Betlehemsko svjetlo obasjalo Veliku Goricu

Trenutno pregledavate Betlehemsko svjetlo obasjalo Veliku Goricu
  • Autor objave:

Betlehemsko svjetlo ponovno je porukom mira i svojom toplinom uoći Božića zagrijalo mnoge domove i duše Velikogoričana.

Izaslanstvo Saveza izviđača Hrvatske preuzelo je 10. prosinca Betlehemsko svjetlo mira u Beču i donijelo ga u Hrvatsku. Tog dana u Zagrebu je održana sjednica Sabora Saveza izviđača Hrvatske, a idućeg dana Betlehemsko svjetlo je doneseno na Kaptol, odakle je krenulo na svoj put po Hrvatskoj. Betlehemsko svjetlo, simbol je mira svugdje u svijetu, a misija je izviđača da ova poruke stigne do što većeg broja građana.

Pod motom „Zasadi stablo u nadi za mir“ ovogodišnja središnja svečanost Betlehemskog svjetla održana je u crkvi Pfarrkirche Neuottakring u Beču. Potom su ga predstavnici nacionalnih skautskih organizacija ponijeli svaki u svoju zemlju i nastavili njegovo širenje Svijetom.

Brojni predstavnici izviđačkih udruga iz cijele Hrvatske okupili su se na Europskom trgu, odakle su krenuli prema Katedrali, a svjetlo je, u ime Saveza izviđača, nosila učenica Mia Mikulec i uručila mons. Josipu Kuhtiću, rektoru Zagrebačke katedrale. U ceremoniji primopredaje sudjelovao je i pokrovitelj Betlehemskog svjetla mira, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

image
Foto: Ronald Goršić/Cropix

U Bogoslužnom prostoru Blaženoga Alojzija Stepinca na Kaptolu upaljena je svijeća Betlehemskim svjetlom mira i održano kratko bogoslužje. Istoga dana Betlehemsko svjetlo su članovi Turopoljske udruge skauta “Tur” donijeli u Veliku Goricu, gdje je u večernjim satima predvodilo Povorku svjetla od Turističkog informativnog centra Parkom Plemenite općine turopoljske od Muzeja Turopolja do Crkve Navještenja bl. Djevice Marije, gdje je doneseno župljanima na večernje misno slavlje. Velikogoričani su spremno i željno dočekali Betlehemsko svjetlo i njegovu poruku ljubavi, dobrote i mira već te večeri ponijeli u svoje domove.

Na blagdan svete Lucije, zaštinice Turopolja i Grada Velike Gorice turopoljski su skauti Betlehemsko svjetlo donijeli na Svečanu akademiju povodom Dana Grada, gdje su primili Nagradu Grada Velike Gorice s likom Franje Lučića za iznimna dostignuća u proteklom tridesetgodišnjem razdoblju na području društvenih djelatnosti.

Na Svetu Luciju na večer je Betlehemsko svjetlo doneseno i na Lucijsko izborno spravišće Plemenite opčine turpoljske. Na oba događanja sa željom da uz zagovor svete Lucije osvijetli put svima koji obašaju odgovorne dužnosti kako bi jasno i dobro vidjeli i ostvarivali zacrtane ciljeve za dobro građana.

Poruka mira, dobrote i ljubavi koju nosi Betlehemsko svjetlo iduće je nedjelje, uoći Božića, stigla i do župljana u Pokupskom, Ščitarjevu, Vukovini i Novom Čiču te do župljana župe Blaženog Alojzija Stepinaca i župe Svetih Petra i Pavla u Velikoj Gorici.

Već tradicionalno, na posljednju zornicu prije Badnjaka Betlehemsko svjetlo smo donijeli u Veliku Mlaku, u Župnu crkvu Presveta Srca Isusova. Radosno su ga dočekali župljani i župnik Anđelko Kufrin, a nakon mise mnogi su pripalili svoje svijeće i poruke mira i ljubavi, koje nosi Betlehemsko svjetlo, ponijeli u svoj dom.