20 godina Izviđačkog odreda “Tur”

Trenutno pregledavate 20 godina Izviđačkog odreda “Tur”
  • Autor objave:

Svojih prvih 20 godina postojanja Izviđački odred „TUR“ je odlučio obilježiti 13.10.2012. memorijalnom akcijom za koju se nadamo da će postati tradicionalna.

Potaknuti stihom pjesme „Moj grob“ Ivana Gorana Kovačića … akciju smo nazvali:

„NITKO DA NE DOĐE, DO PRIJATELJ DRAG“

Vođeni ovom porukom pozvali smo sudionike akcije da upale svijeću na grobu Tihomira Tomašića – Tihice, na Velikogoričkom Gradskom groblju, te da se poklone žrtvi svih branitelja Hrvatske u Domovinskom ratu, osobito Velikogoričana čija su imena ispisana pod spomenikom ispred ulaza na prostor Gradskog groblja u Velikoj Gorici.

VRIJEME ODRŽAVANJA: – 13. 10. 2012.

MJESTO ODRŽAVANJA: – Grad Velika Gorica

Ovom akcijom izviđački svijet i lokalnu zajednicu želimo podsjetiti na nekadašnjeg izviđačkog starješinu Tihomira Tomašića – Tihicu, koji se 1991. godine pridružio Hrvatskim oslobodilačkim snagama, a potom obrani grada Vukovara, gdje je ranjen i iz vukovarske bolnice odveden na Ovčaru. Tu je 19.11.1991. godine pogubljen od ruke agresora.

Mi, Velikogorički izviđači dužni smo očuvati uspomenu na čovjeka koji nas je motivirao na ponovno pokretanje izviđačke aktivnosti, 1992. godine, nakon što je s početkom Domovinskog rata prestala aktivnost svih dosadašnjih izviđačkih odreda na području grada Velike Gorice i nekadašnjeg Saveza izviđača općine Velika Gorica.

Želja nam je ovom orijentacijsko-memorijalnom akcijom, na kojoj očekujemo oko 300 izviđača iz dvadesetak izviđačkih udruga iz raznih dijelova Hrvatske, ukazati našim gostima na snagu lokalne zajednice, povezanost više udruga i institucija i njihovu želju za suradnjom te mogućnost zajedničkog djelovanja u ovakvim prigodama.

Akciju organiziramo u Dječjem tjednu Grada Velike Gorice, a u njenoj provedbi pomoći će nam brojne udruge i ustanove koje djeluju u Gradu Velikoj Gorici i s kojima članovi Izviđačkog odreda „Tur“ već godinama dobro surađuju.

Ovogodišnji, prvi orijentacijski memorijal posvećen Tihomiru Tomašiću neće biti zahtjevan, niti je potrebno posebno izviđačko znanje. Natjecatelji/sudionici će odraditi samo zadatke koje mogu i znaju. Želja nam je da izvršavanjem jednostavnih zadataka gosti našeg grada upoznaju Veliku Goricu, te se svi zajedno kroz druženje, natjecanje i igru dobro zabavimo.

OČEKIVANI SUDIONICI: – Oko 300 sudionika: izviđača svih kategorija iz 20 udruga iz cijele Hrvatske, mlađe kategorije vatrogasaca DVD-a s područja Grada Velike Gorice, mladež Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica te članovi Planinarsko-ekološke grupe “Hrasteki”.

DOLAZAK EKIPA: 9:00-9:45 sati na sportsko igralište OŠ Eugena Kvaternika

POČETAK AKCIJE: 10:00 sati. EKIPE ĆE KRETATI PO REDOSLIJEDU DOLASKA

RUČAK: ………………  Na pola puta!

DULJINA TRASE: …… 6 kilometara

ZAVRŠETAK AKCIJE: Predviđen je u 17 sati, uz postrojavanje svih sudionika u središtu grada u Parku dr. Franje Tuđmana, prvog hrvatskog predsjednika

SASTAV EKIPA: 6-10 članova u slobodnom sastavu (ženske, muške ili mješovite ekipe).

PRATITELJI: Mlađe ekipe se moraju kretati u pratnji odraslih voditelja.

Organizator ne preuzima odgovornost za sigurnost kretanja članova ekipa uz i po prometnicama. Svaka ekipa može imati jednog punoljetnog pratitelja koji ne plaća kotizaciju.

KOTIZACIJA: 25 kn po sudioniku potrebno je uplatiti do 10.10.2012. godine

na žiro-račun: 2360000-1101414262 (Zagrebačka banka) na ime udruge:

Izviđački odred «Tur», Josipa Pucekovića 4, 10410 Velika Gorica.

Na dan akcije moguća je uplata u gotovini, ali tada – zbog (ne)ozbiljnosti tih u odnosu na ostale sudionike i dodatnih napora kojima je izložen organizator – kotizacija će iznositi 35 kn po sudioniku. Kotizacija pokriva memorijalnu majicu, naljepnicu i suvenir koji Vam ostaje kao trajna uspomena, a „svečanim ručkom“ časti organizator!

PRIJAVE EKIPA: Ispunjeni obrazac (PRIJAVNI OBRAZAC – PRIJATELJ 2012) poslati …

Poštom na adresu: Alen Konjević, Cvjetno naselje 14, 10410 Velika Gorica, ili e-mailom na adresu: alen.konjevic@zg.t-com.hr

U slučaju da se prijavljujete putem e-maila potrebno je sa sobom ponijeti ispunjen prijavni obrazac sa ovjeren žigom Odreda.

Molimo ekipe da se prijave što prije, a najkasnije do 06.10.2012.

Kod prijave obvezno navesti broj sudionika i veličinu majica (dječje i odrasle XS, S, M, L…) Za sve sudionike organizator osigurava memorijalne majice koje će sudionici nositi na akciji.

Kako biste mogli kvalitetno odraditi sve zadatke na akciji …

MOLIMO VAS DA U PRIPREMI ZA OVU AKCIJU ODRADITE SLJEDEĆE PREDZADATKE:

PONESITE DIGITALNI FOTO-APARAT, kojim će te dokazati da ste obišli sve kontrolke i da Vam je bilo dobro – s kartice ćemo na cilju skinuti nastale Vaše fotografije!

PONESITE LAMPAŠ/SVIJEćNJAK I NA NJEMU ISPIŠITE IME VAŠEG ODREDA

SAZNAJTE TKO JE BIO FRANJO LUČIĆ I PO ČEMU JE ZNAČAJAN ZA TUROPOLJE

SAZNAJTE GDJE SE NALAZI KAPELA RANJENOG ISUSA I KAKO JE JOŠ ZOVU

OKUPLJANJE EKIPA: Na školskom sportskom igralištu Osnovne škole Eugena Kvaternika u Školskoj ulici u Velikoj Gorici.

Na kraju pozdravljamo Vas odredskim pozdravom:

 

VAŽNE NAPOMENE:   

– Strogo je zabranjeno posjedovanje i/ili konzumiranje alkohola i pušenje.

Sudionike očekuju: Peciva i čaj za doručak, kuhani ručak i sok na pola puta

– Za sve dodatne informacije stojimo vam na raspolaganju:

ALEN KONJEVIĆ – 091/253-00-39, e-mail: alen.konjevic@zg.t-com.hr

JELENA TOJAGA – 091/ 5923-888, e-mail: ioturvg@gmail.com

JELENA PUGELNIK – 091/5727-566