Turopoljska udruga skauta “Tur” u 2021. godini kroz 7 programskih radnih skupina okupljala ukupno 75 članova.

Koronavirus je u 2020. godini obustavio provedbu brojnih planiranih aktivnosti u prirodi, zbog čega je dio djece odustao od članstva, pa je broj članova udruge smanjen u odnosu 2019. godinu, kada je u udruzi bilo aktivno oko 120 članova, uglavnom djece, no i u pandemijskoj godini, kada nije bilo mogućnosti animiranja djece po školama, u rad udruge uključilo se dvadesetak novih članova.

Na tome smo zahvalni izuzetnoj ekipi roditelja koja se aktivno uključila u rad Odreda i promidžbu rada Odreda te brđanima (odraslim članovima) koji se ponovno okupljaju i pružaju potporu programskom timu od jeseni 2017. godine. Zasluge ponajviše pripadaju programskim voditeljima koji izravno rade s djecom uz bezrezervnu potporu, ali i konkretnu pomoć odraslih podupiratelja.

Suradnja se pokazala izuzetno dobrom i korisnom, a urodila je i novim, ugodnim prijateljstvima.

Udruga je osnovana 23.10.1992. godine u okviru Saveza izviđača Hrvatske, a kao samostalna udruga (sa svojstvom pravne osobe) registrirana je 23.02.1998. upisom u matični registar udruga. Registrirana je pri Uredu državne uprave u Zagrebačkoj županiji.

Sjedište udruge je pri Osnovnoj školi Eugena Kumičića, a osim u prirodi svoje programske aktivnosti provodi u prostorima Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, u Kurilovečkoj ulici 48.

Namjera nam je u budućnosti oformiti organizacijsko-programske skupine i u Velikoj Mlaki, Vukovini, Novom Čiču te u Kravarskom, gdje očekujemo pomoć lokalne zajednice i stanovnika, prvenstveno roditelja.

Prilikom proslave 15. godišnjice Izviđačkog odreda Tur, 50. obljetnice izviđačke organizacije u Velikoj Gorici i 100. obljetnice Svjetskog skautskog pokreta 2008. godine počasnom članicom Odreda imenovana je dugogodišnja tajnica Saveza izviđača Hrvatske, danas umirovljena Velikogoričanka Bosiljka Kostelac.

Udruga je, s izmjenom Statuta temeljem novog Zakona o udrugama, u jesen 2015. godine promijenila naziv u Turopoljska udruga skauta “Tur”.

U jesen 2017. godine odred je Svečanom sjednicom Zbora obilježio trojnu obljetnicu: 25 godina Turopoljska udruge skauta “Tur”, 60 godina od osnivanja prvog izviđačkog odreda u Velikoj Gorici (OI Čiča Janko, 1958. godine) i 110 godina od prvog izviđačkog logorovanja (u Velikoj Britaniji, na Brownsea Islandu kod Londona), koje se smatra početkom organiziranog skautskog pokreta u svijetu.

Izviđački odred “Tur” je u jesen 2010. godine navršio je 18 godina kontinuiranog i kvalitetnog rada s djecom i mladima na području grada Velike Gorice. Sljedeća jubilarna proslava biti će 2022. godine kada će udruga proslaviti 30 godina postojanja.