Betlehemsko svjetlo podijeljeno s tisućama Velikogoričana

Trenutno pregledavate Betlehemsko svjetlo podijeljeno s tisućama Velikogoričana
  • Autor objave:

Betlehemsko svjetlo ove je godine doneseno u sedam župnih crkvi na području grada Velike Gorice. Zajedno s poletarcima Izviđačkog odreda “Tur” gradonačelnik Dražen Barišić, s Betlehemskim svjetlom u rukama, upalio je četvrtu Adventsku svijeću ispred Muzeja Turopolja, a svjetlo mira zasjalo je i u zgradi Gradske uprave.

Betlehemsko svjetlo, s porukom mira, ljubavi i solidarnosti s potrebitima, upaljeno je u Betlehemu na mjestu Isusova rođenja, na prvu nedjelju Došašća. Na blagdan Svete Lucije doneseno je u Hrvatsku, a  velikogorički izviđači iste su ga večeri donijeli na Lucijsko spravišće na kome je izabran novi župan i brojni novi dužnosnici Plemenite opčine turopoljske. Svjetlo mira u Zagrebu je u nedjelju predano predsjedniku Hrvatskoga Sabora Josipu Leki. On ga je predao mons. Josipu Kuhtiću, rektoru zagrebačke katedrale koji je predvodio misno slavlje, nakon kojega su ga izviđači ponijeli u brojne župe diljem Hrvatske.IMG_4265

IMG_4274

Njihov je bio cilj i zadatak da toplina i poruka Betlehemskog svjetla do Božića dođu do što većeg broja hrvatskih građana. Već tijekom tjedna ono je doneseno u župnu crkvu u Donjoj Lomnici, a potom u nedjelju 21.12.2014. od ranog jutra u više crkvi na širem području grada.

Na jutarnjoj misi u 8:00 sati rado ga je primio župnik Župe Sv. Ivana Krstitelja, Marijan Prepeljanić i brojni župljani u prepunoj crkvi u Novom Čiču. Sat kasnije doneseno je na svetu misu u Župu Navještenja Blažene Djevice Marije te u Župu Sv. Petra i Pavla u Velikoj Gorici. I ove godine velikogorički izviđači podijelili su ga i sa župljanima Župe Sv. Martina Biskupa u Ščitarjevu na misi u 11 sati, a pola sata kasnije radosno je dočekano i od župljana Župe Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini. Misno slavlje predvodio je župni kapelan Tomislav Krajačić.

 

Na četvrtu nedjelju Došašća ispred Muzeja Turopolja upaljena je posljednja svijeća na tradicionalnom adventskom vijencu postavljenom oko korijena starog stoljetnog hrasta. Predvođeni župnikom Norbertom Ivanom Koprivecom izviđači su Betlehemsko svjetlo svečano donijeli iz Župne crkve Navještenja Marijina do Muzeja Turopolja. Tu su ga u 18:00 sati uručili gradonačelniku Draženu Barišiću. On je za pomoć zamolio najmlađe izviđače te su zajednički, prenoseći tako na nju simboliku Betlehemskog svjetla, upalili četvrtu adventsku svijeću. Župnik Koprivec predvodio je molitvu oko adventskog vijenca, a okupljene građane božićnim je pjesmama razveselio zbor odraslih Župe Navještenja Marijina. Gradonačelnik je Betlehemsko svjetlo na kraju programa ponio u zgradu Gradske uprave kako bi, prema želji izviđača, njemu i suradnicima uz zaštitu Svete Lucije bilo od pomoći u vođenju našeg grada.

Posebno je svečano ove godine bilo u Velikoj Mlaki, gdje je stotinjak župljana radosno i spremno, sa svijećama u rukama, dočekalo Betlehemsko svjetlo u prekrasnoj drvenoj kapeli Sv. Barbare. Župnik Anđelko Kufrin odlično je obavio posao informiranja i animiranja župljana, tako da je bilo vrlo ugodno doživjeti više desetina ljudi kako strpljivo čekaju da upalimo njihovu svijeću na plamenu Betlehemskog svjetla.

Na Badnjak Betlehemsko svjetlo je, već tradicionalno, doneseno na svečanu misu za djecu (dječju polnoćku) u 19 sati u Župnu crkvu Blaženog Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici. Očekujući ga župnik Josip Ružman primio ga je posebno svečano, a svojim je župljanima omogućio da na njegovom plamenu upale svijeću i toplinu s porukom Betlehemskog svjetla na Badnju večer ponesu u svoj dom.

Tako su velikogorički izviđači, članovi Izviđačkog odreda “Tur” ispunili svoj plan i podijelili poruku ljubavi Betlehemskog svjetla s tisućama sugrađana, kojima su poželjeli sretan i blagoslovljen Božić.

SVE FOTOGRAFIJE POTRAŽITE U GALERIJI FOTOGRAFIJA

Ispričavam vam se iskreno što fotografije nisu bile u Galeriji na Božić, kako sam obećao, ali ne želeći dati prednost niti ikoga uskratiti, nisam želio podići dio fotografija dok nisam dobio sve, odnosno iz svih crkvi i mjesta gdje smo ove godine donijeli Betlehemsko svjetlo. Svakako smo mogli brži u prikupljanju fotografija, no to prepuštam svakome od nas na dušu!