Vatrogasna vježba na izletu u Ribnici

Trenutno pregledavate Vatrogasna vježba na izletu u Ribnici
  • Autor objave:

Kako bi ojačali snage Dobrovoljnog vatrogasnog društva Velika Gorica, u subotu 8.11.2014. posjetili smo mlade vatrogasce u Ribnici i od članova društva s najuspješnijim natjecateljskim ekipama u Turopolju i u Zagrebačkoj županiji saznali smo kako se izvode vatrogasne vježbe. Redoviti mjesečni izlet u studenom odradili smo u obližnjoj Ribnici. Tamo nas je dočekalo dvadesetak članova istoimenog DVD-a iz više uzrasnih skupina, koji su nam nesebično pokazali kako se izvode vatrogasne vježbe, koje su ujedno i natjecateljske discipline na vatrogasnim natjecanjima. Pozdravio nas je Mario Stipetić, zapovjednik društva, koji nam je uvodno pojasnio zašto je dobrovoljno vatrogastvo i danas važno te nas je uputio koliko vatrogasnih društava djeluje na području grada Velike Gorice.

B (12)

B (3)

 

Dobrovoljno vatrogasno društvo u središtu grada Velike Gorice zbog prevelike konkurencije sportskih i drugih zabavnih programa koji su ponuđeni djeci i mladima, posljednjih godina nema vatrogasnih postrojbi djece i mladih. Stoga smo u dogovoru s upravom DVD-a Velika Gorica odlučili našim članovima, poletarcima i mlađim izviđačima zajednički ponuditi dodatna znanja i vještine. Kroz vježbu i pripremu do proljeća ćemo od njih pokušati stvoriti natjecateljske vatrogasne ekipe. Izviđači-vatrogasci tako bi trebali biti osposobljeni za prevenciju požara prilikom provođenja izviđačkih aktivnosti u prirodi, a svoju će pripravnost redovito uvježbavati, testirati na vatrogasnim natjecanjima na razini grada i županije i time održavati svoju spremnost za vatrogasnu intervenciju u slučaju potrebe.

Dodajmo ovome da su se stariji članovi IO “Tur” već ranije uključili u Gradski interventni tim Gradskog društva Crvenog križa za slučaj katastrofa (poplava, potresa, havarija i drugih nesreća koje bi mogle ugroziti građane Velike Gorice i Zagrebačke županije).

Osim što smo pokazali da poznajemo osnove pružanja prve pomoći, uz upoznavanje i primjenu tehnika zaštite i borbe protiv nekontrolirane vatre i orijentaciju te snalaženje i prehranu u prirodi, naše ćemo članove učiniti odgovornim i sposobnim članovima lokalne zajednice u kojoj živimo, ali i spremnima za izazove koje pred nas stavlja način života i klimatske promjene.

 

E (1)

 

Članovi natjecateljskih timova DVD Ribnica pokazali su nam kako se izvode vježbe. Naši su poletarci i mlađi izviđači s oduševljenjem i sami odmjerili snage, brzinu i vještinu u povezivanju dijelova sustava za gašenje požara, a natjecanje u obaranju boca mlazom vode iz brentače razvedrilo je turoban i kišan dan u Ribnici. Uz vježbe na otvorenom i štafetne vježbe u vatrogasnom domu, poigrali smo se na obližnjem igralištu, prošetali smo Ribnicom i sami pripravili ručak za nas 35 izviđača i dvadesetak domaćina, vatrogasaca iz Ribnice. Na kraju smo se još malo poigrali nekih novih igara i tako je vrijeme vrlo brzo prošlo.

 

V (6)

Iako smo mislili da ćemo zbog dosadne rosulje morati skratiti izlet, ostali smo do 16 sati, kako smo i planirali. Dapače, mogli smo mi i do 19 sati. Toliko nam je bilo zabavno, ali morali smo biti odgovorni prema roditeljima.

Najljepše zahvaljujemo članovima DVD-a Ribnica što su se radi nas okupili ove subote, iako je natjecateljska sezona završila, i što su nam priuštili jedan nezaboravno zanimljiv dana, ispunjen za nas novim aktivnostima.

Na sljedećem linku pogledajte koliko su na natjecanjima uspješni članovi DVD Ribnica:

http://www.vgdanas.hr/Info/Clanak/9690/ribnici-pet-pehara-na-protecti.aspx

O njihovim uspjesima svjedoče brojni pehari i priznanja na policama vatrogasnog doma u Ribnici, a kako je nama bilo na izletu i vatrogasnoj vježbi u Ribnici pogledajte u Galeriji fotografija.