Na putu turopoljske baštine

Trenutno pregledavate Na putu turopoljske baštine
  • Autor objave:

Šetnjom od Velike Gorice do Velike Mlake i obilaskom četiri predstavnika/ce sakralne i svjetovne graditeljske baštine na velikogoričkom području članovi Izviđačkog odreda “Tur” i nekolicina sugrađana, koji su im se pridružili na šetnji, obilježili su Dane europske kulturne baštine u Velikoj Gorici… zaključili istoimenu četverodnevnu manifestaciju i uveli grad u Dječji tjedan koji je počeo dan kasnije, u ponedjeljak 29.09.2014. Nije Krležina – moja je!

Europa u mjesecu rujnu tradicionalno priređuje manifestaciju poznatu pod nazivom Dani europske baštine, kojoj je osnovni cilj predstavljanje bogatog nasljeđa njenih naroda i kulturnih raznolikosti europskog kontinenta. U sklopu manifestacije organiziraju se izložbe, javna predavanja, posjeti lokalitetima koji građanima inače nisu toliko dostupni, okrugli stolovi i druga događanja.

Nakon što je prethodnih godine u sklopu ove manifestacije svečano otvorena obnovljena kurija Modić-Bedeković, ove je godine Grad Velika Gorica priredio nekoliko događanja sa željom da se slijede suvremena kretanja i pogledi na ulogu kulturne, materijalne i nematerijalne baštine u očuvanju kulturnog identiteta zajednice. Cilj je promovirati vlastitu kulturnu baštinu i senzibilizirati javnost za njene vrijednosti te kulturno dobro uključiti u turističku ponudu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGlavna tema ovogodišnjeg izdanja manifestacije u Velikoj Gorici je “Likovna baština u turopoljskim crkvama i kapelama”, kako je naslovljena i izložba fotografija postavljena 25. rujna u parku Franje Lučića. Izložbu na otvorenom na istom mjestu možete razgledati do jeseni 2015. godine. U Muzeju Turopolja održano je predavanja o stanju i zaštiti sakralne likovne umjetnosti, a u župnoj crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u subotu je upriličen koncert Gradskog zbora.

OLYMPUS DIGITAL CAMERADva dana kasnije, u ponedjeljak je započeo Dječji tjedan u Velikoj Gorici koji će se baviti temom dječje kulture, pa je i tematski povezan s Danima europske kulturne baštine u Velikoj Gorici. Upravo velikogoričkim izviđačima je pripala čast da povežu ove dvije manifestacije. Izviđački odred Tur u nedjelju je organizirao šetnju za svoje članove i zainteresiranu javnost od Velike Gorice do Velike Mlake i upoznavanjem povijesti sakralnih objekata na tom potezu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERANakon polaska ispred Muzeja Turopolja i predstavljanja ove gradske kulturne ustanove i povijesno vrijedne građevine, upoznali smo povijest župne crkve Navještenja Blažene Djevice Marije, a potom dvaju dragulja sakralnog drvenog graditeljstva u Turopolju, kapelu Ranjenog Isusa na Plesu i kapelu Svete Barbare u Velikoj Mlaki.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUz dvadesetak izviđača, šetnji se odazvalo desetak građana i predstavnika gradskih stručnih službi, a lijepo vrijeme omogućilo nam je ugodnu četverosatnu šetnju gradom.

Uz fotografije uz članak zavirite u GALERIJU FOTOGRAFIJA, a tamo i u skrivene kutke baštinjenih objekata u Turopolju.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA