Izviđački odred „Tur“ – od temelja do krova (Svijeta)

Rano jutro. 8 sati. Prvi je kolovoza 1907. godine. Na Brownsee Islandu, u blizini Londona zvukom trube službeno je označen početak prvog logorovanja skauta (prevedeno na Hrvatski: izviđača), na kome se okupilo dvadesetak dječaka i njihov vođa, Robert Baden Powell, osnivač i doživotni vođa skautskog pokreta, čije je ideja godinama potom pobuđivala maštu mladih diljem svijeta. Stodeset godina nakon prvog logora skautski pokret je aktivan u 216 zemalja svijeta, a Baden Powellovov duh i ideja okuplja više od 40 milijuna mladih iz cijelog svijeta.

Skautska ideja, pustolovni duh, slobodoljublje, ljubav prema prirodi, želja za upoznavanjem drugih ljudi i krajeva, vjernost svojoj domovini, ali i tolerancija prema drugim narodima, rasama i vjerama, stigla je u Hrvatsku već 1912. godine. Vihor prvog, a potom i drugog svjetskog rata nije dozvolio da se skautska ideja razvija.

Ipak, 1957. godine u Velikoj Gorici s radom počinje odred „Čiča Janko“. Njegovi osnivači ime su mu dali po narodnom heroju Moši Pijade, koji je umro dvadesetak dana prije formiranja odreda, 7. travnja 1957. godine. Osnivanje izviđačke jedinice pri osnovnoj školi u Velikoj Gorici predložila je književnica Slava Ogrizović, koja je tada bila Starješina Saveza izviđača Zagreba. Pomoć u tome pružala joj je teta Berta Grbović, a za prvog je Starješinu odreda izabran Mirko Braim (koji je i danas sa nama). Odred je rastao, a iz njega su izrastali i novi Odredi, u Vukovini, Ščitarjevu i Pokupskom, a potom još tri odreda u Velikoj Gorici. Savez izviđača općine Velika Gorica osnovan je 1963. godine. U naponu snage, trideset godina nakon osnivanja prvog odreda u Velikoj Gorici, izviđačka organizacija u Velikoj Gorici 1987. godine broji 1712 izviđača. Dugu tradiciju skautizma u Velikoj Gorici tada ponovno prekida vihor rata. Ovoga puta Domovinskog rata. Godine 1990. s radom prestaje Savez izviđača Općine Velika Gorica i svi odredi na području tadašnje općine (u čijem su sastavu bile današnje općine Kravarsko, Pokupsko i Orle).

Najiskusniji među nama, kao i oni s manjim brojem logorskih dana, ali ogromnom ljubavlju prema slobodi, prema svojoj domovini, odlaze na bojišta, gdje je prepoznato njihovo iskustvo, poznavanje izviđačkih vještina korisnih u ratu i snalažljivost, a koje su stavili u službu borbe za slobodu, neovisnost i samostalnost Hrvatske. Od nekih od njih, tada još ne znajući, zauvijek oprostili.

S ponosom se prisjećamo jednog od naših izviđačkih voditelja Tihomira Tomašića – Tihice koji je svoj život položio na oltar domovine na Ovćari, kao branitelj Vukovara. Odveden je iz vukovarske bolnice i pogubljen uz još 260 heroja 20.11.1991. godine. U tom ratnom vihoru, 1992. godine petorica mladih Velikogorićana, koji u to vrijeme nisu bili u prilici dati svoj doprinos na bojištu, odlučili su iz prkosa djeci čiji su očevi branili domovinu, pokušati priuštiti djetinjstvo izvan podruma, skloništa, izvan svijeta mržnje i straha.

Godine 1992., s početkom nove školske godine, oglasili su poziv na vratima Osnovne škole Eugena Kumičića. Ušli su u školu, 23. listopada, po završetku nastave no tamo nije bilo niti jednog djeteta. Spremačica ih je uputila u mali hodnik, a tamo … lica su im se ukočila od nevjerice kada su njih petorica pred sobom vidjeli stotine malih glava. Bili su to: Zoran Horvat, Tomislav Pasarić, Siniša Silaj, Goran Mikulić i Alen Konjević. U više velikogoričkih osnovnih škola vodili su svaki po dva voda (danas ih nazivamo patrolama i jatima).

