Turovci darovali novi život Mosoru

You are currently viewing Turovci darovali novi život Mosoru
  • Autor objave:
Turovci i prijatelji prirode boravili su u Splitu na Boranki – najvećoj volonterskoj akciji pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije.

Subotu smo proveli u Splitu, upoznajući ljepote grada u kojem dio članova nikad nije bio, a nedjelju na Mosoru, gdje smo posadili mnoštvo sadnica i tako mu podarili novi život. Od srca zahvaljujemo roditeljima, braći, sestrama i jednom dečku, koji su nam se pridružili u pošumljavanju, te Davorki i Mateji koje su odlično prihvatile našu zafrkanciju i koje su nas zabavljale svojim vedrim duhom. Hvala članovima SK Marjan i OIP Spinut koji su nam omogućili noćenje u njihovim odredskim prostorijama te Ladi i Ives koje su nas upoznale s poviješću Splita.

Po dolasku i smještaju u prostorima Skautskog kluba “Marjan” i Odreda izviđača pomoraca “Spinut” Turovci su se zaputili na stadion Hajduka na Poljudu. Ovaj posjet omogućio nam je tata naše drage prijateljice Helen Marie iz OI “Okić”. Izašli smo na poljudski travnjak i tu se fotkali, a potom smo se pridružili polaganju obećanja i zavjeta članova novoosnovanog odreda iz Okića. Potom smo i mi iznenadili naše brđane.

Priredili smo im obnovu njihovih zavjeta, uz dopunu kojom su se obvezali svoja znanja, vještine i iskustvo nesebično dijeliti i prenositi na mlađe članove, a svjedoci ovih njihovih riječi bili su Sveti Dujam, zaštitnik Splita, Sveta Lucija, zaštitnica Turopolja i Sveti Juraj, zaštitnik skauta. Na Poljudu smo razgledali trofejne sobe i fotografirati se u sobi za tiskovne konferencije na mjestima na kojima obično sjede treneri i igrači. Tu smo priredili i mali spektakl! 😉

Subotnje poslijepodne proveli smo u društvu drage nam prijateljice Lade iz Marjana, koja nas je provela Splitom od vidikovca na Marjanu do središta grada, gdje smo upoznali brojne detalje i povijesne zanimljivosti iz doba cara Dioklecijana i vremena boravka Rimljana na ovim prostorima. Nakon večere neki su ostali odmoriti u odredskim prostorijama, dok su se neki odlučili ponovno zaputiti do rive i Dioklecijanove palače, gdje nas je istim područjem provela Ladina prijateljica, turistička vodičkinja Ives, pa iako su nam pričale o istim područjima i povijesnim činjenicama uopće nije bilo dosadno poslušati ih obje, jer svaka je to učinila s posebnom energijom i na drugačiji način. Čuli smo puno toga zanimljivog i naučili mnogo zanimljivosti o Splitu. Hvala vam od srca Lada i Ives!

U nedjelju smo se, zajedno s izviđačkim prijateljima s Okića, ali i vaterpolistima Mornara te učenicima i profesorima američke međunarodne škole u Zagrebu, uputili podno zvjezdarnice Zvjezdano selo Mosor, gdje su nas dočekali organizatori Boranke iz Saveza izviđača Hrvatske i Splitskog skautskog zbora.

Iako vremenski uvjeti nisu bili idealni za sadnju, a zbog bure i povremene kišice do izražaja nisu došle odredske majice i marame, nego šarene vjetrovke i kišne kabanice, uporno i strpljivo, do ručka smo zasadili oko 1500 sadnica crnog javora i crnog bora. Kopanje rupa krampovima odradili su odrasli, dok su mlađi članovi u rupe zasadili sadnice i zaštitili ih od vjetra. Ponosni na učinjeno i na činjenicu da bi na Mosoru u sljedećih desetak godina mogla i trebala izniknuti nova, naša šuma, koja će biti nova pluća Splita i naše Hrvatske, zaputili smo se na odličan ručak kod zvjezdarnice.

Potom je uslijedio burovit povratak kući. Zbog bure je za promet autobusa i kamiona bio zatvoren novi Maslenički most, pa smo maslenički kanal premostili preko starog mosta, a potom starom cestom preko Velebita kući došli malo iza 21 sati. Iako umorni od puta, svi smo vrlo zadovoljni sudjelovanjem u Boranki.

 

Ova objava ima jedan komentar

Komentari su zatvoreni.