Drugi Festival vještina za život održan je u Velikoj Gorici

Trenutno pregledavate Drugi Festival vještina za život održan je u Velikoj Gorici
  • Autor objave:

Festival vještina u Parku dr. Franje Tuđmana privukao je pažnju više stotina građana.

U samo dva tjedna izviđači su u Velikoj Gorici priredili dva velika i javnosti otvorena događanja. Nakon 14. Zborovanja izviđača na kojem ih se okupilo tisuću iz cijele Hrvatske, u subotu 3. lipnja, usporedno s VG Festom te Danom otvorenih vrata JVP Velika Gorica i Fire Combat natjecanjem “Memorijal Ivana Galekovića Galea”, u središnjem gradskom parku održan je 2. Festival vještina za život – Putokaz za bolji svijet. Uz potporu i suorganizaciju Ravnateljstva Civilne zaštite MUP-a RH, Grada Velike Gorice i Turističke zajednice grada, organizator Festivala vještina za život bio je Savez izviđača Hrvatske, a izvršni organizator Turopoljska udruga skauta “Tur” uz pomoć brojnih volontera, izviđača iz drugih izviđačkih udruga.

Na ovom Festivalu, javnosti su svoje programe i aktivnosti koje potiču i razvijaju samostalnost, snalažljivost, životno važne vještine i samopouzdanje za primjenu usvojenih znanja i stečenih vještina, uz izviđače predstavili predstavnici Područnog ureda Civilne zaštite Zagreb i Sektora za smanjenje rizika od katastrofa Ravnateljstva civilne zaštite MUP-a RH, koji su djecu i građane, uz makete i modele djelovanja, poučili što je potres, kako djeluje i kakve posljedice ostavlja, odnosno kako treba postupiti u slučaju potresa, poplave i katastrofa.

Djelatnice i volonterke Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica djecu su poučile kako pružiti prvu pomoć unesrećenoj osobi bez svijesti ili rada srca. Brojni mališani, ali i mladi ljudi, koji će ovom vještinom morati ovladati kao budući vozači, iskoristili su priliku isprobati davanje umjetnog disanja i masaže srca na lutki, dok su tehniku postavljanja unesrećene osobe bez svijesti u bočni položaj isprobavali međusobno.

Pažnju mladih privukli su i aktivisti Hrvatske gorske službe spašavanja – Stanice Zagreb koji su im prenijeli svoja iskustva u spašavanju unesrećenih u teško pristupačnim područjima i situacijama koje traže izuzetnu brzinu, kondiciju i vještinu. Djeca su i sama pokušala izvlačiti unesrećenog te su upoznali opremu koju HGSS-ovci koriste pri intervencijama.

Zanimljive prezentacije i radionice za djecu priredile su i Geocaching Hrvatska koji je djeci omogućio potragu za skrivenim predmetima, Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica najavio je i pozvao djecu na besplatne ljetne radionice, predstavile su se i članice Hrvatske zajednice tehničke kulture: Hrvatski radioamaterski savez koji je prezentirao rad sa uređajima za komunikaciju na daljinu, dok su na radionici Hrvatskog astronautičkog i raketnog saveza djeca imala priliku izraditi i lansirati vlastitu raketu.

Izvršni organizatori Festivala vještina za život zadovoljni su posječenošću radionica i interesom Velikogoričana, iako žale što Festival zbog očekivane kiše nije održan istodobno sa Zborovanjem izviđača Hrvatske u Velikoj Gorici, 20. svibnja, kada bi broj sudionika bio još veći. Zahvalnost za pomoć u provedbi Festivala iskazuju Općini Orle i DVD-u Ribnica, kao i svim suorganizatorima i partnerima. Također, zahvalni su svim udrugama koje su uključivanjem svojih članova u pripremu i u programske aktivnosti podržali provedbu drugog Festivala vještina za život.

OVER AND OUT !