Već tada je bilo jasno da će Odred opstati samo uz puno muke, truda, rada i odricanja. Život je mnoge od nas poveo dalje, kroz Odred je do danas prošlo više od 1500 malih Velikogoričana. Nakon osamnaest godina korisnike izviđačkog programa, djecu sa šireg velikogoričkog područja volonterski vodi peta i šesta generacija predvodnika. Svoja znanja nesebično prenose na mlađe i pripremaju sljedeću generaciju predvodnika. Istovremeno se i sami pripremaju da postanu voditelji odreda. Sredstva za rad, provedbu programskih aktivnosti i nabavu neophodne opreme za članove Odreda osiguravaju sami članovi kroz članske priloge i članarinu, te Grad Velika Gorica kroz dotaciju za provedbu programskih aktivnosti, odgoj i obrazovanje te programe prevencije društveno neprihvatljivog ponašanja djece i mladih koje Odred organizira i provodi.

Udruga je osnovana 23.10.1992. godine u okviru Saveza izviđača Hrvatske, a kao samostalna udruga (sa svojstvom pravne osobe) registrirana je 23.02.1998. upisom u matični registar udruga. Registrirana je pri Uredu državne uprave u Zagrebačkoj županiji.

Prilikom proslave 15. godišnjice Izviđačkog odreda Tur, 50. obljetnice izviđačke organizacije u Velikoj Gorici i 100. obljetnice Svjetskog skautskog pokreta 2008. godine počasnom članicom Odreda imenovana je dugogodišnja tajnica Saveza izviđača Hrvatske, danas umirovljena Velikogoričanka Bosiljka Kostelac.

U Odredu je potkraj 2015. godine aktivno 96 članova uključenih u rad jedne od devet uzrasnih programskih grupa (jata ili patrola) koje vode predvodnici (srednjoškolci i studenti) te odrasli voditelji udruge. Članstvo udruge najvećim dijelom čine djeca u dobi od 8-14 godina.

Udruga je u jesen 2015. godine, s izmjenom Statuta temeljem novog Zakona o udrugama, promijenila naziv u Turopoljska udruga skauta “Tur”.

U jesen 2017. godine Svečanom sjednicom Zbora obilježena je trojna obljetnica: 25 godina Turopoljska udruge skauta “Tur”, 60 godina od osnivanja prvog izviđačkog odreda u Velikoj Gorici (OI Čiča Janko, 1958. godine) i 110 godina od prvog izviđačkog logorovanja (u Velikoj Britaniji, na Brownsea Islandu kod Londona), koje se smatra početkom organiziranog skautskog pokreta u svijetu.

Turopoljska udruga skauta “Tur” s početkom 2018. godine ima 110 članova, okupljenih u 13 programskih skupina (7 jata, 4 patrole i klub brđana). Osim na užem području grada Velika Gorica djeluje i na području naselja Ščitarjevo. Uz aktivnu suradnju roditelja, od jeseni 2017. godine odred potpomažu i brđani (nekad aktivni izviđači i roditelji) koji programskim voditeljima pružaju bezrezervnu potporu, ali i konkretnu pomoć članovima.

Suradnja s roditeljima članova pokazala se izuzetno dobrom i korisnom, a slobodno mogu reći da je urodila i novim, ugodnim prijateljstvima i njihovom konkretnom pomoći radu odreda. Prilikom proslave 15. godišnjice Izviđačkog odreda Tur, 50. obljetnice izviđačke organizacije u Velikoj Gorici i 100. obljetnice Svjetskog skautskog pokreta 2008. Godine počasnom članicom odreda imenovana je Bosiljka Kostelac, dugogodišnja tajnica Saveza izviđača Hrvatske, danas umirovljena Velikogoričanka.

Od jeseni 2010. godine odred je punoljetan, s navršenih je 18 godina kontinuiranog i kvalitetnog rada s djecom.

U jesen 2017. godine Svečanom sjednicom Zbora obilježena je trojna obljetnica: 25 godina Turopoljska udruge skauta “Tur”, 60 godina od osnivanja prvog izviđačkog odreda u Velikoj Gorici (OI Čiča Janko, 1958. godine) i 110 godina od prvog izviđačkog logorovanja (u Velikoj Britaniji, na Brownsea Islandu kod Londona), koje se smatra početkom organiziranog skautskog pokreta u svijetu.

Sjedište odreda je pri Osnovnoj školi Eugena Kumičića, na adresi Josipa Pucekovića 4, Velika Gorica. Osim u prirodi svoje programske aktivnosti članovi odreda provode u prostorima Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica te u prostorima osnovne škole u Šćitarjevo. Namjera nam je u budućnosti oformiti organizacijske skupine i u Velikoj Mlaki i Vukovini, pri čemu očekuje pomoć lokalne zajednice i stanovnika, prvenstveno roditelja.

Uz izviđački pozdrav:

“Budi pripravan!”

… i odredski poklič:

“Čast svakome – Tur nikome!”

… upučujemo Vam poziv:

Pridružite nam se!

U Velikoj Gorici, 10.03.2018.