Ekološka šatorijada izviđača u Sisku

Trenutno pregledavate Ekološka šatorijada izviđača u Sisku
  • Autor objave:

Turovci su spremno prihvatili ekološki izazov čišćenja prirode i obalu rijeke Save u Sisku.

Članovi Turopoljske udruge skauta “Tur” iskoristili su produženi vikend 22. i 23. lipnja 2019. za radni boravak na ekološkoj šatorijadi u Sisku. To je naš prilog projektu koji Savez izviđača Hrvatske provodi uz financijsku potporu Zaklade Hrvatska za djecu projektu “Osnažimo ih” te pomoći novoosnovanom Odredu izviđača Tri rijeke – Sisak kroz projekt Grad Sisak – prijatelj izviđača.

Kroz potonji su izviđači u Sisku od grada na korištenje dobili javnu površinu na kojoj će urediti izviđački park s učionicom u prirodi. Ona je do tada bila zaraštena te ju je trebalo raskrčiti i kultivirati. Na istoj će u doglednoj budućnosti biti postavljene klupe i stolovi, kao dio učionice u prirodi, uz pomoć Grada uređena komunalna infrastruktura, a izviđači će isplanirati zemljište tako da na njemu u budućnosti mogu postaviti šatore i organizirati izviđačka logorovanja za domaće i izviđače/sakute iz europskih zemalja.

Teren se nalazi u neposrednoj blizini rijeke Save, u naselju Galdovu, od koje ga dijeli samo šumica, a kako se na istom planira uređenje učionice u prirodi za potrebe izviđača i učenika osnovnih škola iz Siska, s ciljem proučavanja prirode: flore, faune i voda, važno je bilo volonterskom ekološkom akcijom očisti i šumicu te lijevu obalu rijeke Save na tom dijelu toka, od Brodoluke Galdovo nizvodno u duljini oko kilometar.

Uz dvije ekološke aktivnosti: čišćenja i krčanja javne zelene površine u cilju naknadnog uređenja izviđačkog parka te čišćenja obale rijeke Save u Sisku, koja je provedena u okviru kampanje “Od izvora do mora” koju provodi i podupire Coca Cola u Hrvatskoj, izviđači su podigli svoje šatore u kojima su prenoćili i javnosti prezentirali izviđački program i sadržaje atraktivne mladima. Na večer su zapalili izviđačku vatru te uz pjesmu i zabavu, koju je nažalost omela kiša, ispekli su kobasice, a tijekom dana skuhali odličan izviđački grah u kotliću.

Eko-šatorijada je u Sisku okupila izviđače iz Siska i njihove roditelje te izviđače iz Velike Gorice i Novske.

Temeljem Sporazuma između Grada Siska i Saveza izviđača Hrvatske, kojim je Sisak postao Grad prijatelj izviđača, izviđači su uredili dio gradskog zemljišta u Galdovu gdje će u budućnosti urediti izviđački park s učionicom u prirodi i kamp terene za izviđače.

Kroz projekt “Od izvora do mora” izviđači su odradili ekološku akciju čišćenja obale rijeke Save u Galdovu te su prikupili veću količinu otpada koju je komunalna tvrtka GOS ekološki zbrinula. Ostalo je tamo pokošene trave, koja nije bila obuhvaćena ekološkom akcijom nego je bila naš doprinos poboljšanju stanja i ljepšem izgledu ORA-e, na korist svih korisnika. No, kad napraviš nešto korisno i dobro, umjesto “hvala” dobiješ špotanciju što pokošenu travu nisi uklonio, već si je ostavio u prirodi, na jednoj hrpi. Očito bi bolje bilo da smo je ostavili nepokošenu, a objekte u ORA-i zaraštene dračem.

Unatoč lošem vremenu s kišom i tučom, Turovci su prenoćili pod šatorima na prostoru bivše ORA-e te su pokazali da ih ni loše vrijeme ne može uplašiti niti pokvariti njihove planove. Eko-šatorijadu izviđača podržao je i potpomogao Grad Sisak i Gradsko društvo Crvenog križa Sisak, a ruku suradnje pružio im je i konjički klub Kas iz Galdova.

btr