VG Fest Eko mozaik

Trenutno pregledavate VG Fest Eko mozaik
  • Autor objave:

Na manifestaciji pod nazivom “Ne VGtiraj, EKO reagiraj” u sklopu VG Festa organizirane su radionice za građane svih uzrasta na temu ekologije i zaštite prirode kojima je obilježen 5. lipnja, Svjetski dan zaštite okoliša.

Program je osmišljen u suradnji gradskog Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša sa Turističkom zajednicom Velika Gorica, a ove godine, po prvi put i turopoljski skauti su malim Velikogoričanima ponudili nekoliko kreativnih eko-radionica i igara.

Upriličili smo ih u Parku dr. Franje Tuđmana zajedno s dragim nam prijateljima iz OI Okić iz Sv. Martina pod Okićem i OI Kamengrad izKoprivnice. Za male Velikogoričane priredili smo nekoliko zanimljivih poligona, kviz natjecanja i igara na ovogodišnjem VG Festu.

U hladu stabala pridružili su nam se mnogi mali sugrađani koji su uživali u igri i brojnim drugim kreativnim i eko-edukativnim sadržajima. Hvala gradskom Upravnom odjelu za ekologiju i Turističkoj zajednici Grada Velike Gorice na pozivu i svim volonterima na trudu u nimalo lakim uvjetima.Osim što smo mi nastojali zabaviti druge i sami smo se zabavili na radionicama koje su za Velikogoričane priredile druge udruge.

VG Fest posljednjih godina nosi oznaku eko festivala; promovira održivi razvoj, obnovljive izvore energije, reciklažu i ponovnu upotrebu. Poseban kutak tako su zauzele radionice „Ne VGtiraj, eko reagiraj“, znanja i umijeća predstavili su i studenti prirodoslovnih fakulteta, na festival je stigao i potpuno električni, svjetski auto godine, a festival su upotpunile i skulpture velikogoričkih školaraca i vrtićanaca kojima su, od plastike, oblikovali ugrožene biljne i  životinjske vrste.

Na organiziranim radionicama Velikogoričani su mogli saznati kako izraditi kućni komposter, što se smije, a što ne smije kompostirati, kako reciklirati predmete koji nas svakodnevno okružuju, poput plastičnih boca, čepova, tetrapaka i limenki, mogli su sami napraviti biljne terarije – specifični oblik samoodrživog sobnog bilja koje nikada ne vene, imali su priliku upoznati i čarobni svijet paličanjaka, leptira, kornjaša i biljaka i biti biolog na jedan dan.
Radionice su održane u suradnji s udrugama: Udruga za promicanje biologije i srodnih znanosti – Bioteka, Turopoljska udruga skauta “Tur, Udruga studenata biologije – BIUS, Kompost i kontekst / Compost & Context, ZMAG / Reciklirano imanje, VG IZAZOV – Učenička zadruga (Centar za odgoj i obrazovanje VG) i Tropika Green Boutique.