I. – Logorovanje je počelo!

Trenutno pregledavate I. – Logorovanje je počelo!
  • Autor objave:

Koliko smo prošlo ljeto kisnuli, toliko nas ove godine prži sunce! Teško je izdržati na 38 celzijevih stupnjeva, ali zato je tu Korana!Kako bismo popravili dojam od prošle godine, odlučili smo i ovoga ljeta odredsko logorovanje provesti u Donjem Velemeriću u Općini Barilović, kod Karlovca. Ove godine logorujemo sami, bez prijatelja iz drugih izviđačkih odreda, no u tome ćemo lako uspjeti s obzirom da su svoje sudjelovanje najavila 44 člana odreda, od kojih će neki s nama na logorovanju biti samo dio vremena.

b (1)

b (2)

Nakon cjelodnevne nabave prehrambenih namirnica po najpovoljnijim cijenama i utovara opreme, konačari su se s kombijem i čak pet automobila u Velemerić zaputili već u petak, 17.07.2015. Dan kasnije podignuli smo jedanaest šatora i u njih postavili ležaljke, kako bi najmlađe članove, po koje smo se vratili u nedjelju, poštedjeli najzahtjevnijeg dijela posla.

Roditelji su nam u nedjelju ujutro pomogli utovariti opremu i hranu u autobus, te smo se oprostili na 13 dana i zaputili u naš mali šumski raj. Prema temperaturi koja nas je već u 9 sati dočekala u Velemeriću rekli bi prije “pakao”! Zato smo pojeli sendviče, na brzinu sastavili police i zaputili se na kupanje u Korani. Tu smo ostali do na večer, dok su brđani i istraživači nastavili s radovima u logorskom krugu.

c (3)

c (6)

Napravili su sušilo za naše vlažne ručnike i odjeću, konstrukciju za pranje posuđa, rastegnuli instalacije za vodu, postavili platformu za tuširanje, sjenilo iznad stolova za objedovanje, a do srijede je postavljena i ulazna “kapija” s rampom, kako bi u logorskom krugu bilo što manje automobila.

a (10)

Logorovanje smo započeli s kolačima. Već prvu večer smo proslavili Vedranin rođendan!

a (13)

a (14)

Osim zabave, kupanja, skečeva i pjesmi, članovi podijeljeni u četiri logorske patrole na prvim su radionicama naučili sjeći sa sjekirom i rezati drvo ručnom pilom. Rezultat toga je nekoliko jednostavnih konstrukcija, a ove će nam vještine poslužiti i na natjecateljskom poligonu s preprekama i konkretnim radnim zadacima, koji pripremamo za petak.

b (17)

c (10)

c (13)

b (19)

a (16)

Četvrtak provodimo na izletu. kako bi pobjegli od vrućina zaputili smo se na prekrasan Zeleni vir i u Vražji prolaz kod Skrada. Šuma zaista ima osvježavajući učinak, kao i svježina koji u njoj stvaraju brdski brzaci u kanjonu Vražjeg prolaza. Večeras ćemo peći kukuruze i ranije poći na spavanje, jer poletarci su nam potpuno iscrpljeni od sunca i ovo malo kretanja, iako je u šumi dvostruko ugodnije nego u logorskom krugu, a čak četiri puta ugodnije nego u gradu!

Na početku logorovanja upriličili smo polaganje obećanja za četvero polataraca, koji su s nama dulje od pola godine, a još nisu imali maramu oko  vrata, dok su tri pčelice promijenile kategoriju te su zamjenom male za veliku maramu, te izricanjem riječi zavjeta, postale mlađe planinke. Nakon noćne šetnje kroz šumu, puteljkom osvijetljenim bakljama, polaganje obećanja i zavjeta upriličili smo na prekrasnom proplanku iznad skautskog centra, pod zvijezdama okićenim nebom. Čarobno!

b (22)

b (24)

b (25)

b (27)

Drugoga dana na noćenje i večeru smo primili tridesettroje skauta iz Belgije, koji obilaze i upoznaju Hrvatsku, a na večer smo imali i zajednički zabavni program. Pjevali smo skautske pjesme i plesali u krugu.

b (8)

b (7)

E da, da ne zaboravimo reći: tijekom dana dežurne patrole pomažu u kuhinji, održavaju logorski krug čistim, a tijekom noći dežuraju, odnosno čuvaju logorski krug u onim manje zahtjevnim terminima. Kasnije noćne termine pokrivaju istraživači i brđani. Svako jutro imamo i smotru šatora te provjeravamo urednost i čistoću. Do sada smo se koristili uputama i upozorenjima, ali od sutra sve mora biti na svom mjestu! Imali smo i malih trzavica u odnosima između poletaraca, koji moraju naučiti biti tolerantni prema drugima, ali i to smo riješili. Onima koji misle da je prigovaranje najbolji način rješavanja sukoba, poručili smo da će kući taksijem o trošku roditelja … i situacija se smirila, a s obzirom da se svi “zavađeni” smatraju katolicima i kažu kako pohađaju vjeronauk, podsjetili smo se na važnost praštanja i isprike zbog grešaka kojima smo skloni. Ponavljam, sada je sve u najboljem redu 🙂 i stvarno uživamo, a što se može vidjeti i po našim nasmiješenim licima.

U fotogaleriji potražite izbor fotki od prvih par dana, a sljedeće izvješće najavljujemo u nedjelju na večer ili u ponedjeljak 🙂 Hvala na razumijevanju. Niti imamo vremena, niti imamo snage, a niti dobrog signala da dižemo više i češće fotkice s logorovanja!

b (34)

c (24)

b (37)