Druga akcija Tihici u spomen okupila dvjestotinjak sudionika

Trenutno pregledavate Druga akcija Tihici u spomen okupila dvjestotinjak sudionika
  • Autor objave:

“Nitko da ne dođe do prijatelj drag” naziv je akcije kojom je izviđački odred Tur obilježio 20 godina djelovanja. Ove je godine organizirana drugi put za redom, a čime se IO Tur uključio u obilježavanje Dječjeg tjedna Grada Velike Gorice. Na ovogodišnju akciju, osim izviđača iz brojnih prijateljskih odreda, pozvani su i učenici svih osnovnih škola na području grada Velike Gorice.

Pozivu organizatora “Nitko da ne dođe do prijatelj drag” odazvalo se četrdesetak učenika iz triju škola (OŠ Ščitarjevo, OŠ Eugena Kvaternika i OŠ Eugena Kumičića) te oko 120 izviđača iz Duge Rese, Karlovca, Osijeka, Samobora, Zagreba i Velike Gorice. Pribrojimo li njima i oko 50 osoba uključenih u organizaciju i provedbu ovogodišnje akcije, broj sudionika penje se na više od 200 osoba!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Osim papirnatih zahvalnica, koje smo uručili ili ćemo ovih dana uručiti sudionicima i partnerima, ne možemo više nego im ovako javno izreći veliko i iskreno HVALA OD SRCA!

Najveću zahvalnost iskazujemo vrijednim kontrolorima koji su dočekali i ispratili 15 natjecateljskih ekipa te su se potrudili da im igra i natjecanje na njihovim kontrolnim točkama bude zanimljivo i ostane u lijepom sjećanju. Spomenut ćemo malo kasnije i njihova imena. Veliko HVALA i svim našim partnerima u provedbi akcije, brojnim udrugama i ustanovama u gradu Velikoj Gorici koji su i ove godine prihvatili naš poziv te su se uključili u provedbu akcije.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vatrogasci DVD-a VG sudionicima su organizirali posebno zanimljivo natjecanje u prenošenju kante vode na dvjema letvama, a potom gađanje limenke mlazom vode iz “blentače”. Kod Muzeja Turopolja trebalo je u što kraćem vremenu pronaći zakopani drevni novčić, a potom pronaći sakrivene špagice u parku i zavezati različite izviđačke čvorove. Trebalo je saznati da je Milenijski križ u Velikoj Gorici podignut 2000. godine povodom ulaska u novi milenij, a izgraditi ga je dao monsinjor Josip Frkin, župnik Župe Navještenja Bl. Djevice Marije.

C2 (5)

 Iz natpisa na spomen ploči ispred reciklažnog dvorišta saznali smo da su 22. rujna 1991. u napadu zrakoplova JNA na Sajmište u Kurilovcuna tom mjestu poginuli Neven Veselić i Vladimir Stepanić. Na reciklažnom dvorištu zadatak je bio u što kraćem vremenu razvrstati osam različitih reciklažnih sirovina u prave kontejnere. Izviđači su brzinski trebali doći do SRC Udarnik, gdje ih je čekalo natjecanje u podizanju šatora, a potom igra “odbojke” u četvero, uz pomoć cerada. Tu smo ručali odličan bologneze saft s tijestom i popili sok, te se potom smireno zaputili u minsko polje. Naravno, riječ je o orijentacijskoj vježbi pronalaženja skrivenih točki uz pomoć kompasa.

G (3)

 U nastavku puta dočekale su nas dvije blizanke. Jedna je lagala apsolutno sve, a druga govorila istinu i samo istinu. Trebali smo iz njih izvući koji je put pravi. Neki su uspjeli, a neki ipak nisu. Oni su malo više prošetali, no svi smo u konačnici posjetili spomenik Kurilovčanima koji su kao branitelji Hrvatske poginuli u Domovinskom ratu i odali im počast, dok smo u Lomničkoj ulici ekipno skijali po travi i potom skupljenim loptama morali pogoditi košaru.

L (2)

 Vidjeli smo kuću u kojoj je odrastao Tihomir Tomašić – Tihica, kome je posvećena akcija, a potom smo u Kolarevom naselju pikulama morali izbiti pikulu iz jamice. Nekima je to uspjelo iz prve, druge ili treće, a nekima nije uopće! Potom su nam članovi udruge USPON omogućili da iz invalidskih kolica bacimo disk ili koplje te da osjetimo koliko je to teško, odnosno kako je osobama s invaliditetom baviti se sportom.

N (2)

 U prostorima Folklornog ansambla Turopolje dočekali su nas ljubazni domaćini koji su nam predstavili od ćega se sastoji ženska, a od čega muška narodna nošnja koju su u prošlosti nosi Turopoljci, a potom su nam pomogli da sami izradimo podgutnicu (preteću kravate!) koju smo kao suvenir i spomen na ovogodišnju akciju ponijeli kući.

O (9)

Na žalost, nisu sve ekipe uspjele odigrati sve ponuđene igre. U tome nas je spriječila kiša pred sam kraj akcije. Zbog toga smo prekinuli natjecanje i okupili smo se u prostorima FA Tropolje gdje smo proglasili pobjednike, pozdravili se i zaputili kući!

