Jesenske igre poletaraca i 11. memorijal Tihici u spomen u Šćitarjevu

Trenutno pregledavate Jesenske igre poletaraca i 11. memorijal Tihici u spomen u Šćitarjevu
  • Autor objave:
Iako nije bilo gužve na terenu, uspješno smo odradili Jesenske igre poletaraca i 11. memorijal, na zadovoljstvo svih sudionika.

Brojnim događanjima, okruglim stolovima, tribinama i dječjim radionicama od 3. do 8. listopada 2022. obilježen je Dječji tjedan u Velikoj Gorici. Velikogorički vrtići, škole i Centri za djecu osmislili su različite aktivnosti koje posredno ili neposredno odgovaraju na pitanje: Kako je danas biti dijete? Turopoljska udruga skauta “Tur” uključila se i ove godine u obilježavanje Dječjeg tjedna u Velikoj Gorici organizacijom čak dviju aktivnosti za izviđače: Jesenskih igara poletaraca za izviđače iz udruga s područja središnje Hrvatske te tradicionalnog Memorijala “Nitko da ne dođe, do prijatelj drag”, u spomen na Tihomira Tomašića, Velikogoričanina, izviđača i hrvatskog branitelja, pogubljenog na Ovčari kod Vukovara u Domovinskom ratu.

Organizator Jesenskih igara poletaraca je Savez izviđača Hrvatske, a Turopoljska udruga skauta “Tur” ove je godine bila izvršni organizator igara za udruge iz regije Centar.

Broj sudionika ovogodišnjih aktivnosti u organizaciji Turopoljske udruge skauta “Tur” kreće se oko dvije stotine, od čega je nešto više od polovine djece koja su prekrasan jesenski dan odlučila provesti u prirodi, igrajući se čak dvadesetak igara u četiri Polisa, a osobit doživljaj za mnoge bio je doživjeti arheološko nalazište starog rimskog grada Andautonije, čija djelomično očuvana struktura datira još iz 1. stoljeća.

Na nešto slabiji odaziv sudionika nego prethodnih godina utjecalo je više okolnosti: Istovremeno je u Križevcima održano Jesensko okupljanje izviđača, prijateljski odred Savski gaj obilježavao je 30. godina rada, a najavljeni izviđači iz Rijeke, nisu uspjeli doći do autobusa koji bi njih čak 40 dovezao na naše susrete.
No i unatoč tome mi smo se potrudili osmisliti još više, još boljih i inovativnijih igara za sudionike koji su ipak došli u Šćitarjevo, a među njima su bili i članovi nekih od izviđačkih udruga koje do sada u Velikoj Gorici nisu gostovale. Prema njihovim povratnim informacijama njihova su djeca uživala, a igre i inovativnost natjecateljskih disciplina su ih oduševili. Stoga se nadamo da će nam oni jednako motivirani, ako ne i više, rado doći na memorijal i predstojećih godina.
Ove su godine s nama bili izviđači iz Zagreba, Koprivnice i Bjelovara, uključili su se i turovski poletarci, a ruku pomoći u provedbi aktivnosti pružili su nam Osnovna škola Šćitarjevo, Arheološki muzej u Zagrebu, Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika Gorica, Dobrovoljno vatrogasno društvo Šćitarjevo i Nogometni klub Mladost iz Obrezine, kao i brojni volonteri, roditelji naših članova udruge, prijatelji udruge i članovi 28. Samostalne družine izviđača “Dubrava”, Odreda izviđača Javor iz Zagreba i Odreda izviđača Plamen, koji su uz naše brđane uspješno i motivirano odradili zadatke i animirali djecu. Svima od srca zahvaljujemo na vremenu i na trudu, ali i na energiji koju su unijeli u provedbu aktivnosti, a što je prepoznato od sudionika.
Izviđači i istraživači natjecali su se u šest standardnih izviđačkih natjecateljskih disciplina: podizanju šatora, prenošenju poruke signalizacijom, vezanju čvorova, paljenju vatre, radu s kompasom (određivanju azimuta) i pružanju prve pomoći, a uz to smo ih obvezali da se moraju i poigrati! Dakle, iako su natjecateljske discipline bile standardne, od natjecatelja se očekivalo da primjene stečena znanja, vještinu i logiku, jer natjecanje je provedeno na nestandardan način: Šator je bio tipa Romanija s dnom, koji se inače na natjecanjima ne diže, signalizacija je bila kombinacija semafora i morzeovih znakova, vatru je trebalo upaliti tako da na njoj uzavri voda, a ne tek da pregori špagicu, čvorovi su vezani na poligonima u primjeni, a ne na tlu, rad s kompasom tražio je preciznost i timski rad, a prva pomoć je tražila poznavanje teorije i primjenu priručnih sredstva u praktičnim situacijama.
Igre poletaraca bile su možda viđene na nekim internetskim stranicama, ali rijetko koja od njih ranije odigrana, a neke minijaturne igre koje djeca igraju ovog su puta dobile znatno veće dimenzije. Tako je slagana Jumbo-Jenga, kao i velika kula od karata. Osobitu pažnju privukli su poligoni s rupama, kao i igra Kubbs, koje su izradili naši brđani. Lopticu je trebalo provesti žlijebom, a loptu prenijeti između leđa suigrača do odredišta.
Lasom smo hvatali lopte, ispucavali ih precizno u gol, lopticom u čarapi na glavi tražili smo bombone u bocama, a prava je atrakcija bio i vatrogasni poligon. Uzbuđenja puno, ali i prilike za šetnjom po svježem zraku, jer Polisi su bili razmaknuti na području naselja Šćitarjevo i Obrezina, tako da smo toga dana napravili poželjnih 10-12 tisuća koraka.
A korak bliže našem doživljaju napravite klikom na https://www.tus-tur.hr/galerija-fotografija-2022/?album=17&gallery=237