Betlehemsko svjetlo doneseno u osam župnih crkvi

Trenutno pregledavate Betlehemsko svjetlo doneseno u osam župnih crkvi
  • Autor objave:

Nastavljajući tradiciju, članovi Izviđačkog odreda “Tur” i ove su godine Betlehemsko svjetlo donijeli u svoj grad, ovoga puta izravno iz Beča, gdje su nazočili svečanosti povodom 25 godina donošenja Betlehemskog svjetla – Svjetla mira i širenja njegove ideje diljem Europe i Sjeverne Amerike.

Dan nakon što je doneseno u Veliku Goricu izviđači su ga donijeli na svečanost paljenja treće Adventske svijeće ispred Muzeja Turopolja, a na četvrtu nedjelju Adventa i na sam Badnjak Betlehemsko svjetlo je doneseno na više adresa, kako bi njegova poruka mira, ljubavi i nade doprla do što većeg broja građana Velike Gorice … i šire!

1525104_10201203672677037_1324320012_nOve godine Betlehemsko svjetlo donijeli smo u osam župnih crkvi, pa je i broj članova koji su sudjelovali na pojedinoj svečanosti bio manji nego prethodnih godina. Ili je ovo tek pokušaj opravdanja, jer pred roditeljima smo više puta naglasili da očekujemo da se djeca uključe u ovu akciju u župi prema mjestu stanovanja. No, kako se mnogi tek deklariraju vjerinicima, očito donošenje Betlemeskog svjetla u svoju župnu crkvu nije bilo dovoljno izazovna izviđačka akcija ili možda nemamo dovoljno razvijen osjećaj odgovornosti prema aktivnostima odreda (?!). Svakome na vlastitu dušu i na savjest koju nek pravda pred Bogom i pred sobom samim. Odred je i ovu akciju odradio kako treba!

Betlehemsko svjetlo doneseno je u nedjelju 22. prosinca na Svetu misu za djecu u 9 sati u Župnu crkvu Navještenja Blažene djevice Marije. Skromnije nego što smo navikli pred oltar je doneseno i ove godine te je uz poruku svim župljanima uručeno župniku Norbertu Ivanu Koprivcu. Da je donošenje Betlehemskog svjetla oglašeno na misama prethodnih i toga dana župljani bi zasigurno ponijeli svijeće i njegovu toplinu prenijeli u svoj dom. Ovako su poruku Betlehemskog svjetla, oni koji su bili na misi za djecu i koji su je rado primili, ponijeli u svojim srcima! Prošle je godine, podsjetimo, Betlehemsko svjetlo “odglumilo” Betlehemsku zvijezdu u prikazanju Kristova utjelovljenja i dolaska na ovaj svijet te uz Žive jaslice, koje mladi Župe Navještenja Marijina tradicionalno prikazuju u župnom dvorištu.

1525751_10202688694915432_1329251392_nIste je nedjelje Betlehemsko svjetlo doneseno u Župnu crkvu  Svetih Petra i Pavla u Velikoj Gorici, a Triturusi su ga i ove godine donijeli dekanu Velikogoričko-odranskog dekanata i župniku Đuri Saboleku u Vukovinu. Prije toga donijeli su ga i na misu u 11 sati u Župnu crkvu Sv. Ivana Krstitelja u Novom Čiču.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADan ranije Mario ga je ponio u Liku, gdje ga je kao član Odreda i predsjednik Udruge VG Student, ovom prigodom kao gost Skupštine Studentskog zbora Gacke, u Sincu predao župniku Stanku Smiljaniću. Betlehemskim svjetlom tako je u tom mjestu upaljena četvrta Advenstka svijeća. 

U nedjelju je troje starijih članova odreda Betlehemsko svjetlo odnjelo našem “starom” prijatelju Marku Vukoviću i “mladom župniku” Župe Blaženog Ivana Merza u zagrebačkom naselju Špansko, nekadašenjem kapelanu u Velikoj Gorici, kako bismo aktivno nastavili naše prijateljstvo i suradnju. Župljani ove župe rado su prihvatili Betlehemsko svjetlo te su na njemu mnogi pripalili svoje svijeće.

1476720_10202688711075836_152356642_nNa Badnjak smo Betlehemsko svjetlo donijeli na Božićni susret gradskih službenika u zgradi Gradske uprave. Svjelo je uz poruku uručeno Gradonačelniku Draženu Barišiću, što je popračeno i na gradskom portalu. Ove je godine svjetlo zasjalo i na misi polnoćki za djecu u Župnoj crkvi u Ščitarjevu, gdje smo ga u dogovoru s Ivanom Nađem, članom Družbe hrvatskog zmaja i zmajem Brezanskim od Hrvata predali župniku  i podijeli s tamošnjim župljanima.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERANajsvečanije je ove godine bilo u Župnoj crkvi Blaženog Alojzija Stepinca, gdje je genaracijsko prenošenje poruka Svjetla svijeta prikazala obitelj Kardum. Njihove su tri kćeri članice Izviđačkog odreda “Tur”, a dvojica sinova su kao ministranti popratili sestre koje su Betlehemsko svjetlo preuzele od roditelja i uz poruku okupljenim župljanima predale ga župniku Josipu Ružmanu. Župnik je poruku Betlehemskog svjetla lijepo vezao i uz propovijed ovog svečanog misnog slavlja. Mnogi su župljani najzad pristupili Svjetlu i na njemu pripalili svijeće koje su ponijeli u svoj dom, kako bi im Betlehemsko svjelo i njegova poruka uveličali radost Božića.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERANa kraju, svima koji čitate ovaj članak članovi Izviđačkog odreda “Tur” žele Blagoslovljen i miran ovogodišnji Božić i dom ispunjen ljubavlju i radošću!

FOTKE POTRAŽITE U GALERIJI FOTOGRAFIJA