Nagrada Grada povodom 20 godina Odreda

Trenutno pregledavate Nagrada Grada povodom 20 godina Odreda
  • Autor objave:

Dragi prijatelji, članovi Izviđačkog odreda „Tur“,

Nagradu Grada koja mi je dodijeljena povodom Dana grada Velike Gorice smatram nagradom svima Nama, dakle svima Vama koji ste uz mene već godinama, bez kojih našeg Odreda ne bi bilo i bez kojih sav moj i naš trude ne bi imao nikakvog smisla. Na istom moram zahvaliti, pa zbog toga ovu nagradu i posvećujem dvjema osobama koje su uvelike odredile i usmjerile moj život prema onome što danas imamo i za što smo dobili Nagradu grada: mojoj majci Zdenki i Tihomiru Tomašiću – Tihici, koji na žalost više nisu s nama.

Prepoznavši kvalitetu preventivnog, odgojnog, kreativnog i zabavnog rada s djecom na svečanoj akademiji povodom Dana Grada Velike Gorice, kao osnivaču i dugogodišnjem predsjedniku – starješini Odreda, uručena mi je Nagrada grada s likom Nikole Škrlca Lomničkog. Prijedlog za nagradu podnijela je gospođa Sanda Puljiz, ravnateljica Centra za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, na čemu joj od srca Hvala!

Nagrada Grada Velike Gorice s likom Nikole Škrlca Lomničkog dodjeljuje se za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem ili višegodišnjem razdoblju za doprinos razvitku demokratskih političkih institucija, aktivnog građanstva, lokalne i mjesne samouprave i političke kulture.

U obrazloženju nagrade stoji:

„Alen Konjević rođen je 02.12.1971. godine. Završio je osnovnu školu u Velikoj Gorici, a srednju tehničku školu (Srednjoškolski centar „Nikola Tesla“) u Zagrebu. S prijateljima 1992. godine osniva Izviđački odred „Tur“ – udrugu za djecu i mlade kroz koju je u proteklih 20 godina bilo uključeno više od 1.000 građana Velike Gorice, uglavnom djece i mladih. Izviđački odred „Tur“ danas je jedina izviđačka udruga na području Grada Velike Gorice i pod njegovim vodstvom utjecala je na odgoj i educirala je brojne generacije djece i mladih. Izgradnjom njihove osobnosti, karaktera, duhovnosti te etičkih i moralnih vrijednosti ti mladi ljudi i sami prenose usvojene vrijednosti na nove generacije Velikogoričana. Kao aktivan sudionik javnog i društvenog života u Gradu Velikoj Gorici, osjeća odgovornost prema lokalnoj zajednici i stoga velikogoričke izviđače uključuje u brojne tradicijske, kulturne, sportske i druge društvene aktivnosti na području Grada. Izviđači tako gotovo redovito sudjeluju, ili su suorganizatori dijela aktivnosti u okviru programa obilježavanja Svjetskog dana pješačenja, kasnije Međunarodnog dana mobilnosti u Velikoj Gorici, u okviru manifestacije Turopoljsko Jurjevo priređuju i pale Jurjevski krijes u Velikoj Gorici, svake godine uoči blagdana Božića u župne crkve na području Grada donose Betlehemsko svjetlo s porukom mira, ljubavi i tolerancije među ljudima, uključuju se i u Turopoljsku trku, Jesenski kros, Akciju „Velika Gorica prijatelj djece“ i Turopoljski fašnik. Djelujući kao odgovorna osoba, tijekom ljetnih i zimskih školskih praznika s Izviđačkim odredom „Tur“ od 1994. godine redovito organizira i uključuje velikogoričke izviđače u višednevne aktivnosti organiziranog boravka u prirodi, tijekom kojih djeca i mladi razvijaju socijalne i komunikacijske vještine, toleranciju, odgovornost prema drugima i preuzetoj obvezi, osobnu odgovornost za zdravlje, higijenu i zdravu prehranu, a uz to stječu nova znanja i vještine te razvijaju svoje motoričke sposobnosti kroz rad s alatom i sudjelovanjem u zabavnim, sportskim i drugim natjecateljskim aktivnostima. U želji da se dostojno obilježi 20 godina postojanja i rada s djecom i mladima Izviđačkog odreda „Tur“ i 55 godina kontinuiranog djelovanja izviđačkog pokreta u Velikoj Gorici, inicira i u suradnji sa sadašnjim i nekadašnjim velikogoričkim izviđačima u jesen 2012. godine uspješno provodi akciju nazvanu „Nitko da ne dođe, do prijatelj drag“ želeći na taj način pokazati snagu lokalne zajednice i mogućnost suradnje u njoj aktivnih udruga i ustanova. Akcija je posvećena Tihomiru Tomašiću, hrvatskom branitelju, Velikogoričaninu i izviđaču, pogubljenom od ruke agresora u Domovinskom ratu na Ovčari u Vukovaru.“

Iz obrazloženja nagrade očito je da se ona odnosi na rad Izviđačkog odreda „Tur“ i stoga s punim pravom smatram da je zaslužujemo svi mi koji Odred činimo!

Hvala Vam od srca što sam doživio ovako značajan trenutak!

Vaš

Alen Konjević