Sretan Božić i mir neka je s vama

Trenutno pregledavate Sretan Božić i mir neka je s vama
  • Autor objave:

Od svete Lucije do Božića Betlehemsko svjetlo s radošću je prihvatio velik broj Velikogoričana.Već tradicionalno članovi Turopoljske udruge skauta “Tur” Betlehemsko svjetlo u Veliku Goricu donose na treću nedjelju došašća. Tako je bilo i ove godine, taman na svetu Luciju, zaštitnicu Turopolja i grada Velike Gorice, kojoj je toga dana i Dan grada. Betlehemsko svjetlo željeli smo na svetu Luciju donijeti predstavnicima Plemenite opčine turopoljske, no tradicionalno Lucijsko spravišče ove godine nije održano radi propisanih mjera sprečavanja širenja pandemije koronavirusa. Iz istog razloga nije upriličeno niti tradicionalno paljenje svijeće na adventskom vijencu ispred Muzeja Turopolja u nazočnosti brojnih građana, kao i prethodnih godina.No, unatoć tome, članovi Turopoljske udruge skauta “Tur” od svete Lucije su Betlehemsko svjetlo donijeli u sve župe kao i prethodnih godina, vršitelju dužnosti Gradonačelnika i zaposlenicima gradske uprave, a uz to su iznenadili i članove Javne vatrogasne postrojbe Velika Gorica, zaposlenike Muzeja Turopolja i zaposlenike te volontere Gradskog društva Crvenog križa Velika Gorica.

Na svetu Luciju, 13. prosinca, Betlehemsko svjetlo je doneseno na večernju misu u župnu crkvu Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici. Od tada je svakodnevno gorjelo u toj crkvi, gdje su ga župljani mogli preuzeti i pripaliti na svoje svijeće sve do Božića. Njime su svoje domove mogli prožeti njegovom porukom mira u danima došašća te ljubavi i razumijevanja za potrebe drugih. Također, pozvani su da ga dalje dijele sa svojim bližnjima, rođacima, susjedima i prijateljima, kako bi ovo svjetlo obasjavalo njihov životni put. Ono nas podsjeća na Betlehemsku zvijezdu koja je Tri kralja dovela do Svjetla svijeta, odnosno do mjesta rođenja Isusa Krista, gdje je Betlehemsko svjetlo i upaljeno, stoga nas podsjeća i na njega samoga i na svjetlo koje smo pozvani slijediti i činiti dobro, sebi i drugima.

Na četvrtu nedjelju došašća 20.12.2020. Betlehemsko svjetlo je doneseno na jutarnju misu u 8:00 sati u župnu crkvu Svetog Ivana Krstitelja u Novom Čiču, a potom na svete mise u župnim crkvama Svetih Petra i Pavla te Blaženog Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici, odnosno u župne crkve Svetog Martina biskupa u Ščitarjevu i Pohoda Blažene Djevice Marije u Vukovini.

U srijedu, 23. prosinca Betlehemsko svjetlo je doneseno na zornicu u novu crkvu u Velikoj Mlaki, u župnu crkvu Presvetog Srca Isusova. Gdje ga župljani uvijek spremno dočekuju i rado prihvaćaju.
Poruku Betlehemskog svjetla uvijek rado donosimo i u zgradu Gradske uprave, jer javnim je djelatnicima poruka mira i razumijevanja za druge osobito posvečena. Tako smo i ove godine Betlehemsko svjetlo uručili vršitelju dužnosti Gradonačelnika Velike Gorice, g. Krešimiru Ačkaru, djelatnicima Upravnog odjela za predškolski odgoj, školstvo i šport, ali i svim ostalim zaposlenicima gradske uprave.
Betlehemsko svjetlo uručili smo i našim dugogodišnjim partnerima u provedbi izviđačkog programa. Uz Centar za djecu, mlade i obitelj Velika Gorica, DVD Velika Gorica i Plemenitu opčinu turopoljsku, jedan od najaktivnijih partnera u gradu nam je Muzej Turopolja.
Betlehemsko svjetlo mira uručili smo i onima koji su svojom dobrotom i radom u korist potrebitih, ove godine osobito, imali priliku dokazali da su im drugi uvijek na prvom mjestu: Javnoj vatrogasnoj postrojbi Velika Gorica i Gradskom društvu Crvenog križa Velika Gorica.