ćemo žar i vatre sjaj upriličiti davanje skautskog Obećanja za novopridružene članove – poletarce te zamjenu marama uz polaganje Zavjeta za one koji (konačno) postaju izviđači.

Vidimo se dakle uskoro, 28. travnja kod Lukavec grada!

Više fotografija potražite na: http://io-tur.hr/galerija-fotografija/galerija-fotografija-2018/?album=11&gallery=182