Turopoljska udruga skauta “Tur” s početkom 2018. godine ima 110 članova, a osim na užem području grada Velika Gorica djeluje i na području naselja Ščitarjevo.

Na tome smo zahvalni izuzetnoj ekipi roditelja koja se aktivno uključila u rad Odreda, brđanima (nekad aktivnim izviđačima) koji se ponovno redovito okupljaju od jeseni 2017. godine, a zasluge ponajviše pripadaju nama koji provodimo program s djecom uz njihovu bezrezervnu potporu, ali i konkretnu pomoć.

Suradnja se pokazala izuzetno dobrom i korisnom, a urodila je i novim, ugodnim prijateljstvima.

Udruga je osnovana 23.10.1992. godine u okviru Saveza izviđača Hrvatske, a kao samostalna udruga (sa svojstvom pravne osobe) registrirana je 23.02.1998. upisom u matični registar udruga. Registrirana je pri Uredu državne uprave u Zagrebačkoj županiji.

Izviđački odred “Tur” je u jesen 2010. godine navršio je 18 godina kontinuiranog i kvalitetnog rada s djecom i mladima na području grada Velike Gorice. Sjedište mu je pri Osnovnoj školi Eugena Kumičića, a osim u prirodi svoje programske aktivnosti provodi u prostorima Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica te u prostorima osnovne škole u Ščitarjevu.

Namjera nam je u budućnosti oformiti organizacijsko-programske skupine i u Velikoj Mlaki, Vukovini, Novom Čiču te u Kravarskom, gdje očekujemo pomoć lokalne zajednice i stanovnika, prvenstveno roditelja.

Prilikom proslave 15. godišnjice Izviđačkog odreda Tur, 50. obljetnice izviđačke organizacije u Velikoj Gorici i 100. obljetnice Svjetskog skautskog pokreta 2008. godine počasnom članicom Odreda imenovana je dugogodišnja tajnica Saveza izviđača Hrvatske, danas umirovljena Velikogoričanka Bosiljka Kostelac.

Udruga je, s izmjenom Statuta temeljem novog Zakona o udrugama, u jesen 2015. godine promijenila naziv u Turopoljska udruga skauta “Tur”.

U jesen 2017. godine odred je Svečanom sjednicom Zbora obilježio trojnu obljetnicu: 25 godina Turopoljska udruge skauta “Tur”, 60 godina od osnivanja prvog izviđačkog odreda u Velikoj Gorici (OI Čiča Janko, 1958. godine) i 110 godina od prvog izviđačkog logorovanja (u Velikoj Britaniji, na Brownsea Islandu kod Londona), koje se smatra početkom organiziranog skautskog pokreta u svijetu.