Koliko je vitamina u hrani?

Trenutno pregledavate Koliko je vitamina u hrani?
  • Autor objave:

Mali Turovci okušali su se kao znanstvenici, te su kroz radionicu “Clever Foodies” istraživali vitamine u hrani na zagrebačkom PMF-u.

U suradnji Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Saveza izviđača Hrvatske, najmlađi članovi Turopoljske udruge skauta “Tur” u subotu 03.03.2018. sudjelovali su na radionici „Clever Foodies“ na Odsjeku za kemiju zagrebačkog PMF-a. Radionica se održava u sklopu programa „BASF Kids’ Lab – Malci genijalci“, a posvećen je vitaminima u hrani. Kroz tri pokusa, u kojima ispituju razinu vitamina u odabranom voću i povrću, osnovnoškolci kroz posebno osmišljene didaktičke tehnike upoznaju i određene znanstvene metode kojima je svrha dodatno potaknuti njihovo kreativno razmišljanje te im pružiti i dodatna znanja o važnosti pravilne prehrane.

Prvi susreti s kemijom i znanstvenim načinom razmišljanja i istraživanja mogu biti odlučujući za stav učenika prema znanosti općenito, izboru zanimanja i kritičkom pogledu na svijet koji ga okružuje. Na taj način učenike se priprema za pozitivan stav prema kemiji tijekom daljnjeg školovanja. Prošle je godine obilježena deseta godišnjica izvođenja ove interaktivne predstave namijenjene djeci.

Radionica na PMF-u protekla je i više nego odlično. Na njoj je sudjelovalo 29 poletaraca koji su izveli tri pokusa. U njima su pipetirali, koristili indikatorski papir, upoznali laboratorijski pribor: tikvice, epruvete i čaše. Poletarci su sa zaštitnim naočalama i pregačama izgledali poput pravih znanstvenika.

Nakon što smo se podijelili u parove i upoznali se s pravilima, započeli smo s pokusima. Prvi eksperiment koji smo sami izveli zvao se ‘Prvak u vitaminu C’, gdje smo pomoću jodne tinkture kao indikatora saznali ima li više vitamina C u prirodnom ili kupovnom soku. Zaključili smo da odsad pijemo samo „friško“ iscijeđene sokove jer imaju znatno više vitamine nego kupljeni sokovi.

Potom smo u drugom eksperimentu ‘Izazov za voće i povrće’ uspoređivali sadržaj vitamina C u više vrsta voća i povrća, uz pomoć gotovog indikatora (lakmus papir) . Saznali smo da najviše vitamina C imaju crvena paprika i naranča.

Na kraju smo, u pokusu ‘Pojedi dugu’, nizom razrjeđenja uzorka soka, došli do zaključka kako su pigmenti u prirodnim sokovima povezani sa sadržajem vitamina i minerala.

Na dar smo dobili diplome i periodni sustav elemenata koji će nam dobro doći u sedmom razredu. U svakom slučaju, bilo nam je zabavno i zanimljivo.

Studentice kemije porućile su nam kako će 13. travnja biti dan otvorenih vrata PMF-a na kojem će posjetitelji moći razgledati fakultet i sudjelovati na raznim radionicama/pokusima. Eto prilike za novi posjet PMF-u!

Magdalena B, Jelena P.