Igrali smo se zdravo i upoznali bolest – dijabetes

Trenutno pregledavate Igrali smo se zdravo i upoznali bolest – dijabetes
  • Autor objave:

Povodom Svjetskog dana zdravlja sudjelovali smo na akciji “Igrajmo se zdravo” u Zagrebu.

Drugi vikend u travnju proveli smo u Zagrebu na tradicionalnoj akciji “Igrajmo se zdravo”, organiziranoj 23. put za redom. Povod je obilježavanje Svjetskog dana zdravlja, a ove su nas godine domaćini upoznali s dijabetesom, odnosno šećernom bolešću.

Organizator ove akcije je Izviđački odred “Savski gaj”, a nas se ove godine u Remetinec zaputilo četrdesttroje. I ovoga puta bili smo najbrojniji. Vrijeme baš nije djelovalo obečavajuće. Rosulja nas je dočekala te nakon otvaranja akcije ispratila na stazu, no tijekom kretanja cijelo je vrijeme bilo suho i ugodno.

isz (1)

Na samom otvaranju akcije saznali smo o dijabetesu više nego smo do tada znali. Čuli smo da od ove bolesti mogu oboljeti i djeca. Saznali smo što uzrokuje ovu bolest i kako se liječi, odnosno ublažavaju njene posljedice … zdravom prehranom i općenito zdravim načinom života, kretanjem i vježbanjem. Zato smo i akciju započeli vježbanjem.

isz (14)

isz (11)

Predzadatak je bio donijeti zasađenu mahunarku. Svaka je ekipa donijela svoju biljčicu, pa tako i mi nekoliko njih. Svaka je ekipa krenula na drugu stranu, pa smo se tako i mi podijelili. Dvije ekipe krenule su prema savskim mostovima, a tri prema Areni. Na svakoj kontrolnoj stanici naučili smo nešto novo o gradu Zagrebu ili smo se poigrali, pokazali koliko smo vješti u skautskim vještinama i naučili kako se pruža prva pomoć ozljeđenoj osobi.

isz (19)

Vezali smo skautske čvorove, mahali signalizaciju zastavicama, radili kompas na vodi, podizali neobičan šator “saharu”, upoznali i nacrtali  sunčani sat u rasadniku “Zrinjevca” i Napoleonov granični kamen na Savi. Po savskom nasipu pored nas je protrčala velika skupina maratonaca, koji su kao i mi toga dana živjeli zdravo, krećući se, a naš je zadatak bio i svladati simpatični poligon s preprekama.

isz (28)

isz (33)

isz (49)

isz (52)

Na kraju smo naučili Moćkovu igru, poigrali smo se malo i sami čekajući završetak akcije, a sami smo izradili i suvenir na ovogodišnju akciju. Na njenom zatvaranju opet nas je oprala kiša i tako ispratila kući na isti način kao što nas je i dočekala. Sva je sreća da je dan bio ugodan, niti hladan, niti topao, bez kiše, ali i bez sunca. Varljivo je je proljeće.

 

 

 

 

isz (57)

isz (79)