R (1)

Evo i rezultata ovogodišnjeg natjecanja, uz napomenu da nismo vrednovali rezultate bacanja diska/koplja i pikulanja koje zbog kiše nisu uspjele odraditi sve ekipe:

Konačni rezultati

Akcija “Nitko da ne dođe do prijatelj drag” organizirana je i provedena 12. listopada 2013. u Dječjem tjednu Grada Velike Gorice, čija središnja tema ove godine upućuje na uočavanje problema i aktivnosti usmjerene dokidanju socijalne isključenosti djece i mladih, uvjetovane socijalnom razlikama.

Igru i kretanje ulicama grada Velike Gorice, a što čini osnovu programa i neke su od osnovnih metoda rada izviđača, pružile su nam mogućnost da izviđače predstavimo kao aktivnog subjekta u suzbijanju socijalne isključenosti djece, a sudionicima akcije omogućili smo da upoznaju nepoznate im dijelove grada Velike Gorice te da otkriju kako igra može biti zabavna i bez skupih igračaka.

H (2)

Uz to, vjerujemo da smo uspješnom organizacijom akcije već drugu godinu za redom, u suradnji s partnerima i Gradom Velika Gorica, sugrađanima i posjetiteljima grada (sudionicima akcije) ukazati na snagu lokalne zajednice, povezanost udruga i institucija, njihovu želju i spremnost za suradnju te mogućnost zajedničkog djelovanja u lokalnoj zajednici.

Drago nam je što od mnogih dobivamo povratne informacije da vam je bilo lijepo, da ste oduševljeni idejom i igrama, te da će te nam rado doći ponovno! Dapače, učenici iz Ščitarjeva iskazali su interes da u njihovom mjestu organiziramo patrolu izviđača, a čemu ćemo svakako nastojati udovoljiti.

Lijepo Vas pozdravljamo do iduće godine našim pozdravom:

“Čast svakome – Tur nikome!”

S

I na kraju …

HVALA … 

… Gradu Velikoj Gorici koji je prihvatio pokroviteljstvo nad ovogodišnjom akcijom i financijski pomogao njenu provedbu, Sportsko rekreacijskom centru Udarnik u Kurilovcu koji nam je omogućio organizaciju ručka za sve sudionike, Osnovnoj školi Eugena Kumičića čiju smo kuhinju i kuharice iskoristili za pripremu objeda, Osnovnoj školi Eugena Kvaternika na čijem smo se sportskom igralištu okupili, Muzeju Turopolja koji je otvorio vrata našim gostima izviđačima kako bi razgledali stalni postav Muzeja, McDonaldsu Velika Gorica koji je donirao sok za sve sudionike, stričeku Anti i teti Davorki koji su nam poklonili brdo mandarina da se počastimo (a u čemu nas je na žalost onemogućila kiša!), stričeku Tomislavu Miličeviću koji nam je poklonio metre trake i brdo perlica kako bi izradili podgutnice koje su nam ostale kao suvenir na ovogodišnju akciju, Folklornom ansamblu Turopolje koji nas je ugostio u svojim prostorima, a gdje smo zbog kiše zatvorili akciju, što su nam članovi FA Turopolje predstavili turopoljsku narodnu nošnju i pomogli u ukrašavanju podgutnica, Udruzi USPON, odnosno Darku, Renati, Marku i Petru koji su nam omogućili da se barem na trenutak stavimo u poziciju osoba s invaliditetom, Udruzi veterana Domovinskog rata Velika Gorica koji su… sudionike VG Čistoći koja nam je dopustila da se igramo i na reciklažnom dvorištu, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Velika Gorica koje je okupilo svoje članove kako bi nam i ove godine organizirali super zabavnu i izazovnu igru!

Hvala i velikogoričkoj polici koja nas je pratila i nadzirala tijekom akcije. 

Hvala našim sadašnjim i nekad aktivnim izviđačima: Jeleni, Davorki i Megi na igrama kod muzeja, Nikši, Saši i Dorianu na reciklažnom dvorištu, Žiletu i Žari na podizanju šatora, Bečaru i Nives na odbojci s ceradama, Kreši i Brankici na minskom polju, blizankama Tei i Klari (lažljivoj i istinoljubivoj sestri!), Hansu i Lidiji na skijaškom poligonu, Bruni i Oliveru na pikulanju, Jasnici, Tajani i Leonu na bacanju diska i koplja te Jasni, Snježani i Kseniji na izradi podgutnice u prostorima FA Turopolje.                  

Hvala teti Ivanki u kuhinji, Davorki, Dajani, Janji, Mari, Sandri i Milani koje su pomagale od kuhinje do posluge i po kontrolkama! Hvala i našim predvodnicima i starijim izviđačima (Luciji, Melani i Emmi) koji su preuzeli brigu o poletarcima dok smo mi stariji bili angažirani na provedbi akcije. I recimo na kraju da su akciju u organizacijskom i koordinacijskom dijelu na svojim leđima iznijeli Mario, dvije Jelene i Alen, no uvijek kad brojimo prisutne zaboravimo prebrojati sebe same, pa tako i ovoga puta 🙂

FOTOGRAFIJE ćemo pomalo dizati na portal, kako ih dobijemo od ekipa koje su sudjelovale.

Sve pristigle fotke potražite u GALERIJI FOTOGRAFIJA