Sa Zborovanje u Karlovcu vratili se dvostrukim srebrom ovjenčani

Trenutno pregledavate Sa Zborovanje u Karlovcu vratili se dvostrukim srebrom ovjenčani
  • Autor objave:

Na Zborovanju izviđača u Karlovcu sudjelovalo je četrdeset Turovaca. Natjecateljske ekipe Panjevi i Fijolice zauzele su druga mjesta na državnim izviđačkim natjecanjima i dokazale da Turovci pripadaju samom vrhu hrvatskog skautizma.

Nakon odličnog Zborovanja izviđača Hrvatske održanog prošle godine u Velikoj Gorici, Turovci su ovog proljeća uživali na 15. Zborovanju izviđača u Karlovcu, održanom povodom Dana hrvatskih izviđača od 17. do 19.05.2024.
Istodobno sa Zborovanjem u Karlovcu je održan i 3. Festival vještina za život, na kome su iz izviđače i poletarce sudjelovali i brojni učenici osnovnih i srednjih škola s područja Karlovačke županije.
Četrdeset velikogoričkih izviđača sudjelovalo je na Zborovanju u masi od oko tisuću izviđača, poletaraca i istraživača iz cijele Hrvatske.
Članovi Turopoljske udruge skauta “Tur” izuzetno su zadovoljni ostvarenim rezultatima na Državnom izviđačkom višeboju i Državnoj izviđačkoj olimpijadi, jer dvije natjecateljske ekipe Turovaca na oba su se nacionalna natjecanja plasirale na drugo mjesto. Državna izviđačka natjecanja objedinjuju više natjecateljskih disciplina, a ukupan plasman određuje prosječan uspjeh u svim disciplinama.
Tako je ekipa patrole Fijolice osvojila prvo mjesto u signalizaciji zastavicama, drugo mjesto u vezanju čvorova i ukupno drugo mjesto između 57 ekipa izviđača na Državnom izviđačkom višeboju.
Ekipa Panjevi bila je prva u orijentacijskom krosu, druga u vezanju čvorova te treća u signalizaciji zastavicama. Plasman, odnosno broj bodova ostvaren u tim i preostalim izviđačkim natjecanjima odredio je da Panjevi budu ukupno druga ekipa na Državnoj izviđačkoj olimpijadi na kojoj je nastupilo 26 ekipa istraživača.
Od srca čestitamo našim natjecateljskim ekipama koje su ostvarile izuzetne rezultate na državnim natjecanjima, te pokazale gorljivost i želju za pobjedom, kao i kvalitetu sustavnog rada u pripremi za natjecanja. U tom smislu čestitke zaslužuju i njihovi treneri, Jelena Tojaga i Alen Bećar, koji s njima strpljivo i uporno rade i po lijepom i po vlažnom vremenu. Jednako iskreno čestitamo i svim ostalim ekipama koje su ostvarile plasman na koji su ponosne.
Prilažemo tablice s plasmanom najboljih ekipa po disciplinama i plasmanom u ukupnom poretku:
Izviđači i istraživači , osim u olimpijskim vještinama (vezanja čvorova, signalizacije zastavicama, podizanja šatora, paljenja vatre, izviđačkom krosu i cijepanju drveta sjekirom), a uz njih i poletarci natjecali su se i u izviđačkim sportskim disciplinama: scoutballu i izvlačenju marama.
Poletarci su u subotu sudjelovali na igrama poletaraca, na kojim su se dobro zabavili i prošetali područjem Vunskog polja. Uz to su bili i redoviti sudionici 3. Festivala vještina za život, na kome su imali priliku sudjelovati na bogatom programu usmjerenom na promociju i usvajanje životno korisnih i zanimljivih vještina izviđača i njihovih partnerskih službi i organizacija.
Zanimljive aktivnosti, radionice, predavanja i izazove usmjerene stjecanju životnih vještina pripremili su Savez izviđača Hrvatske, Ravnateljstvo civilne zaštite, Gradsko društvo Crvenog križa Karlovac, HGSS – Stanica Karlovac, Hrvatska zajednica tehničke kulture, Javna vatrogasna postrojba grada Karlovca, Hrvatski astronomski savez, Hrvatski fotosavez, Hrvatski savez brodomaketara, Zajednica tehničke kulture grada Karlovca, Radio klub „Ozalj“, Radio klub „Karlovac“, Udruga informatičara Karlovačke županije te inicijativa Čisto podzemlje.

Ovogodišnji Festival vještina za život održan je u partnerstvu s Karlovačkom županijom i Gradom Karlovcem te pod pokroviteljstvom Predstavništva Europske komisije u Republici Hrvatskoj.

Festival vještina za život edukativna je manifestacija i centralna je aktivnost kampanje Vještine za život – Putokaz za bolji svijet, usmjerene promociji programa izvaninstitucionalnog obrazovanja djece i mladih – s ciljem usvajanja i jačanja relevantnih i raznolikih vještina za život.

Sudionici Zborovanja u nedjelju su sudjelovali na tematskim izletima te su upoznali znamenitosti na području grada Karlovca: stari grad Dubovac, Muzej Domovinskog rata u Turnju, slatkovodni akvarij Aquatika i Nikola Tesla Experience Centar.
Osobitu pohvalu zaslužuju timovi Saveza izviđača Hrvatske koji su svojim angažmanom i trudom svim sudionicima priuštili fenomenalan vikend u Karlovcu, kako na 3. Festivalu vještina za život, tako i na 15. Zborovanju izviđača Hrvatske. Među njima svakako treba istaknuti domaćine: Odred izviđača Vladimir Nazor iz Karlovca, članove Odreda izviđača Javor iz Zagreba, organizatore oba državna natjecanja i volontere koji su na svojim leđima i rukama stoički iznijeli logistički dio posla: podizanja šatora za Festival vještina za život, koordinacije Festivala i partnerskih aktivnosti, održavanje objekata za smještaj sudionika, prijevoza opreme i sudionika, osiguranja sudionika i njihove opreme te prijema i podjele hrane za tisuću sudionika ovogodišnjeg Zborovanja i predstavnike partnerskih organizacija.
Stečena iskustva sa prošlogodišnjeg Zborovanja, kome smo bili domaćini u Velikoj Gorici, nesebično smo odlučili podijeliti s ovogodišnjim domaćinima i dragim prijateljima iz Odreda izviđača Vladimir Nazor. Turovci su tako volontirali na Zborovanju u Karlovcu u podjeli hrane i logističkoj potpori.         Da bi sve završilo na zadovoljstvo brojnih sudionika Zborovanja te sudionika i partnera 3. Festivala vještina za život u suradnji s drugim volonterima pomučilo se petero Turovih brđana.

Drago nam je što smo svojim prisustvom, uspjesima na “bojnim poljima” i volonterskim doprinosom bili dio uspješnog 15. Zborovanja izviđača Hrvatske u Karlovcu.