Dječja igrališta su sve praznija, a djeca sve deblja!

You are currently viewing Dječja igrališta su sve praznija, a djeca sve deblja!
  • Autor objave:

Dolaskom jeseni i zimskih dana djeca sve više vremena provode ispred računala i TV ekrana. Dječja su igrališta sve praznija, no ne samo tijekom zime. Istraživanja Kineziološkog fakulteta pokazuju kako je zbog toga sve veći broj pretile djece.

Overweight boy measuring waist with tape measure

Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu alarmira roditelje te poziva na odlučnu akciju kako bismo promijenili budućnost naše djece već danas. U svega nekoliko koraka možemo promijeniti njihove navike te im osigurati zdraviju budućnost. Promijenimo sliku praznih igrališta diljem Hrvatske, poruka je koja stiže s Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

brvbb

Broj djece s prekomjernom tjelesnom masom, kao i one pretile neprestano raste. Tjelesna aktivnost i pravilna prehrana su dva osnovna načina koja na to mogu utjecati, a obzirom da je u razvojno doba potreban poseban oprez pri provođenju dijeta, tjelesna aktivnost ostaje najbolja mjera prevencije, ali i terapije pretilosti. Nastavni satovi tjelesnog i zdravstvenog odgoja su neophodni, ali nisu dovoljni pa je od najranije dobi potrebno stvarati naviku tjelesnog vježbanja koja mora postati uvriježena u svijesti djeteta kao i održavanje svakodnevne higijene. To je moguće kroz različite sportske programe, univerzalne sportske škole, sportske klubove i organizirano vježbanje.

dsc00209

“U vrijeme zime kad su aktivnosti na otvorenom teže provedive čak je i “exergaming” tj. igranje računalnih igri koje uključuju tjelesnu aktivnost dobar način potrošnje energije kako je i pokazano u našem nedavno objavljenom istraživanju, iako po mojem mišljenju to treba biti samo nadopuna, a nikako jedini oblik aktivnosti!” – izjavila je doktorica Lana Ružić, profesorica Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i dodala: “Kineziološki fakultet osim gore navedenih vođenih aktivnosti preporuča i dodatne neorganizirane oblike aktivnosti koje će poboljšati zdravlje djece, poput odlaska s djecom u prirodu, na izletišta, u planine ili adrenalinske parkove.”

rio-tinto-perth-australian-naturescape-natural-playground-playscape9

“Igra u parkovima tijekom tjedna, na školskim sportskim igralištima, vožnja biciklom, rolama i pješačenje do škole također su jedan od oblika aktivnog odrastanja djece, koji treba poticati. Dodatnim tjelesnim aktivnostima osiguravamo zdraviju budućnost novim generacijama, koje su tehnološkim razvojem brzo promijenjene iz donedavno aktivnih u vrlo sjedilačke mlade populacije.”- pojašnjava doktorica Ružić.

Prenosimo s portrala www.roditelji.hr