U Lici iznikao novi Šumski cvijet

Trenutno pregledavate U Lici iznikao novi Šumski cvijet
  • Autor objave:

Izviđači su i ovog ljeta oživjeli prekrasan lovinački kraj.

Nakon prošlogodišnje Smotre izviđača Hrvatske te već dvije sezone koje su Turovci provodili tijekom ljeta na logorovanju izviđača Šumski cvijet na području Lovinca, na iste smo se terene Šumske škole za mlade i odrasle izviđačke voditelje vratili i ovog ljeta. U Lovincu je od 05.-20.08.2023. u različitim programima naobrazbe, logističke i instruktorske pomoći te kao sudionici programskih aktivnosti za djecu boravilo 18 članova Turopoljske udruge skauta “Tur”.

Logorovanje Šumski cvijet održava se istodobno s programima naobrazbe izviđačkih voditelja, koji svoj praktični dio osposobljavanja provode upravo provodeći isplanirane programske aktivnosti sa sudionicima Šumskog cvijeta. Tako su sa djecom radile ukupno tri skupine tečajaca, svakoga dana druga i svakoga dana s novim, svježim, zanimljivim i poticajnim programskim sadržajima.

Uz aktivnosti u krugu logora djeca su jedno poslije podne i noć provela na bivku na obližnjem brdu Cvituša, pola dana su proveli na kupanju na jezeru Opsenica kod Svetog Roka te su posjetili i Cerovačke pečine (špilje) najveći špiljski kompleks u Hrvatskoj, koje se nalaze u blizini Gračaca, u južnom dijelu Parka prirode Velebit.

Šumski cvijet vodio je Alen, a tehničku potporu i pratnju maloljetnim Turovcima pružio je Hans. Jelena i Bećar (konačno) su i formalno završili osposobljavanje za voditelje udruge, odnosno izviđačkih sekcija. Nekima od mlađih sudionika Šumskog cvijeta ovo je bilo prvo izviđačko logorovanje, dok je među njih 14 bilo i dvoje onih kojima je ovo bilo posljednje logorovanje na Šumskom cvijetu, iako će Lovinac sigurno biti i ubuduće njihova ljetna destinacija, ali kao tečajaca i budućih izviđačkih voditelja.

Mlađi i stariji izviđači upoznali su vršnjake iz drugih izviđačkih udruga iz raznih krajeva Hrvatske. U zajedničkom logorskom krugu bili su s izviđačima iz zagrebačke Dubrave, Okića, Splita i Koprivnice, s kojima su se lijepo zbližili, družili, igrali, pjevali i svladavali djelove izviđačkog programa. Logorovanje smo završili u šetak 18.08. svečanom izviđačkom vatrom, a idućeg dana spakirali su svoje stvari za povratak, pospremili logorske objekte, pozdravili se s prijateljima i tečajcima te su se vidno umorni i sretni vlakom vratili svojim obiteljima.

Od suvišnih riječi više će vam fotke reći, a potražite ih u Galeriji.