Hokus pokus: “U zemlju ćeš se pretvoriti“

Trenutno pregledavate Hokus pokus: “U zemlju ćeš se pretvoriti“
  • Autor objave:

Evo, nakon duge stanke ponovno predstavljamo pokus. Pokus se naziva „U zemlju ćeš se pretvoriti“ a pokazuje nam kako su neke tvari biološki razgradive, što znači da se ponovno pretvaraju u zemlju. No, koje su to, a koje nisu? Pa istražimo!

Za pokus nam je potreban jedan ogrizak jabuke, list salate, plastična vrećica, komad tvrde pjene (stiropor).

Prvo smo potražili mjesto gdje smijemo iskopati nekoliko rupa. To mjesto bilo je pored kućice u kojoj imamo tjedna okupljanja. Potom smo iskopali četiri rupe te u prvu rupu položili ogrizak jabuke, u slijedeću rupu list salate, plastičnu vrećicu u treću, a stiropor u četvrtu. Obilježili smo mjesta crtežima, koja na slici izgledaju kao bačeno smeće- no to je slika nakon mjesec dana, naime toliko je bilo potrebno vremena da se provede naš pokus.

VELIKO OTKRIĆE

List salate i jabuka su „biološki razgradivi“. Ponovno će postati zemlja, gnojivo su za tlo i pomažu rastu drugih biljaka-travi, stablu jabuke ili glavici salate. Plastična vrećica i stiropor su, istina, dobiveni iz rudnog blaga, ali su sad tvari, koje se nikad neće pretvoriti u zemlju.

Što je dakle bolje za nas i za okoliš? Da ne izvlačimo previše blaga iz zemlje i iz njega izrađujemo stvari koje se više ne mogu razgraditi.

MALI DODATAK

A da pokažemo kako se mogu koristiti stare stvari, odlučili smo napraviti svoj kompas. Dakle reciklirali smo, odnosno ponovno iskoristili plastične posude i stiropor.

Uzeli smo iglu da nam pokaže gdje je sjever, i vodu kako bi se naša magnetizirana igla lakše pokretala i usmjerila nas na pravi put. Možda nije baš najbolji kompas kojeg smo u životu vidjeli, ali mi smo pronašli sjever a potom i ostale strane svijeta.

(Hvala članovima patrole na donesenim rekvizitima)

J.P.