Izviđačko ljeto u prirodi

Trenutno pregledavate Izviđačko ljeto u prirodi
  • Autor objave:

Unatoč sveprisutnoj koroni, Turovci su ovog ljeta svojim članovima omogućili da u prirodi provedu čak dvadeset dana na izviđačkim aktivnostima.

Ljetni školski praznici započeli su izletom za poletarce u Park prirode Lonjsko polje. Krajem lipnja izviđači su sezonu višednevnih aktivnosti u prirodi otvorili trodnevnim bivkom u Kravarskom, a potom su poletarci na dva vikend bivka u srpnju proveli šest dana pod šatorima u Kravarskom i u Rakitovcu. Kruna ovogodišnjeg ljeta bio je osmodnevno logorovanje Šumski cvijet na kome je sudjelovalo osamnaest izviđača Turopoljske udruge skauta “Tur”.  Organizirano je u okviru Šumske škole Saveza izviđača Hrvatske, kako bi tečajcima omogućili provedbu praktičnog osposobljavanja, a održano je sredinom kolovoza u Lovincu, u Lici.

Uz pojačane mjere opreza, jer u Lovincu je u tri odvojena logorska kruga istovremeno boravilo čak 180 izviđača iz cijele Hrvatske, od 11. do 23. kolovoza Turovci su najprije boravili kao konačari, jer trebalo je na logorske terene dopremiti i podići stotinjak šatora, postaviti kuhinju i sanitarne objekte, a potom su na Šumski cvijet, koji se održavao od 14. do 21. kolovoza, došli mlađi i stariji izviđači.

Nakon cjelogodišnje on-line pripreme i uspješno odrađenog ulaznog testiranja, na Šumskoj školi je, točnije na tečaju za Voditelje sekcija, sudjelovala Marija Magdalena Buntak, koja je kroz osam dana timskog rada uspješno odradila i praktični dio osposobljavanja te je stekla licencu mladog izviđačkog voditelja, odnosno vođe družine. Našoj Megi čestitamo od srca i želimo joj uspješno napredovanje i još uspješniji rad s djecom.

 

Ivan Svoboda – Hans pridružio se tehničkom timu, koji je kroz deset dana brinuo na nabavi i održavanju tehničkih uvjeta za uspješno održavanje aktivnosti u prirodi, dok je Alen Konjević vodio logorovanje Šumski cvijet u koje se uključilo 36 izviđača iz četiri izviđačke udruge. Podijeljeni u četiri patrole, odnosno dvije družine, plave i zelene latice Šumskog cvijeta, kroz osam dana dobro su se upoznali i lijepo zbližili izviđači iz Koprivnice, Požege, Samobora (Sveti Matrin pod Okićem) i Velike Gorice.

Zajednički boravak u Lovincu bio je i dio pripreme za zajednički logor Turovaca i Okićevaca na 11. Smotri Saveza izviđača Hrvatske koja će idućeg ljeta biti održana također u Lovincu, u srcu Like. Osim novih prijateljstava, sudionici Šumskog cvijeta vratili su se obogačeni iskustvom i važnim spoznajama. Dakle, naučili smo da su ljetni dani u Lici prilično vrući i teško podnošljivi bez hlada šume, ali i da ličke ljetne noći znaju biti poput zimskih, s temperaturom od svega 3-4 Celzijeva stupnja. Tako za ljeto u Lici treba imati i ljetnu i zimsku odjeću te vreču za spavanje na otvorenom na ekstremno niskim temperaturama!

Svakoga dana program je s izviđačima provodio drugi tim tečajaca koji su se trudili iskazati svoje voditeljske sposobnosti, tako da su sudionici Šumskog cvijeta imali kvalitetno sadržajno ispunjeno vrijeme, a iz Lovinca su se vratili sa mnoštvom novih ideja, pjesmi i igara, koje će moći prakticirati i na svojim družinskim susretima tijekom godine. Njihovo sudjelovanje na Šumskom cvijetu osobito je vrijedno i iz perspektive činjenice da će neki od sudionika ovog logorovanja već za godinu-dvije i sami biti tečajci pa su imali priliku vidjeti što se tečajaca očekuje i kako se treba pripremiti za rad s djecom.

Osobito uzbudljiv je bio bivak, na kojem su sudionici Šumskog cvijeta boravili zajedno s tečajcima. Nakon izleta na koji je trebalo ponijeti sve nužno, na obližnjem brdu Cvituša podigli su zaklone od šatorskih krila i cerada pod kojima su stariji izviđači i tečajci prenoćili, dok su se oni mlađi vratili na noćenje u logorski krug. Uz zaklone su zapalili vatru u šumi na kojoj su priredili večeru te su se ogrijali prije spavanja. Ispalo je da im je bilo ugodnije noćiti pod zaklonom na brdu, nego li nama pod šatorima u dolini. Idućeg dana spustili su se s brda na kupanje u jezeru u susjednom Svetom Roku, kamo su mlađi izviđači otišli na još jedan izlet.

Uz kvalitetan dnevni program izviđači su u Lovincu imali priliku doživjeti i pravu svečanu logorsku vatru uz metarsku pagodu od hrastovine i velik broj izviđača okupljenih oko nje. Izvikivanje poklića patrola, družina i tečajskih timova te izviđačka pjesma trajali su satima, tako da su se mještani raspitivali “što to dajemo djeci” da su tako glasna i dobro raspoložena. Dajemo im zanimljive i dobno prilagođene programske sadržaje i priliku da budu spontani, opušteni, veseli i glasni. Sve to u gradu ne mogu i ne smiju biti. Zbog toga je šuma i priroda opčenito najbolje i poticajno okruženje za zdrav život i kvalitetan cjeloviti razvoj mladih ljudi.

Ovogodišnje ljeto obilovalo je sadržajima koji su izviđačima omogučili rad i učenje prema metodi “Learning by doing”, odnosno učenje kroz rad ili spoznajno učenje. Tako su stjecali iskustvo brušenja, bojenja, sadnje, izrade konstrukcija od drva, izrade zaklona u šumi, izrade vatrišta, rada s alatom i brojne druge životno korisne vještine.

Zbližavanjem mladih, njihovim zajedničkim boravkom i životom u prirodi, razvojem njihove duhovnosti, logike i njihovih potencijala, odnosno njih samih kao osoba zaista možemo ustvrditi da, što je i izviđački moto: “Stvaramo bolji svijet”!

Lagano nam se bliži nova školska godina, počinjemo s redovitom patrolnim i družinskim aktivnostima, pred nama je upis novih članova, no ljeto još kalendarski nije gotovo tako da je pred Turovcima još dosta ljetnih aktivnosti: I-Spot, Brđanski susret, akcija čišćenja obala: Od izvora do mora, Žirovinsko spravišće u Turopoljskom lugu … a onda slijedi i živa jesen: Memorijal te projekti pošumljavanja područja oštečenih klimatskim promjenama: Prijatelj šume i područja oštečenih požarima u Dalmaciji: Boranka. Srećom, napunili smo baterije i spremni smo za nove izazove!

Fotografije priložene objavi, kao i u fotogaleriji nastale su dijelom u vlastitoj produkciji, a one kvalitetnije djelo su majstora fotografije Romana Avdagića i Igora Palovića.

Fotogaleriju posjetite putem poveznice: http://www.tus-tur.hr/galerija-fotografija/galerija-fotografija-2021/?album=16&gallery=217