Proslavili smo punoljetnost FIPO festa

Trenutno pregledavate Proslavili smo punoljetnost FIPO festa
  • Autor objave:

U Osijeku je 18. put za redom održan festival izviđačkih pjesama, povodom Dana grada. Već tradicionalno na njemu su nastupili i Turovci.

Iako je FIPO postao punoljetan, mi smo odlučili da na njemu ove godine ne nastupe punoljetni Turovci, nego su pjesme uvježbali članovi patrole Žohari. Bilo je to pravo osvježenje, jer su pjesme koje smo pripremili i obradili za ovu prigodu, tematski, otpjevali uz pratnju gitare u živoj izvedbi Vita Derdića, a ne uz snimljenu matricu.

Na FIPO se uvijek dobro zabavimo i mi odrasli, pa je tako i ove godine uz osmero Žohara u Osijek pošlo i sedmero brđana. Putovali smo u dva kombija i tu smo se već razdijelili mlađi od starijih, a mlađi su u Osijeku dobili punu slobodu.

Žohari su se smjestili u školskoj dvorani, a brđani su smješteni u Šečeranski dom u kome smo se okupljali na obrocima i zajedničkom večernjem druženju. Tijekom subotnjeg dana mladi su sudionici obišli grad te su sudjelovali na tribini na temu “Kako se nositi sa stresom”, a već u 17 sati započeo je festival u Domu Hrvatske vojske.

Na ovogodišnjm FIPO festivalu sudjelovalo je oko 150 izviđača iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije s već ispjevanim izviđačkim pjesmama i novotvorinama, poput naše obrade hita Prljavog kazališta “Kiše jesenje”. U izviđačkoj verziji ova je pjesma dobila naslov “Zdrav život živim”.

Zdravi život živim

Noćas mladi mjesec je
dobro veće logore
noćas budno čuvam te.
Uz vatru neki klinac
na gitari pjesmu svira
a društvo pjeva, uživa.

Mazni glas me pita
imaš vatre, gutljaj-dva?
Hajd’mo iza šatora.

Hej curo, šećeru
za dobru zabavu
ne trebaš pljugu, rakiju.
Hej curo, šećeru
zdravi život živim ja
zato sam s izviđačima.

Ref. 2x
Kad idemo na izlete
lica nam se ozare                                                          makar padale kise jesenje


Noćas mladi mjesec je
dobro veće logore
noćas budno čuvam te.
Uz vatru neki klinac
na gitari pjesmu svira
a društvo pjeva, uživa.

Hej curo, šećeru
za dobru zabavu
ne trebaš pljugu, rakiju.
Hej curo, šećeru
zdravi život živim ja
zato sam s izviđačima.

Ref. 4x

Uz ovu, tematski prilagođenu pjesmu, za koju su Turovci dobili podršku i gromoglasan pljesak publike, izveli su i staru ljubavnu pjesmu Izviđačka balada.

Nakon uspješnog nastupa obišli smo osječku Tvrđu i razgledali Adventski sajam koji je tek postavljan uoči prve nedjelje Došašća. Po povratku u Šećeranski dom nastavili smo druženje s prijateljima uz glazbu u izvedbi profi-glazbenika i tako do povečerja.

Ujutro su nas domaćini poveli na krasan izlet u Bijelo brdo i Aljmaš, gdje smo obišli etno-gospodarstvo i memorijalni dom geofizičara, klimatologa i astronoma svjetskog glasa Milutina Milankovića. Ovaj je znanstvenik, rođen u Dalju, dokazao da su promjena nagiba osi rotacije i ekscentrična putanja Zemlje oko Sunca dominantni dugoperiodični faktori utjecaja na promjenu klime u geološkoj prošlosti, odnosno ledenih doba. U Aljmašu smo vidjeli prekrasnu novu crkvu, odnosno Svetište Gospe od Utočišta, izgrađeno u obliku labuda nakon Domovinskog rata.

Nakon prigodnog kulturno-umjetničkog programa u izvedi zajednice Mađara u Planini Daljskoj i ručka tamošnjem društvenom domu krenuli smo kući, kamo smo se vratili u sumrak.