Turopoljska udruga skauta “Tur” u 2023. godini kroz 7 programskih radnih skupina okupljala ukupno 75 članova.

Koronavirus je u razdoblju od 2020.-2022. godine obustavio provedbu brojnih planiranih aktivnosti u prirodi, zbog čega je dio djece odustao od članstva, pa je broj članova udruge smanjen u odnosu 2019. godinu, kada je u udruzi bilo aktivno oko 120 članova, uglavnom djece. No, i u pandemijskoj godini, kada nije bilo mogućnosti animiranja djece po školama, u rad udruge uključilo se dvadesetak novih članova.

Na tome smo zahvalni izuzetnoj ekipi roditelja koja se aktivno uključila u rad Odreda i promidžbu rada Odreda te brđanima (odraslim članovima) koji se ponovno okupljaju i pružaju potporu programskom timu od jeseni 2017. godine. Zasluge ponajviše pripadaju programskim voditeljima koji izravno rade s djecom uz bezrezervnu potporu, ali i konkretnu pomoć odraslih podupiratelja.

Suradnja se pokazala izuzetno dobrom i korisnom, a urodila je i novim, ugodnim prijateljstvima.

Udruga je osnovana 23.10.1992. godine u okviru Saveza izviđača Hrvatske, a kao samostalna udruga (sa svojstvom pravne osobe) registrirana je 23.02.1998. upisom u matični registar udruga. Registrirana je pri Uredu državne uprave u Zagrebačkoj županiji.

Sjedište udruge je pri Osnovnoj školi Eugena Kumičića, a osim u prirodi udruga programske aktivnosti provodi u prostorima osnovne škole Eugena Kvaternika, a do početka radova obnove prostora i u prostoru Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, u Kurilovečkoj ulici 48.

Prilikom proslave 15. godišnjice Izviđačkog odreda Tur, 50. obljetnice izviđačke organizacije u Velikoj Gorici i 100. obljetnice Svjetskog skautskog pokreta 2008. godine počasnom članicom Odreda imenovana je dugogodišnja tajnica Saveza izviđača Hrvatske, danas umirovljena Velikogoričanka Bosiljka Kostelac.

Udruga je, s izmjenom Statuta temeljem novog Zakona o udrugama, u jesen 2015. godine promijenila naziv u Turopoljska udruga skauta “Tur”.

U jesen 2017. godine svečanom sjednicom Zbora obilježena je trojna obljetnica: 25 godina Turopoljska udruge skauta “Tur”, 60 godina od osnivanja prvog izviđačkog odreda u Velikoj Gorici (OI Čiča Janko, 1958. godine) i 110 godina od prvog izviđačkog logorovanja (u Velikoj Britaniji, na Brownsea Islandu kod Londona), koje se smatra početkom organiziranog skautskog pokreta u svijetu.

Udruga je u jesen 2022. godine, zbog prostornih (ne)mogućnosti bez svečanosti, obilježila 30 godina kontinuiranog djelovanja u Velikoj Gorici, a tom joj je prigodom na Svečanoj akademiji povodom Dana Grada dodijeljena Nagrada Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića za iznimna dostignuća u proteklom višegodišnjem razdoblju na području društvenih djelatnosti. Umjesto svećanom proslavom udruga je obljetnicu odlućila proslaviti radno, organizacijom 14. Zborovanja izviđača Hrvatske, na kojem je povodom Dana izviđača, 19. svibnja, u Velikoj Gorici sudjelovalo oko 1000 izviđača iz cijele Hrvatske.