Betlehemsko svjetlo u povorci povodom Dana grada

Trenutno pregledavate Betlehemsko svjetlo u povorci povodom Dana grada
  • Autor objave:

Članovi Turopoljske udruge skauta “TUR” donijeli su Betlehemsko svjetlo u Veliku Goricu na Svetu Luciju, kada se slavi Dan grada. 

Betlehemsko svjetlo su hrvatski izviđači donijeli sa središnje svečanosti u Beču dan ranije, a u nedjelju 13. prosinca u nazočnosti Josipa Leke, predsjednika Hrvatskog Sabora, preuzeo ga je i blagoslovio u Zagrebačkoj katedrali mons. Juraj Batelja, rektor katedrale. Betlehemsko svjetlo je tada rukama izviđača i skauta iz raznih krajeva Hrvatske krenulo na put prema brojnim biskupijama i župama, pa tako u Veliku Goricu.

a pot (4)

a pot (1)

Tamo su ga ponijeli članovi Turopoljske udruge skauta “TUR”. Svjetlo mira najprije su uručili predstavnicima Plemenite opčine turopoljske koji su se okupili u Gradu Lukavcu na redovitom Lucijskom spravišču. Plemenita opčina turopoljska zahvalila je Turopoljskoj udruzi skauta na dugogodišnjoj suradnji, a zahvalnicu je predsjedniku udruge Alenu Konjeviću uručio Mihael pl. Pavišić, župan POT-a.a pot (7)

Istoga dana, pred večer uz Betlehemsko svjetlo upaljena je treća Adventska svijeća ispred Muzeja Turopolja. U pratnji malene članice Turopoljske udruge skauta svijeću je upalio predsjednik Gradskog vijeća Tomo Vidović. Svečanost je predvodio vlč. Ivan Norbert Koprivec, župnik velikogoričke župe Navještenja Blažene Djevice Marije.

b muzej (20)

b muzej (7)

b muzej (13)

b muzej (14)

Ispred  Muzeja okupilo se mnoštvo građana i udruga koji su s lampionima u rukama krenuli u Povorci svjetlosti, organiziranoj povodom 20. rođendana Grada Velike Gorice, do Trga Stjepana Radića gdje je upaljena treća svijeća i na drugom gradskom Adventskom vijencu. Upalio ju je u Betlehemsko svjetlo gradonačelnik Dražen Barišić. Povorku su predvodili Turopoljski banderij i Turopoljski skauti.

c povorka (4)

d trg (1)

d trg (4)

Program na Trgu Stjepana Radića nastavljen je koncertom Prljavog kazališta, povodom 20. obljetnice Grada Velike Gorice.

Betlehemsko svjetlo će do Badnjaka biti doneseno u osam župnih crkvi na području grada. Raspored misa na koje će biti doneseno potražite u sljedećem članku.

e koncert (3)

e koncert (2)