Gorički gimnazijalci – Prijatelji šume i izviđača

Trenutno pregledavate Gorički gimnazijalci – Prijatelji šume i izviđača
  • Autor objave:

Učenici Gimnazije Velika Gorica u suradnji s velikogoričkim izviđačima uključili su se u projekt CO2mpensating by planting edukacijom i aktivnim djelovanjem u cilju smanjenja štetnih emisija ugljičnog dioksida.

Uz financijsku potporu Zagrebačke županije Turopoljska udruga skauta „Tur“ za učenike srednjih škola na području županije provodi projekt „Prijatelj šume“, kao nastavak prošlogodišnjeg uspješnog projekta kroz koji je na području Turopoljskog luga zasađeno više od dvije tisuće sadnica hrasta lužnjaka.

Učenici Gimnazije Velika Gorica prihvatili su poziv turopoljskih skauta te su ovog proljeća u ožujku sudjelovali u akciji pošumljavanja šume Marča na području Kloštar Ivanića. Tada su već postali Šumoborci, što je i službeni naziv edukativnog programa u kampanji koju su pokrenuli Savez izviđača Hrvatske, kreativna agencija HEARTH i Hrvatske šume.

Tijekom prosinca je za velikogoričke gimnazijalce organiziran interaktivni edukativni program „Klimatski kolaž“, koji su uz predstavnika Turopoljske udruge skauta „Tur“ s učenicima odradile članice udruge Tatavaka. U istom su programu tijekom mjeseca studenog sudjelovali i učenici Srednje škole Ivana Šveara u Ivanić Gradu. U tom su programu učenici sami promišljali o uzrocima i posljedicama klimatskih promjena, zaslugama ljudskog djelovanja i suvremenog načina života za povećane emisije stakleničkih plinova te mogućnostima djelovanja kako bismo usporili globalno zatopljavanje i umanjili svoj ugljični otisak.

Jedna od najjednostavnijih i najučinkovitijih metoda za smanjenje proizvedenih emisija CO2 i neutralizacije ugljičnog otiska je sadnja stabala. Tisuću odraslih stabala godišnje može pohraniti, odnosno nadoknaditi, čak do 25 tona ugljičnog dioksida.

Zato je sljedeći korak u projektu trebala biti akcija pošumljavanja, ali zbog nepovoljnih vremenskih prilika i uz razumijevanje Zagrebačke županije projekt će biti nastavljen u idućoj kalendarskoj godini, a gorički gimnazijalci i ostali zainteresirani srednjoškolci na sadnju i obnovu klimatskim promjenama oštećenih šuma poći će početkom ožujka. Do tada će turopoljski skauti ekološki edukativno nastojati pristupiti još većem broju srednjoškolaca na području Zagrebačke županije.

Kao izravna posljedica klimatskih promjena naše su šume oštećene djelovanjem gljive Chalara fraxinea, zbog koje je jasen danas najugroženija šumska vrsta drveća u Europi, hrastove mrežaste stjenice te potkornjaka koji ugrožava četinjače, stoga Hrvatske šume ulažu velike napore u uklanjanje oboljelih stabala, pa i cijelih šumskih područja, konverziju šumskih sastojina i obnovu šuma.

šuma

šuma

šuma