Glasnije – opasnije

Trenutno pregledavate Glasnije – opasnije

Današnji svijet pun je zvukova, od kojih većina čini buku. Buka nas uglavnom ne ometa u svakodnevnom životu, a kada nas ometa svjesno ju pokušavamo ukloniti. Buci se uvelike pripisuje porast broja osoba s oštedenjem sluha u svijetu od 120 milijuna u 1995. godini na 250 milijuna u 2004. godini. To je zato što smo buci izloženi na radnom mjestu, u okolini koja nije radna i u slobodno vrijeme (u vrijeme rekreacije). Tako izbjegavamo građevinske strojeve, ali što je sa svjesnim ulaskom u buku poput glasnih kafića, noćnih kluba ili pak naših “osobnih uređaja za reprodukciju zvuka” ili ti ga MP3 playera i mobitela? Koliko često i koliko dugo slušamo muziku putem tih uređaja?

Uho je nevjerojatan biomehanizam, koji djeluje kao najsofisticiraniji i izuzetno fino ugođen instrument. Uho može zamijetiti ogroman raspon jačine zvukova. U usporedbi s okom, najtiši zvuk koji uho može zamijetiti odgovara zamjećivanju upaljene šibice u mrklom mraku na udaljenosti od 100 metara, a najglasnije što uho može podnijeti odgovara gledanju izravno u Sunce.

Glasna glazba smatra se najvećom prijetnjom zdravlju slušanja kod mladih. Na primjer, prije pojave prvih iPod uređaja 2001. godine, u SAD-u se oštedenje sluha javljalo kod 15.5% osoba u dobi između 12 i 19 godina. U samo četiri godine prodaje iPod uređaja (do 2005. godine), taj je broj porastao na 19,5%. Prosječna razina jakosti slušane glazbe je 83 dB, a može dosedi i 125 dB. Dakle, prosječan korisnik iPod-a redovito opterećuje uši zvukom snage jednake buci kosilice na blizini od jednog metra.

portal

Mijenjanje svijesti o buci znači prihvadanje tri činjenice:
1.Buka može biti opasna po zdravlje sluha!
2.Glasna glazba jedan je od najraširenijih oblika opteredenja sluha i velika opasnost za njegovo zdravlje!
3.Oštedenje sluha izazvano glasnom glazbom može se spriječiti!

SOS – stišaj, odmakni se od izvora zvuka,  slušanje glazbe ograniči na sat vremena. Stručnjaci često govore o pravilu 60/60 odnosno slušanje glazbe na 60% od ukupne jačine te 60 minutno korištenje MP3 playera, a nakon toga ODMOR.

 

Mario Dilberović

Moje ime je Mario Dilberović. Rođen sam u Vinkovcima ratne 1993. godine. U izviđačima sam od drugog razreda osnovne škole i sada već mogu reći da je to moj način života, a ne samo hobby.