Javorovci upoznaju Hrvatsku: Turopolje

Trenutno pregledavate Javorovci upoznaju Hrvatsku: Turopolje
  • Autor objave:

Nakon što su u subotu 13.10.2012. sudjelovali na akciji “Nitko da ne dođe, do prijatelj drag”, osječki su Javorovci prenoćili u prostoru Centra za djecu, mlade i obitelj, te su u nedjelju nastavili upoznavanje grada Velike Gorice.

Najprije smo ih poveli na razgledavanje arheološkog nalazišta u Ščitarjevu. Kroz priču su imali priliku osjetiti snagu dojmova kroz dodir s kamenom koji svjedoći o povijesti života na području turopoljske Posavine još 1. stoljeća nakon Krista. Nalazište rimskog grada Andautonije podsjetilo nas je da je tu bilo naselje puno starije od današnje metropole – obližnjeg Zagreba.

Posjetom kapeli Svete Barbare u Velikoj Mlaki nastavili smo priču o tradicijskom drvenom graditeljstvu na području Turopolja, kako životnih, tako i sakralnih građevina, kakvima se Turopolje i Vukomeričke gorice diče. Tijekom akcije Osiječani su upoznali kapelu Ranjenog Isusa na Pleškom polju, a posjetu Svetoj Barbari začinili su ukusnim kolačima, u sklopu zahvale za plodove zemlje, koju su u prostorima župnog stana u Velikoj Mlaki priredile članice pastoralnog vijeća.

Posjetili smo i Stari grad u Lukavcu, dvorac koji datira iz 13. stoljeća, kada je Turopoljcima služio za obranu od Turaka. Kaštelan  Željko pl. Stanilović upoznao je goste s poviješću utvrde i Plemenite opčine turopoljske, zemljišne zajednice koja njom upravlja već stoljećima.

Mislim da smo Osijećanima priuštili lijepo i živopisno putovanje kroz povijest do današnjih dana, a nastavak iste priče slijedi iduće godine, na akciji “Nitko da ne dođe, do prijatelj drag”.