28. veljače – Nacionalni dan znanosti o okolišu

Trenutno pregledavate 28. veljače – Nacionalni dan znanosti o okolišu

Obilježavanjem ovog dana želi se potaknuti ljude da preuzmu odgovornost za očuvanje planeta, a posebice zaštićenih područja. Stoga donosimo devet “zapovijedi” ekoturizma:

1. Poštuj krhkost zemlje. Shvati da, ne pomogneš li njihovom očuvanju, jedinstvena i lijepa odredišta možda neće više postojati za buduće naraštaje.

2. Za sobom ostavi samo otiske stopala. Sa sobom odnesi samo fotografije. Ne piši grafite! Ne ostavljaj smeće! Ne odnosi “suvenire” s historijskih mjesta, nacionalnih i prirodnih parkova.

3. Da bi osmislio svoje putovanje, obavijesti se o zemljopisu, običajima, kulturi područja koje posjećuješ. Slušaj domaće ljude, podržavaj zaštitare.

4. Poštuj privatnost i dostojanstvo drugih. Prije nego fotografiraš ljude, pitaj ih za dopuštenje.

5. Ne kupuj proizvode izrađene od ugroženih biljaka ili životinja (npr. od kornjačevine, životinjske kože, perja i sl.)

6. Uvijek slijedi zacrtane putove. Ne uznemiravaj životinje, ne beri biljke, ne uništavaj njihova prirodna staništa.

7. Obavijesti se o programima koji žele očuvati prirodu i okoliš.

8. Gdje god je moguće hodaj pješice ili koristi javni prijevoz.

9. Podržavaj one hotele, avionske kompanije, odmarališta, brodske kompanije, turističke agencije koji unapređuju štednju energije i zaštitu okoliša, čuvaju kvalitetu vode i zrak

 

Izvod: NP Krka

Mario Dilberović

Moje ime je Mario Dilberović. Rođen sam u Vinkovcima ratne 1993. godine. U izviđačima sam od drugog razreda osnovne škole i sada već mogu reći da je to moj način života, a ne samo hobby.